2011. december 30., péntek

Az NFL és a blackout szabály

Alapvetően a bejegyzés témája TV-s szempontból fontos, azonban mégis foglalkozok vele, mert bár nem CBA által szabályozott terület, fontos a helyi bevételek maximalizálása szempontjából. 

A blackout intézménye 1973 óta él hivatalosan, igaz korábban is létezett, csak más formában. A szabályozás értelmében a hazai csapat stadionjának 75 mérföldes körzetében tilos a TV csatornáknak műsorra tűznie a csapat mérkőzését, amennyiben nem kelt el minden nem prémium jegy a találkozóra. A cél, hogy minél többen legyenek a stadionokban, minél többen költsék el pénzüket a létesítményekben, minél több legyen a csapatok helyi bevétele és minél több bevétel kerüljön megosztásra. Ne feledjük, a csapatok közötti bevételmegosztási modell a helyi bevételekre épül.

Az összes nem prémium helyre szóló jegy értékesítésére a találkozó előtt 72 órával sor kell kerüljön a blackout elkerüléséhez, de vannak bizonyos esetek, amikor haladékot kapnak a csapatok. Ennek oka az lehet, hogy már csak nagyon kevés jegy vár gazdára, ilyenkor élnek a 48 és 24 órás határidők is. Vannak azonban bizonyos trükkök, amelyek közül az egyikkel a Dolphins idén rendszeresen él. Megkérik szponzoraikat, hogy vásárolják meg a jegyeket, így elkerülve a blackoutot. Hasonló trükk, amikor maga a csapat vásárolja fel a jegyeket, ilyenkor a jegyek minden dollárnyi értéke után csak 34 centet kell a franchisenak fizetnie. A 34 cent minden dollár után azt a tartalmat jelenti a jegybevételekből, ami beszámít a csapatok közötti bevételmegosztásba. A legérdekesebb trükköt csak pár éve engedélyezték, amikor is megengedték a Jacksonville Jaguarsnak, hogy a stadionjában egy egész szektort lefedjen csapatemblémákkal, reklámfeliratokkal, és így az adott rész ne számítson az eladatlan jegyek közé. Ennek van egy hátulütője, ha egy mérkőzésre lefedtük a szektort, akkor már a többire is le kell, tehát az adott szezon összes többi mérkőzésén, így az esetleges playoffban sem nyitható meg a szurkolók előtt az adott terület. Eddig az NFL történetében egyetlen eseményhez kötődően került arra sor, hogy a blackout szabályoktól eltekintettek, amikor 2005-ben New Orleansra lecsapott a Katrina Hurrikán.


A kérdés az, hogy ma van-e még ennek létjogosultsága? Nem feltétlenül, ha nem adhatja a TV a Rams meccsét St. Louisban, akkor lehet megnéz az ember egy Packers-Lions derbit helyette, mert azt tűzik műsorra. A hazai csapat mérkőzéseit hellyel-közzel kiváltják a TV által közvetített nagyobb rangadók és a nagyon gyorsan elérhető összefoglalók. A tapasztalatok azonban azt bizonyítják, hogy az NFL igenis szeretné ezt a szabályozást fenntartani a stadionok látogatásának fenntartása érdekében. Erre utal az, hogy ma már az NFL Mobile szolgáltatások is ellenőrzik, hogy az adott mérkőzés nem blackoutos-e a telefont kezelő felhasználó régiójában... Viszont például az NFL Redzone adása során nincsenek tekintettel a blackoutra, ugyanúgy lehet követni a pontszerzéseket a helyileg nem közvetíthető mérkőzéssel kapcsolatosan.
A célt érti az ember, különösen a mai világban, amikor egyre nehezebben versenyeznek a stadionok a TV-kkel. Ki néz meg szívesebben a helyszínen például egy téli mérkőzést a szélviharban, fagyoskodva, a mérkőzésből alig látva valamit, mintsem otthon a HDTV képernyőjén a meleg szobában, kényelemben, olcsóbb élelmiszereket, ételeket fogyasztva? Azonban az a véleményem, hogy a mérkőzések élményének innovatív fejlesztésébe kellene jobban belefognia a csapatoknak, kreatív ötletekkel előállni, olyan programokat szervezni pluszban, amelyekkel minden célcsoportot meg tudnak szólítani, és ösztönzőleg hatnak az emberekre a mérkőzésre való kijutást tekintve. Emellett érdemes lenne kisebb ösztönzőket alkalmazni, pl. a minden találkozóra jegyet vevőket díjazni aláírt névre szóló relikviával, a mérkőzésről mérkőzésre visszatérőket jutalmazni fogyasztási kedvezménnyel, stb. Illetve érdemes az árakat átgondolni, mert sokakat a költségek tartanak távol a stadionoktól. Ezzel az irányvonallal lenne érdemesebb komolyabban foglalkoznia a csapatoknak, és akkor nem lennének rászorulva olyan külső védelemre, mint a blackout szabály.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése