2011. december 25., vasárnap

Szerződések 2011, kitekintés 2012-re

Közeledve a 2011-es év végéhez, nézzük meg, milyen jelentős szerződések születtek ebben az évben. Kiemelem a legjobb és a legrosszabb kontraktusokat, és kicsit kitekintünk 2012 legjobban várt szerződéseire is. A megállapodások megítélésnél nagyon fontos kiemelni, hogy csupán részértékelésről beszélünk, úgy tudjuk a szerződést értékelni, hogy egy szezon áll rendelkezésünkre a kontraktus időszakából. A jövő hozhat változásokat, lehet, hogy ma botrányosnak értékelt hosszabb távú szerződéseket pár év múlva már teljesen máshogy fogunk megítélni.

A top 5 szerződés összérték alapján

1. Larry Fitzgerald (WR, Arizona Cardinals) 8 év, 120 millió $, garantált: 47 millió $
2011 visszatérést jelentett a 100 millió dollár feletti kontraktusokhoz. Ezt megelőzően legutóbb Albert Haynesworth kapott ilyen szerződést még 2009-ben. Fitzgerald megszilárdította státuszát ezzel a kontraktussal, ő a legjobban fizetett játékos, aki nem irányító. 47 milliós garantált összegével csupán Tom Brady és Peyton Manning mögé szorul ebben a mutatóban. Nem valószínű, hogy a közeljövőben akármelyik WR megközelíti számait.

2. Michael Vick (QB, Philadelphia Eagles) 6 év, 100 millió $, garantált: 36 millió $
Vick ezzel a szerződéssel az egyetlen amerikai futball játékos lett, aki valaha két 100 millió dolláros szerződést kötött. Sajnos eddig nem igazán sikerült megfelelni az elvárásoknak, így, ekkora összeg után elkerülhetetlen számára a csalódások listáján való szereplés.

3. Adrian Peterson (RB, Minnesota Vikings) 7 év, 100 millió $, garantált: 36 millió $
AP új kategóriát nyitott meg az RB bérek terén ezzel a szerződéssel, nem is gondoltuk, hogy valaha futójátékos eléri a 100 millió dolláros határt. Peterson idei sérülései, különösen a 16. héten elszenvedett ACL szakadása megnehezítik, hogy a továbbiakban a szerződés "elvárásainak" megfelelően tudjon játszani.

4. Peyton Manning (QB, Indianapolis Colts) 5 év, 90 millió $, garantált: 54,5 millió $
Peyton átlagot tekintve utolérte Bradyt, a garantált összegével pedig első helyre lépett az NFL történetében. Ezek után kihagyta az egész évet, és további karrierje is kérdéses. Nem lehet tudni, hogy mi lesz vele, eddig 26,5 millió dollárt kapott arra, hogy a pálya szélén álljon, ez az összeg februárban további 28 millió dollárral bővülhet...

5. Joe Thomas (OT, Cleveland Browns) 7 év, 84 millió $, garantált: 44 millió $
Thomas lett az NFL történelem legjobban fizetett falembere, tegyük hozzá, megérdemelten. 44 milliós garantált összegével nagyon nagy magasságokba emelkedett, kimagaslik a többi OT közül, akik esetében a legnagyobb garantált összeg D'Brickashaw Fergusoné volt korábban 34,8 millióval.

A legjobb szerződések

A szerződéseket ebben az esetben különböző kategóriákba osztottam. Áttekintjük a draft legjobb szerződéseit, majd az FA időszak egyéves megállapodásait, illetve a hosszabb távú kontraktusokat is.

Draft, 1. kör:
1. Cameron Newton (QB, Carolina Panthers) 4 év, 22 millió $, garantált: 22 millió $
2. Von Miller (OLB, Denver Broncos) 4 év, 21 millió $, garantált: 21 millió $
3. AJ Green (WR, Cincinnati Bengals) 4 év, 19,7 millió $, garantált: 19,7 millió $

Nem hiszem, hogy lehet vitatkozni azzal, hogy a három felsorolt, első körben elkelt játékos első éve alapján meghatározó játékosa lehet a következő éveknek. Ahhoz pedig az új draft rendszerből adódóan alul vannak fizetve. Mindhárman úgy teljesítenek, mint többéves rutinnal rendelkező NFL játékosok. Cam Newton megdöntötte Peyton Manning újonc passzrekordját, és Steve Grogan irányító által futott TD rekordját. Von Miller nélkül nem lehetett volna ennyire meghatározó a Broncos D, Miller QB siettetés mellett mind futás ellen, mind passz ellen kiválóan játszott, AJ Green pedig nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy ma a Bengals playoffért harcolhat.

Draft, hátsó körök:
1. Andy Dalton (QB, Cincinnati Bengals) 4 év, 5,23 millió $
2. Jason Kelce (C, Philadelphia Eagles) 4 év, 2,14 millió $
3. DeMarco Murray (RB, Dallas Cowboys) 4 év, 2,97 millió $

A hátsó körökben elkelt pickek megítélése egy év után nagyon nehéz. Itt csupán azokat lehet értékelni, akik több-kevesebb ideig kezdők voltak és későbbi választásuk miatt ahhoz képest alulfizetettek. Dalton remeklése, és még négy évig futó kontraktusa együttesen az egyik legértékesebb draftpickké teszi az idei classban. Kelce kiszorította a kezdőből Jamaal Jacksont és alapja lett az NFL talán idei legjobb futásblokkoló falának. Murray pedig 3-4 mérkőzésen nyújtott klasszisteljesítményt. Egyetemi karrierje alapján nem lenne meglepő, ha ez csak fellángolás lenne, és a sérülések (amelyek miatt már most is IR-en van) tönkretennék karrierjét. Sok más játékost ki lehetne emelni, akik lehetőséget kaptak, de vannak még olyan játékosok is a késői körökben, akik nem most, hanem a következő években fognak robbantani.

Egyéves szerződések az FA periódusban:

1. Arian Foster (RB, Houston Texans) 1 év, 525.000 $ (ERFA)
Az egész NFL legértékesebb szerződése Arian Fosteré, köszönhetően az UDFA múltjának, és annak, hogy a Texans még nem adott neki hosszútávú szerződést. Az NFL-ben jelenleg nem nagyon találunk produktívabb futót nála, és emellett NFL szemmel fillérekért játszik. Vele kapcsolatban említettem már, hogy jövőre még RFA lehet, ami azt jelenti, hogy még mindig piaci értéke alatt tarthatja meg a Texans, hacsak Foster nem kezd el holdoutot tartani.

2. Evan Mathis (OG, Philadelphia Eagles) 1 év, 735.000 $
Sokan az NFL talán legjobb guardjaként tekintenek Mathisre az idei szezonban, aki az Eagles falának Kelcéhez hasonlóan alapembere. Fontos szerepe van LeSean McCoy szereplésében is. Már akkor meg voltak sokan lepődve, amikor ilyen alacsony összegű szerződést írt alá FA-ként, még meglepőbb lenne, ha egy ilyen szezon után nem kapna egy csapattól nagyobb összegű kontraktust.

3. Alex Smith (QB, San Francisco 49ers) 1 év, 5 millió $
Smith statisztikái idén jobbak, mint ahogy játszott, de évek után először akár hosszútávú megoldásként is beszélhetünk róla, és ez így nagy szó. Az 1/1-es szerződése után nagy visszaesés volt ez az egyéves megállapodás, de a korábbi produkció alapján nem. Harbaugh szerint kiérdemelte a hosszabbítást, az offseasonben meglátjuk, mennyit jelent egy remek game manager produkció a számára.

4. Carlos Rogers (CB, San Francisco 49ers) 1 év, 2,13 millió $
Sokan valószínűleg úgy gondolják, hogy nem nehéz Justin Smith és a kiváló LB sor mellett egy remek védelemben CB-t játszani. Ennek ellenére Carlos Rogers a szezon első felében sokat volt tesztelve, és bizonyított is. Teljesítménye annyira jó volt, hogy a 9ers elkezdett tárgyalni ügynökével már a szezon közepe felé egy hosszútávú szerződésről.

5. Andre Carter (DE, New England Patriots) 1 év, 2,25 millió $
Ha volt ebben a szezonban a Pats védelmében valaki, aki Vince Wilforkon kívül legalább a fényt látta az alagút végén, az Andre Carter volt. Ő volt egy személyben a New England pass rush, örülhettek, hogy ilyen kedvező áron juthattak hozzá.

6. Laurent Robinson (WR, Dallas Cowboys) 1 év, 685.000 $
Robinson a Ramstől távozása után a Chargersnél kötött ki, és kapott minimálbéres szerződést, azonban a cutot nem sikerült túlélnie. Innen a Cowboyshoz kerül szeptember végén, és októberben már kezdett is Miles Austin helyén. Jelenleg a 800 yardot közelíti, és 9 TD elkapása van, ilyen teljesítményt minimálbérért nem sokan nyújtottak az NFL történetében.

Hosszabb távú szerződések az FA periódusban és szerződéshosszabbítások:

1. Jordy Nelson (WR, Green Bay Packers) 4 év, 14 millió $, garantált: 5 millió $
A Packers úgy íratta alá ezt a szerződést, ahogy szokta, a legjobb időben, a legjobb feltételekkel. Nelson rögtön a szerződés aláírása után robbantott, és ma már a Green Bay támadógépezetének egyik fontos elemeként tekinthetünk rá. Éveken át lehet Jordy Aaron Rodgers hihetetlenül olcsó második célpontja.

2. Jason Babin (DE, Philadelphia Eagles) 5 év, 28 millió $, garantált: 6 millió $
"Túlfizette Babint az Eagles", "Egy szezon és más semmi", olvashattuk akkor, amikor az Eagles leszerződtette a DE-t. Erre alaposan rácáfolt, hiszen most éppen vezeti a ligát sackeket tekintve és az all-time szezonrekord sincsen messze számára. Másrészt a szerződés az alacsony garantált rész miatt alapból be volt biztosítva teljesítményromlás esetére. Más, hasonló produkciót nyújtó DE-k 9-12 millió dollár körül keresnek éves szinten, ő még 6 milliót sem.

3. Desmond Bishop (LB, Green Bay Packers) 4 év, 19 millió $, garantált: 5 millió $
Szintén egy nagyon okos húzás volt Ted Thompsontól a Bishop szerződés. Ugyan a korábbi hatodik körös LB jelenleg sérült, de kétség nem fér hozzá, hogy fontos eleme a Packers védelmének, és a liga egyik legsokoldalúbb LB-jévé vált az elmúlt két szezonban. Kevés olyan 3-4-es ILB van, aki ilyen kimagasló QB siettetésben és coverageben is. És mindeközben a piaci ára körülbelül 60 %-áért játszik annak köszönhetően, hogy Thompsonéknak sikerült ezt a szerződést a lehető legjobb időben megkötnie, mielőtt egyértelművé vált volna Bishop kezdő helye (Nick Barnett elküldése előtt).

4. Willis McGahee (RB, Denver Broncos) 4 év, 9,5 millió dollár, garantált: 3 millió $
Abban a pillanatban, amikor megláttam ezt a szerződést, éreztem, hogy McGahee kezdő lesz hamarosan, és szerintem ezzel még sokan voltak így. Elég volt csak Knowshon Moreno sérülékenységére és McGahee keménységére gondolni. Kezdő RB-t szerezni ilyen olcsón már nagy dolog, és ha ehhez hozzávesszük az RB-k között szinte kortalannak tűnő (Thomas Jones mellett ő az az RB, aki döntögeti az eddigi elhasználódással kapcsolatos berögződéseket) játékos jelenlegi játékának szintjét, akkor még inkább becsüljük John Foxék döntését.

5. Brian Waters (OG, New England Patriots) 2 év, 3 millió $, garantált: 1,5 millió $
Az elmúlt tíz év egyik legjobb guardjának tartott Waters ideje lejárt Kansas Cityben. Szeptember elején a Patriotshoz írt alá, egy, a még jelenlegi játéktudásához képest is alacsony értékű szerződést, nemhogy ahhoz képest, amire a múltja alapján igénye lehetett volna. Evan Mathis szerződése mellett ez az elmúlt év legjobb diszkont szerződése a falemberek körében.

6. Reggie Bush (RB, Miami Dolphins) 2 év, 9,75 millió $, garantált: 2,5 millió $
Nagyon sokan pénzkidobásnak tartották a Reggienek szánt pénzt. Ha még ezt a jelenlegi szerződést is túlzónak találja a közvélemény, az sokat mond egy játékos megítéléséről. Aztán Reggie Bush sebességet váltott, a szeptemberi szenvedés után a szezon második felére az NFL egyik legproduktívabb futója lett belőle. Nem valószínű, hogy ezt a teljesítmény hosszú távon tudja majd tartani, de az az igazság, hogy ezt a nagy fordulatot sem várta senki. Reggie jelenlegi játéka alapján ez a szerződés is kiváló "vételnek" tűnik.

A legrosszabb szerződések - top 10

1. Stewart Bradley (LB, Arizona Cardinals) 5 év, 25 millió $, garantált: 10 millió $
Azt kell mondjam, hogy Bradley szerződése az egész FA periódus legrosszabbja. Bradley nem nyerte vissza philadelphiai formáját, a cseresorba szorult, Paris Lenonok mögé... Vessük csak össze Desmond Bishop szerződésével ezeket a számokat, és még rosszabbá válik a kép.

2. Peyton Manning (QB, Indianapolis Colts) 5 év, 90 millió $, garantált: 54,5 millió $
Peyton szerződése még megmenthető, ha valaha tud majd játékra jelentkezni, és olyan szinten játszani, ahogyan korábban. Azonban addig, míg ezek nem bizonyosodnak be, annyit látunk, hogy 26,5 milliót kapott a semmire, illetve ez februárban, öt nappal az új idény kezdete előtt akár 54,5 millióra is nőhet anélkül, hogy biztosított lenne a jövője a ligában.

3. Ryan Fitzpatrick (QB, Buffalo Bills) 6 év, 59 millió $, garantált: 24 millió $
Október végén a Bills szurkolói még nagyon örültek annak, hogy a Harvardon végzett Fitzpatrick megkapta hosszútávú szerződését. Jelenleg viszont inkább azon tanakodnak, hogyan lehetne ezt a szerződést valamilyen csoda folytán semmisnek nyilvánítani. Ég és föld a különbség a szezon elején látott QB játék, és az év második felében mutatott teljesítmény között...

4. Chad Ochocinco (WR, New England Patriots) 3 év, 11,5 millió $, garantált: 4,5 millió $
Ha mostanában nem lenne aktívabb részese Ocho a Patriots játékának, akkor előrébb lenne ezen a listán. A többiekhez képest alacsony pénzt kapott a Patstől, de a játéka magasan elmarad még ettől a bérezéstől is, nemhogy korábbi szintjétől. Bármennyire is épül a Pats offense jelenleg a TE-ekre és Welkerre, ennél mindenki többet várt a 85-östől.

5. Kevin Kolb (QB, Arizona Cardinals) 6 év, 65 millió $, garantált: 21,5 millió $
Kolb szerződésére már a megkötéskor sokan húzták a szájukat, és az elmúlt évad nem bizonyította, hogy ő lenne a megoldás a Cards számára. Mi több, többre vitte a csapat akkor, amikor cseréje, John Skelton kezdett. Azonban egyelőre még ne írjuk le, a sérüléseknek ugyanis van szerepe a teljesítményben. Az óra azonban ketyeg, és Kolbnak jövőre többet kell nyújtania, ha bizonyítani akar a szurkolóknak.

6. DeAngelo Williams (RB, Carolina Panthers) 5 év, 43 millió $, garantált: 21 millió $
DeWill szerződése indította meg az RB piacon az évek óta nem látott béremelkedést. Ez a szerződés az AP és Chris Johnson kontraktusok megkötéséig a második legmagasabb összegű aktív kontraktus volt az RB-k között, Darren McFadden draft szerződése után. A kérdés az, hogy fizetsz-e ennyi pénzt egy olyan RB-nek, aki osztott backfieldben játszik, ráadásul egy mozgékony QB mellett? Bármennyire is volt nagyszerű a 2008-as idénye, a limitált használata több mint megkérdőjelezi a nagy szerződést.

7. Sidney Rice (WR, Seattle Seahawks) 5 év, 41 millió $, garantált: 18,5 millió $
Rice produktív, de nem klasszis elkapó, ezt mondatta velünk a Vikingsnál töltött időszaka. Az idei piacon a legnagyobb névnek számított a WR-ek között, fiatal is, bizonyított is már, így az elvárások magasak voltak vele szemben. Ezeknek nem sikerült megfelelnie, lehet okolni a sérüléseket, mert egyszerűen képtelen egészséges maradni, lehet okolni a QB játékot, de azt nem nagyon lehet, hogy volt a Seattle rosterén idén az övénél jobb WR teljesítmény is. Ez pedig egy ilyen szerződés után nem igazán megengedhető.

8. Nnamdi Asomugha (CB, Philadelphia Eagles) 5 év, 60 millió $, garantált: 25 millió $
Nnamdival kapcsolatban olyan elvárások voltak ebben az idényben, amelyeknek még egy akkora sztár, mint ő sem volt képes megfelelni. Köszönhető ez annak, hogy ténylegesen visszaesett a játéka a Raiderses időkhöz képest, de annak is, hogy nem az erősségeire építve játszatják. Kevesebb zónázás esetén talán nem itt tartana, de talán akkor sem, ha több idő lett volna az idényre való felkészülésre. A jelenlegi helyzet alapján úgy is a negatívumok között a helye Asomughának, hogy oaklandi játékához képest alul lett fizetve Philadelphiában...

9. Michael Vick (QB, Philadelphia Eagles) 6 év, 100 millió $, garantált: 36 millió $
Két 100 milliós szerződés után Vickkel szemben elvárás lett volna, hogy ne nagyon essen vissza a teljesítménye a tavalyi, MVP közeli szezonja után, de nem így történt. Nem sikerült megfelelnie az elvárásoknak, amiben a sérülések mellett a tényleges teljesítményromlás is szerepet játszik. Ahhoz, hogy a szerződést valaha elfogadhatónak tartsuk, jelentős javulás kellene tőle.

10. Chris Johnson (RB, Tennessee Titans) 6 év, 56 millió $, garantált: 30 millió $
Holdoutja után, pár nappal a szezon előtt csöppent bele CJ2K a Titans mindennapjaiba. Lehet ezt is a gyenge teljesítménye mögött látni. Volt pár kisebb fénypont ebben a szezonban, de nagyon sok volt az olyan mérkőzés, ahol abszolút nem volt tényező. 30 millió dollár garantált után azért azt elvárná az ember, hogy ne a 16. mérkőzésen kelljen küzdenie az 1000 yard eléréséért... Természetesen mondhatnánk ezt AP-ra is, aki most már biztosan nem éri el az 1000 yardot idén, de ő meccseket mulasztott, sok-sok TD-t szerzett, és találkozókat döntött el, ami CJ-ről nem mondható el 2011-ben.

A tíz leginkább várt szerződés 2012-ből

1. Drew Brees (QB, New Orleans Saints)
A fő kérdés az, hogy Brees kap-e olyan átlagú szerződést, mint Brady vagy Manning (18 millió $/év), esetleg fölé megy-e az általuk kapott garantált értékeknek? Ad-e valamilyen "hometown bónuszt" Brees a csapatnak Colston és Nicks újraigazolásának elősegítésére?

2. Mario Williams (DE/OLB, Houston Texans)
Korunk egyik legjobb pass rusherje, a 3-4-ben és 4-3-ban is ugyanúgy használható Mario Williams, sérülése után hajt nagy szerződésre. Williamset képességei alapján megilletné egy olyan szerződés, mint Julius Pepperst vagy Jared Allent. Kérdés, hogy milyen hatása lesz az idei IR listára kerülésnek?

3. Wes Welker (WR, New England Patriots)
Köztudomású, hogy Welker évek óta olyan szerződéssel játszik, amelynek keretében járó díjazás meg sem közelíti játéktudását, és pályán nyújtott teljesítményét. Itt lehet az esély, hogy megkapja élete első és várhatóan utolsó nagy kontraktusát. Vajon a piac is így gondolja-e, vagy azt mondják, elit slot WR-nek nem fizetünk kimagasló WR pénzt?

4. Vincent Jackson (WR, San Diego Chargers)
Vincy Jackson szappanoperája immár évek óta húzódik. Nem tudnak megegyezni a Chargers-szel a hosszútávú szerződésről, illetve az az igazság, hogy úgy tűnik, AJ Smith nem is akar vele megegyezni. Így akár 2012-ben is érkezhet Jackson számára a tag, hiszen a WR piac legkomplettebb játékosa ő lehetne 2012-ben.

5. Dwayne Bowe (WR, Kansas City Chiefs)
Bowe és Jackson nagyon hasonló szintű szerződést kaphat, és nagy igény mutatkozik majd rájuk. Kérdés, hogy hogyan viszonyulnak majd ezek a szerződések Larry Fitzgerald számaihoz. Valószínűleg elmaradnak a évi 15 milliós átlagot hozó egyezségtől, azonban kérdés, hogy mennyivel?

6. Ray Rice (RB, Baltimore Ravens)
A Ravensnek nagyon nagy szüksége van Ricera, aki támadójátékuk egyik legfontosabb eleme, és egyúttal egy keveset emlegetett klasszis futójátékos. Számomra a legnagyobb kérdés, hogy a várható szerződés értéke meghaladja-e majd DeAngelo Williams idei szerződésének fő számait. És ez a kérdés Matt Forte esetében is fennáll.

7. DeSean Jackson (WR, Philadelphia Eagles)
Mennyit ártottak vajon az idei negatív visszhangok a kiváló punt returnernek/villámgyors elkapónak? Megmutatkozik-e ez a szerződés szintjén is, ha kikerül a piacra? 

8. Ben Grubbs (OG, Baltimore Ravens)
Az guard szerződések alakulásának fényében érdekes lehet a Ravens játékosának helyzete. Nem kizárt, hogy a Ravensnek le kell mondania róla, mert lesz olyan csapat, amely klasszisnak járó tervezetet tesz elé. Ugyanez igaz a Saints guardjára, Carl Nicksre is.

9. Paul Soliai (NT, Miami Dolphins)
A tavalyi tag kissé meglepő volt, bármennyire is jól játszott Soliai. Az azonban jelzésértékű, hogy a tag kiosztása óta nem tárgyaltak a játékos ügynökével, David Canterrel. Kérdés, hogy Soliai kap-e Ngata vagy Wilfork szintű pénzt, ha kikerül a piacra?

10. Jermichael Finley (TE, Green Bay Packers)
Nem lehetne teljes a lista egy Ted Thompson kérdés nélkül. Sikerül-e Finleyt is a piaci, körülbelül 5 év 36 millió dollár, 22 millió dollár garantált körüli ár alatt visszahozni, vagy futni hagyják a robbanékony elkapó TE-et?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése