2011. november 29., kedd

Khan megvásárolta a Jaguarst

Shahid Khan, pakisztáni származású üzletember megvásárolta a Jacksonville Jaguarst Wayne Weavertől. Khan és Weaver ma reggel írták alá a szerződést, amelyre Roger Goodell is áldását adta, az NFL financial committee és a tulajdonosok szavazása azonban még hátra van. A tranzakció januárban válhat véglegessé a tulajdonosok szavazását követően. 
Khan már 2010-ben próbálkozott egy NFL csapat, akkor a Rams megvásárlásával, de akkor egyrészt pénzügyi helyzetének átláthatatlanságával volt gondja az NFL-nek, másrészt ajánlatát matchelte Stanley Kroenke, így esélye sem volt arra, hogy a matchelési jogokat birtokló Kroenke ellenében megszerezze a St. Louis 60 %-át. Weaver egy olyan "partnert" keresett, aki tovább folytatja munkáját Jacksonvilleben, és úgy látta, ezt biztosítja a megállapodás Khannal, annak ellenére, hogy sehol sem szerepel írásban a városban maradás kötelezettsége. Nem szerepel az sem, hogy Khan nem bocsáthatja el a jelenlegi alkalmazottakat, teljes megújulást hozva, de ezzel kapcsolatban is bízik Weaver Khanban. Így úgy tűnik, hogy a Jaguars végül is Jacksonvilleben marad, és túl sok minden nem változik a csapat körül. Természetesen csak azon kívül, ami ma történt, Gene Smith GM új, három évre szóló szerződést kötött, Jack Del Rio főedzőt pedig elbocsátották. Ezek még Weaver döntései voltak. Del Rio szerződése a 2012-es szezon végéig szólt volna, de az addig járó körülbelül 7 millió dollárnyi pénzmennyiséget még kézhez kapja majd.

A leendő tulajdonos, Shahid Khan 16 évesen telepedett be az Egyesült Államokba. Az Illinois egyetemen szerzett mérnöki diplomát, vagyonát elsősorban a Flex-N-Gate Corporationnek köszönhetően halmozta fel, amely egy autóalkatrészeket gyártó vállalkozás Illinois államban. 
Az eladási ár nem nyilvános, valahol 700 és 800 millió dollár között mozoghat értesülések szerint. (Szerkesztve: A legújabb hírek szerint 760 millió dollárról van szó, és abból 350 milliót fedezett hitelből Khan.) A Forbes Magazine 2011 szeptemberében 725 millió dollárra értékelte a franchiset. Weaver 1993-ban 208 millió dollárért vásárolta meg a csapatot, ami mai pénzben kifejezve 326 millió dollárnak felel meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése