2011. december 4., vasárnap

Packers pénzügyek és a kedden kezdődő részvénykibocsátás

Foglalkoztam már a Packers részvényesek jogaival, és megismerhetőek voltak a korábbi részvénykibocsátások és azok feltételei is. Most amiatt térünk vissza ismét a témára, mert hivatalossá vált, hogy kedden kezdődik meg a Packers történetének ötödik részvénykibocsátása. Mielőtt azonban erre áttérnék, ígértem korábban, hogy belenézünk majd a Packers beszámolójába is. 

Sajnálatos módon a teljes beszámolót nem tudom prezentálni, de a fő sorok tartalmáról írok ezúttal, hiszen a közgyűlésen szóban elhangzottak rendelkezésre állnak. Érdekes módon a többek között a Packers 2010-2011-es üzleti évének adatait is ismertető közgyűlést közvetlenül a július 25-ei NFL és NFLPA közötti megegyezés utáni napon, július 26-án tartották. A CBA vita követőinek már ennyi is elég, hogy összeesküvés-elméleteket gyártsanak, de érdekes módon, alig foglalkozott valaki az adatokkal, még az NFLPA sem foglalt állást az ügyben. Mindez annak tükrében, hogy a Packers beszámolói voltak majdnem egy éven át a vita fókuszában (mint hivatkozási alap), és a szakszervezet mindent megtett a többi csapat beszámolóinak megismeréséért, egészen furcsa.

A 2011. március 31-ével záródó üzleti év adatainak 2009-2010-es üzleti évvel való összehasonlítása során fontos különbséget jelent, hogy míg mind a kétszer bejutott a Packers a playoffba, 2011. februárjában megnyerte a Super Bowlt, tehát egy kicsit annak a hatását is megfigyelhetjük az adatokban, hogy mi a különbség bevétel szempontjából egy playoff résztvevő és egy Super Bowl győztes csapat között. Ez az év abból a szempontból rendhagyó, hogy a potenciális lockout valószínűleg kicsit visszafogta a Super Bowl utáni eufóriát, így a merchandising boom is valamivel korlátozottabban volt jelen a győzelmet követően. Azonban azt láthatjuk az előző bejegyzésből, hogy a következő üzleti év kezdetétől a Packers és meghatározó játékosai uralják a merchandising piacot. A kérdés mindig a profit, amikor NFL beszámolókról van szó. Bár a Packers működésből származó profitja a 2006-2007 34,2 millió dollárról 2009-2010-re 9,8 millió dollárra zuhant évről évre fokozatos csökkenés mellett, a Super Bowl év során 22 %-os emelkedés jelentkezett, 12,1 millió dolláros plusszal zárt a franchise. Ha figyelembe vesszük a működési eredményeken kívüli tételeket, pl. a pénzügyi műveletek eredményét, akkor ez az összeg 17,1 millió dollárra emelkedik (a tavalyi 5,2 millió után). Az elemzés folyamán azonban érdemesebb a Green Bay Packers Inc. amerikai focihoz kötődő számaival foglalkoznunk, innentől a figyelmet tehát inkább a magyar viszonylatban üzemi (üzleti) tevékenység eredményének nevezett tételnek szentelem. 

A legszembetűnőbb változás a bevételek emelkedése 258 millió dollárról 282,6 millió dollárra, ami a Packers történetének legmagasabb értéke. Paul Baniel, a Packers pénzügyekért felelős alelnöke jelezte azt, hogy ennél is magasabb emelkedést érhettek volna el, ha a lockout nem vetette volna vissza március folyamán a szponzorokat az új szerződések megkötésétől. Illetve gondoljunk csak bele, mi történt volna akkor, ha a Packersnek nem kell az egész playoffban idegenben szerepelnie... Megjegyzendő azonban, hogy az idegenbeli playoff mérkőzések ellenére is 19 %-kal nőttek a helyi bevételek (100,4 millióról 119,3 millióra). Az országos bevételek 163,3 millióra emelkedtek 157,6 millióról, a TV-s bevételek pedig 96,5 millióra 95,8-ról. A merchandising és marketing bevételek 14,7 millió dollárral emelkedtek 2009-2010-hez képest.

A 12,1 milliós operating profit jelzi azt, hogy valószínűleg a költségek is elérték a minden idők legmagasabb értéke besorolást, 248,2 millió dollárról 270,5 millió dollárra emelkedtek. A kérdés természetesen az a lockoutot figyelemmel követők számára, hogy ez a 22,3 millió dolláros költségnövekedés mennyiben köszönhető a játékosokkal kapcsolatos kiadások emelkedésének. Mark Murphy, CEO elmondása szerint nemhogy növekedtek volna a játékosokkal kapcsolatos kiadások a Super Bowl szezonra, hanem egyenesen csökkentek, pedig a játékosoknak hárommal több meccsen kellett kifizetni a kötelező playoff mérkőzésre jutó jussukat, és egyesek esetében bónuszok is lehívásra kerültek. A 160,8 milliós tavalyi adatról 158,9 millióra estek vissza ezek a költségek. Ez köszönhető annak Murphy szerint, hogy a lockout miatt márciusban nem kellett a játékosoknak fizetést adniuk. Ez a mondat eléggé visszatetsző, hiszen arról már többször beszéltünk, hogy a játékosok a szezon folyamán mérkőzésnapokon kapják meg bérük esedékes részét, offseasonben csak esetleges roster/workout bónuszok és új szerződések esetén aláírási bónuszok (legyen az szerződéssel rendelkező játékos, vagy szabadügynök új kontraktusa) lökhetik meg ezt a tételt. Ebből tényleges tételek lehettek volna március folyamán a roster bónuszok és az igazolások aláírási pénzei, de mivel a Packers alig mozog az FA piacon, így nem igazán reális utóbbira fogni a visszaesést. Murphy később jelezte, hogy a költségek növekedése mögött az új, edzőknek adott szerződések, illetve a korábbi évhez képest plusz három idegenbeli playoff mérkőzés utazási és egyéb költségei állnak főként.

Hogy mégis adjak fontos dokumentumokat azok kezébe, akik teljes Packers mérlegre és eredménykimutatásra vágynak, Joe Bowmannak köszönhetően elhelyeztem a letölthető dokumentumok között a Packers 1997 és 2010 közötti eredménykimutatásait, valamint 1997 és 2009 közötti mérlegeit. Amennyiben a 2010-es mérleg, valamint a 2011-es beszámolók is birtokomba kerülnek, azok is elérhetőek lesznek majd a későbbiekben a letölthető dokumentumok között. (A jelszó a RAR dokumentumhoz: rodgersfavrestarr)

Térjünk át a másik témára, a részvényekre. December 6-án, délután 3 órakor (CET) nyílik meg a lehetőség arra, hogy a Packers részvényesei lehessünk. A hivatalos kibocsátással kapcsolatos dokumentum innentől lesz elérhető, azonban részleteket már most is tudunk:
-250.000 részvény kerül majd kibocstásásra.
-A részvények egyenként 250 dollárba kerülnek, plusz egy kisebb tétel ("kezelési költség") erre még rászámolandó.
-A kezdeményezés sajnos csak amerikaiak számára elérhető, de jegyezhetnek részvényt Puerto Ricoból, Guamról és az Amerikai Virgin-szigetekről is. New Hampshire állam egyelőre nem adott engedélyt a Packers részvények ottani jegyzésére, így egyelőre az állam lakosai számára nem nyitott a részvényszerzés lehetősége.
-Csak magánszemélyek vásárolhatnak részvényt.
-Online is lehet fizetni bankkártyával vagy hitelkártyával.
-Csupán 200 részvény kerülhet egy magánszemély birtokába, de a limitbe már bele kell számítani az 1997-es részvénykibocsátáskor megszerzett papírokat is.
-2012. február 29-ig van lehetőség a részvények beszerzésére, de lehetőség van esetleges hosszabbításra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése