2011. december 23., péntek

Bérek a rájátszásban, CBA 37. fejezet

Lassan közeledik az NFL playoff, így érdemes kitérnünk arra, hogy milyen pénzmennyiség illeti meg a playoffban szereplő csapatok játékosait. Azt már több alkalommal tisztáztuk, hogy a játékosok szerződés szerint járó béreiket a 17 játékhét folyamán kapják meg, offseasonben csak bónusz (például aláírási bónuszok új szerződés esetén, workout bónuszok előírt számú offseason edzés teljesítése után, roster/egyéb bónuszok), vagy edzésekre jutó napidíj jellegű juttatásokat kapnak. Kevés szó esik arról, hogy mi történik a postseasonben. A rájátszásba kvalifikációt kivívó csapatok játékosai számára liga szinten megállapított fix összegeket kell kifizetni. Ezek az összegek a csapat minden játékosa esetében ugyanolyan magasak, kivételek természetesen itt is vannak, de erről majd később. A lényeg, hogy nincs a sikerhez való hozzájáruláshoz, egyéni teljesítményhez, vagy pedig a szerződés szerint járó bérhez való árazás. Ugyanannyit kap a szupersztár QB, mint a cserekicker.

A 2011-es szezonban a kifizetések a következőképpen alakulnak játékosonként:
Wild Card részvétel divíziógyőztesként: $22.000
Wild Card részvétel másként: $20.000
Divisional Playoff részvétel: $22.000
Conference Championship Game részvétel: $40.000
Super Bowl vereség: $44.000
Super Bowl győzelem: $88.000
Jól látható az összegekből, hogy a playoffbeli juttatások elsősorban a minimálbér közelében kereső játékosok esetében számítanak jelentős összegnek. Az éves szinten 5-10-15 milliókat bezsebelő sztárok számára nem annyira jelentős tételek.

Természetesen egyéb feltételek is léteznek a bérek kifizetésekor, ezért a CBA vonatkozó 37. fejezetét is rendelkezésre bocsátom magyar nyelven. A speciális szabályok mellett ez a dokumentum tartalmazza a CBA teljes időszakában a rájátszásra vonatkozó értékeket is, vagyis azt, hogy hogyan alakul a playoff bérezés 2011-től 2020-ig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése