2011. december 14., szerda

Nagyszabású döntések a dallasi tulajdonosi találkozón

Az NFL tulajdonosok a mai napon Dallasban találkoztak, és több fontos kérdés szerepelt napirendjükön. Ezek közül kiemelkedik a Jaguars tulajdonosváltása, az új TV-s szerződések ügye és az ún. Venture Fund felállítása. Vegyük sorban az egyes témákat és döntéseket:

1. A Jaguars tulajdonosváltása: Az NFL franchise-ok tulajdonosai 32-0 arányban megszavazták azt, hogy véglegesítésre kerüljön Wayne Weaver volt és Shahid Khan jövőbeli tulajdonos között a Jacksonville Jaguars adásvétele. Khan 760 millió dollárért vásárolja meg a csapatot, amelynek 100 %-os tulajdonosa lesz. A szavazás után még hátra van a tranzakció pénzügyi részének rendezése, Khan hivatalosan 2012. január 4-én veszi majd át a tulajdonosi feladatokat Weavertől, azonban ettől függetlenül Roger Goodell már tényleges tulajdonosként mutatta be Khant a sajtótájékoztatón.

2. Az új CBS, FOX és NBC szerződések: Az NFL szeptemberben megegyezett az ESPN-nel az MNF szerződés meghosszabbításáról, ez volt az első lépés a TV társaságokkal való egyeztetési folyamatban. Most pedig megegyeztek a CBS-szel, a FOX-szal és az NBC-vel a szerződések kilenc évvel való meghosszabbítását illetően, és az új kontraktusokat a tulajdonosok jóvá is hagyták. Az előzetes adatok szerint várhatóan a szerződések egyenként átlépik az 1 milliárd dolláros évenkénti befolyó pénzmennyiséget, ami 9 évre 27 milliárd dollár feletti bevételt jelent a liga (és csapatai) számára. A 2014-től élő éves 3 milliárd dollár feletti bevétel jelentősen meghaladja a jelenleg élő szerződések keretében befolyó 1,9 milliárd dollárt. Ne feledjük, ennek a pénzmennyiségnek az 55 %-a a játékosokhoz áramlik majd, így a 2014-es free agencytől kezdve hatalmas változásokat láthatunk majd a játékosoknak jutó bérek terén.
A fő változások az új szerződések következtében:
-Kibővül az NFL csütörtök esti mérkőzésekből álló csomagja az NFL Networkön. Azt nem határozták meg egyelőre, hogy pontosan hány mérkőzés hozzáadásáról lesz szó. Ez nagy változás, hiszen korábban arról volt szó, hogy nem az NFL Networkre kerülnének ezek a plusz csütörtöki mérkőzések, hanem TV társaságokat "pályáztatnának" a csomagra.
-2014-től bővül a flexible scheduling rendszer, annak érdekében, hogy mindig nagy érdeklődésre számot tartó mérkőzések kerüljenek a képernyőre a vasárnap esték folyamán. Érintettek az SNF mellett a közép-európai idő szerint este 10 óra körül kezdődő összecsapások is. Minden 7 órás mérkőzés mozdítható lesz, ráadásul az egyes csatornák között is. A rendszer egyelőre kidolgozás alatt áll a társaságokkal.
-A CBS továbbra is birtokolja az 1998-ban megszerzett jogokat az AFC mérkőzésekre.
-A FOX esetében ugyanez igaz az 1994 óta futó NFC mérkőzés csomagra.
-Az NBC 2006-ban megszerzett jogai meghosszabbításra kerültek az SNF mérkőzésekre és a szezonnyitó csütörtök esti alapszakasz mérkőzést is közvetítik a megszokottaknak megfelelően. Emellett a TV társaság megkapja a Hálaadáskor megrendezendő esti, főműsoridőben megrendezendő mérkőzést, ami eddig az NFL Networkön futott.
-Mindhárom TV társaság három Super Bowl sugárzására jogosult a szerződés időszakában. Az NBC-é a 2015-ös, 2018-as és 2021-es SB, a CBS-en láthatjuk a nagydöntőt 2016-ban, 2019-ben és 2022-ben, illetve a FOX közvetíti a mérkőzést 2017-ben, 2020-ban és 2023-ban.

3. A Venture Capital Fund: Az NFL-nek a következő szezontól meglesz a lehetősége, hogy maximum 32 millió dollárt fektessen be más, sport területén működő vagy felállítandó vállalkozásokba. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy esetleg van-e előírt befektetési kötelezettség, azonban annyi bizonyos, hogy erre a célra a tulajdonosoknak egyenként 1 millió dollárt el kell különíteniük, és utána valószínűleg szavazásra kerül sor bármely befektetéssel kapcsolatban.

4. A stadionépítést támogató program: Roger Goodell sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy ismét elérhető a csapatok számára a G-3 program, azonban jelentős változásokkal. Az új G-3 program keretében nagyobb pénzmennyiség érhető el, mint korábban, alacsony kamatok mellett. Az elsődleges cél az alacsony bevétellel rendelkező csapatok támogatása, amennyiben azok új stadionokat szeretnének építeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése