2011. december 28., szerda

Santa Clara, tulajdonosi szerkezet változások és a G-4 program

A San Francisco 49ers esetében sor került arra, amire még a Minnesota Vikingsnál várni kell. Úgy tűnik, minden akadály elkerült a Santa Clarában felépítendő új stadionjuk útjából. Rendelkezésre állnak a források, és már januárban indulhatnak az előkészítő munkálatok, az alapkőletételre pedig tavasszal sor kerülhet. A 49ers új stadionja a tervek szerint 2015 őszén kerül átadásra.

Meglehetősen bonyolult lesz a következő rész, ezért előre érdemes tisztázni a történet szereplőit, amelyek a következők:
-Santa Clara város
-Santa Clara Redevelopment Agency (RDA) - a város fejlesztési ügynöksége
-Santa Clara Stadium Authority (Authority) - a város által a stadion felépítésére és működtetésére felállított szerv
-49ers Stadium LLC (StadCo) - a 49ers által a stadion felépítésére felállított társaság
-49ers Management LLC - a 49ers által a stadion működtetésére felállított társaság
-Bankszindikátus - Goldman Sachs+Bank of America/Merill Lynch+US Bank
-Legends Premium Sales and Marketing LLC (Legends) - a PSL-ek, luxushelyek értékesítésével és a névadó szponzor kereséssel megbízott cég
-Community Facilities District (CFD) - a város által létrehozott szervezet, amelynek célja a stadion körüli infrastrukturális fejlesztések végrehajtása

A város első körben a stadionnak otthont adó területet bérbe adja a saját maga által felállított Authority számára. Ezért az Authority évente növekvő összegű bérleti díjat fizet. Az induló érték 180.000 dollár, de a 11. évre már a millió dolláros értéket is eléri az összeg. A város részesül a szezonon kívüli, nem NFL-lel kapcsolatos stadionbeli események bevételéből 50 %-kal. Az Authority létrehozása, és a tervezet szövegezése lehetővé teszi, hogy a város szinte minden felelősségtől megszabaduljon.

A Santa Clara-i stadion összköltségei 1,02 milliárd dollárra rúgnak majd, amelyből 850 millió dollárt fedez a bankszindikátustól felvett hitel, közel 150 millió érkezik az NFL új stadionokat támogató alapjából, a G-4 programból, és 40 millió érkezik az RDA-tól.

A stadion környéki infrastrukturális fejlesztésekre az RDA átcsoportosít 40 millió dollárt a CFD számára, amely 10 millió dollárt még a munkálatok kezdete előtt felhasznál. A 40 millió dollár nagy részét a tervek szerint a CFD tax (hoteladó) révén szedik be. A város nyolc hotele esetében adót vetnek ki, amelyet ők majd nyilvánvalóan áthárítanak a szolgáltatásaikat igénybe vevőkre. Az adóból várhatóan 35 millió dollár folyik be, a különbözet visszafizetéséért a StadCo vállal felelősséget a CFD és közvetetten az RDA számára.

Az Authorityhoz kerül közvetlenül a 850 millió dolláros hitelkeretből 450 millió dollár, a fennmaradó 400 millió pedig a StadCohoz áramlik, amely azonnal "továbbhitelezi" az összeget az Authorityhez. Ennek a szövevényes útnak az a lényege, hogy az Authority felelősségét szűkítik. Amíg az Authority képes fedezni a hitel törlesztését mind a bankszindikátus, mind a StadCo felé, addig nincs gond, hiszen a StadCo is rendesen tud törleszteni. Amint ez a helyzet nem áll fenn, a StadCo lesz a felelős a 400 millió dollár fennmaradó részéért a bankszindikátus felé, tehát nekik kell fizetni azután az összeg után, amit valójában az Authority használ/használt fel.
A hitelek törlesztésének forrása a PSL-ek, a névadó jogok, valamint a luxusrészlegek értékesítése, amelyeknek a bevétele az Authorityhoz vándorol. Az értékesítési feladatokkal a Legends van megbízva és már eddig is komoly eredményeket értek el, hiszen sikerült már a luxusrészlegekből 197 millió dollárt felhalmozni. A 450 millió dolláros hitelről tudjuk, hogy rövid lejáratú (2015-ig kell törleszteni), így könnyen lehet, hogy az Authoritynek kötvénykibocsátáshoz kell nyúlnia, hogy időben törleszteni tudjon a bankok felé. A 400 milliós részt 25 éven belül kell törleszteni.

A StadCo a területet bérlő Authoritytől kibérli a stadiont évi 30 millió dollárért. A szerződés 40 évre szól, és további 20 év opciót tartalmaz. A 32. év után egy felülvizsgálat következik, amelynek következtében az összeg növelése is felmerülhet. A 30 millió dolláros éves bérleti díj mellett a StadCo 25 millió dolláros hitelkeretet biztosít minden év elején az Authority számára.
Az Authority a nem NFL események esetében a bevételek 50 %-ára jogosult, és a szezonon kívül ők működtetik a stadiont. Az Authority jogosult arra, hogy offseasonben saját programokat szervezzen a létesítményben. Az NFL szezon időszakában a 49ers Management LLC működteti a stadiont.

Azt már tisztáztuk, hogy a város felelőssége minimális a szövegezésnek köszönhetően, ezt nem lehet elmondani az Authority és a StadCo esetében. Az Authorityé a legnagyobb felelősség, a StadCo felelőssége inkább mögöttes.

Végeztünk, azt hiszem, nem lehetett volna ennél zavarosabban megoldani a dolgokat, de talán sikerült elmagyaráznom közérthetően. Nézzük, hogy fog kinézni ez a 68.500 fő befogadására alkalmas új stadion:


Maradva a 49ersnél, a York család a múlt hét folyamán két befektetőnek értékesítette a 9ers 2 %-át. A befektetők kilétét Jed York nem akarta felfedni, és jelezte, az eladás nincs összefüggésben a Santa Clarában zajló folyamatokkal. Közeli források arról adtak hírt, hogy az egyik befektető Gideon Yu (1%), a jelenleg 49ers alkalmazásban álló, korábbi Facebook és Yahoo alkalmazott, a másik pedig a Boston Celtics résztulajdonosa, Mark Wan (1 %). Yorkék jelenleg a San Francisco 93 %-át birtokolják. Körülbelül 18-20 millió dollár közé árazzák a csapat jelenlegi 2 %-át, így 8-10 milliójába kerülhetett Yu és Wan számára a tranzakció.

Szintén változott a tulajdonosi szerkezet a Bengalsnál, ahol a Brown család megszerezte a franchise 100 %-át. 70 % eddig is birtokukban volt, és most körülbelül 200 millió dollárért megvásárolták a fennmaradó 30 %-ot Austin E. Knowlton utódaitól. Knowlton anno együtt alapította a csapatot Paul Brownnal, és 20 éven át az igazgatóság elnöki tisztjét is betöltötte. Érdekesség a 2003-ban elhunyt Knowltonnal kapcsolatban, hogy az ő nevét viseli az Ohio State egyetem építészmérnöki kara.

Végezetül térjünk ki a G-3 programot felváltó G-4 programra. Mint emlékezhetünk, említettem annak idején a CBA elfogadásakor, hogy az éves bevételek maximum 1,5 %-a a stadion projektekre lesz elkülöníthető. Ez lesz a Dallasban elfogadott G-4 program finanszírozásának alapja. A G-3 keretben elérhető 150 millió helyett, a G-4 programban már maximum 200 millió dollár érhető el új stadion építésére, renoválásra pedig maximum 250 millió dollár vehető igénybe csapatonként, a korábbiakhoz hasonlóan szintén hitel formájában. A törlesztésre 15 év áll rendelkezésre, a prémium helyek bevételeit vonja el a csapatoktól a liga. Továbbra is egyenként foglalkoznak az egyes projektekkel és a tulajdonosok szavazásának függvénye a hitel rendelkezésre bocsátása. Fontos kitétel még, hogy G-4 pénz csak olyan stadionra lesz igényelhető, amelynek esetében állami hozzájárulásra is sor kerül, teljesen magán stadionok finanszírozása nem támogatott, illetve olyan stadionok építése sem, amelyeket költöző csapat építene új városában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése