2011. október 21., péntek

Újabb öt év Londonban, oaklandi események, részvénykibocsátás és a Mercedes

Az NFL csapatok tulajdonosai az október 11-én Houstonban megrendezett találkozójukon újabb öt évre engedélyezték a londoni mérkőzéssorozat megújítását. Így legalább egy NFL alapszakasz mérkőzést rendeznek meg évente Angliában 2012 és 2016 között. Elfogadták azt is, hogy akár évenként több mérkőzésre is sor kerülhet. Az, hogyha több csapat is felajánlaná egyik hazai mérkőzését és több találkozóra kerülne sor (idén is többen tették volna, de csak egy mérkőzésre volt még esély), még nem biztos, hogy a mérkőzéseket egy hétvégén, egymást követő hétvégén, vagy egymástól távol rendeznék-e meg. Fontos kiemelni, hogy szeretnék, hogyha a jelentkezők évről évre tiszteletüket tennék Londonban, és egy adott csapat komoly szurkolói bázisa alakulna ki a városban. Ez a terv nem biztos, hogy a legjobb irányvonal, az európai szurkolók számára manapság még szerintem vonzóbb a változatosság, a lehető legtöbb csapat megismerése testközelből, minthogy ugyanaz a csapat térjen vissza évről évre a városba. Fontos előrelépés lehet Angliában, hogy a parlament külön bizottságot állított fel annak érdekében, hogy a sportot fejlesszék az országban és előbb-utóbb Londonnak saját NFL csapata lehessen.

Emellett Roger Goodell beszélt az LA-i folyamatokról is. Mindkét stadion projektről gyűjtik az információkat (AEG, Roski), de csak abban az esetben lesznek tényleges lépések, ha az NFL egészének elfogadható módon történik meg a csapatok felállítása/költöztetése. Goodell jelezte azt is, hogy az 50. SB-re esélyes lehet Los Angeles, mint rendező város. A 2014-es SB-ről is döntöttek, ami a University of Phoenix Stadiumban, a Cards otthonában kerül megrendezésre.

Oaklandben Al Davis halála miatt kisebb fejetlenség uralkodott az első napokban. Azóta kicsit megszilárdult a helyzet. A fő különbség az, hogy bár a csapat mindennapi ügyeivel továbbra is Amy Trask CEO foglalkozik, Hue Jackson vezetőedzőnek is van beszólása a folyamatok alakulásába. Mi sem mutatja jobban ezt, minthogy sor került a Carson Palmer tradere. Jackson dolgozott Palmerrel a USC egyetemen és a Bengalsnál is. A Cincinnatiből elvágyódó, visszavonulással fenyegetőző QB-t egy jövő évi 1. körös, és egy 2013-as 2. körös pickért cserélte el a csapat. A Raiders playoff szereplésétől függően ez egy 1. körös pickké is változhat. A Palmer-Mike Brown (a Bengals tulajdonosa) csata a tavalyi szezon után kezdődött, amikor is Palmer jelezte, nem kíván a jövőben a csapatban játszani, és vagy elengedik, vagy visszavonul. Brown elfogadta Palmer döntését, és visszavonultnak tekintette a játékost, reserve listára helyezték az edzőtábortól távol maradó QB-t, így fizetést sem kapott a csapattól. Sokan azt gondolták, hogy Palmer majd miután a csapatnak nem lesz elég cap helye, akkor bejelenti visszatérési szándékát. Ezzel pedig belekényszeríti a csapatot az elcserélésébe. Ez az elmélet azonban azért hibás, mert a QB-t elcserélés előtt aktiválni kellett a listáról, tehát kellett annyi helyet hagyni, hogy ez megtörténhessen. Másik lehetőségként az állt volna, hogy hely hiányában átstrukturálások révén biztosítsa a csapat ezt a helyet. Erre azonban nem került sor, hiszen az első változat érvényesült, így gond nélkül megvalósulhatott a trade.

A Raiders 2011-ben 7,44 millió dollárt fizetett volna Palmernek a hátralevő hetekre (Palmer átstrukturálta szerződését cap szempontok miatt, idén csak 2,44 milliót kap kézhez, de jövőre garantálttá tették a fizetéséből az idén elmaradó 5 millió dollárt), 2012-ben 12,5 millió dollár illeti meg Carsont, 2013-ban 13 millió, 2014-ben pedig 15 millió dollárt kereshet. Ezzel szemben a Bengalsnál jelenleg kezdő Andy Dalton mindössze 5,2 millió dollárt keres majd 4 év alatt, és az eddigi teljesítménye alapján nincs messze attól, amit Palmer hozott az elmúlt két évben.

Térjünk vissza kicsit az elhunyt tulajdonosra, a legendás Al Davisre. Davisnek fontos szerepe volt abban, hogy az AFL és NFL egyesülése megtörtént, majd abban, hogy lehetővé vált a csapatok egyik városból másikba költözése. Sokan emlékezhetnek rá, hogy több ízben perelte be az NFL-t, és Pete Rozelle komisszárral való csatái, vitái még ma is témái a TV műsoroknak. Azonban, bár többször a komisszárral állt szemben, elengedhetetlen érdemei vannak abban, hogy az NFL mára a világ legtöbbre tartott sportligája lett. Davis halála után a tulajdonosi helyzet eléggé átláthatatlan volt, és sokan úgy sejtették, akár a csapat eladása is szóba kerülhet. Jelenleg azonban úgy tűnik, ez nem valós félelem. Carol Davis, Al felesége, és Mark Davis, Al fia örökölte a csapatot. Nem egyszerű azonban az öröklési procedúra, annak ellenére sem, hogy feltehetőleg Al Davis már halála előtt bebiztosította jogászai révén, hogy a lehető legjobban jöjjenek ki örökösei egy esetleges tragikus helyzetből. Az amerikai öröklési szabályok meglehetősen kuszák, de egyszerűsítve megpróbálom leírni, hogyan működnek. Alapesetben adót kell fizetni (estate tax), amelynek mértéke 500.000 dollár érték felett a bizonyos levonásokkal korrigált érték 35 %-a. Azonban Barack Obama tavaly aláírta az anno még George W. Bush alatt elfogadott adócsökkentési paktum meghosszabbítását, ezáltal visszakerült a szabályok közé a házastársak mentesülése a fizetési kötelezettség alól, illetve az első 5 millió dolláros érték után sem kell adót fizetni, csak az afeletti rész után. Ebben az esetben tehát feltehetőleg csupán Mark Davis kényszerül adófizetésre, hacsak nem találtak Al ügyvédei más kiskaput. Több együttesnél, ahol a tulajdonos idősebb, meghirdették a csapat egy részének eladását, amikor még nem volt biztos Obama hosszabbítása. Féltek, hogy nem fogják tudni kifizetni az estate taxet halál esetén. Amint aláírásra került a hosszabbítás tavaly decemberben, a többség szinte azonnal kivonta a piacról a meghirdetett részesedést.

A Green Bay Packers az NFL jóváhagyásával az év vége felé részvénykibocsátást hajt végre. A részvények egyenként 200 dollár körüli értéket képviselnek, és a befolyó bevétel lesz a Packers stadionja kapcsán és annak környékén tervezett 143 millió dollár értékű beruházás forrása. A Packers, mint ismert, az egyetlen részvényesek birtokában levő franchise. Jelenleg 4,7 millió részvény van közkézen, 112.158 részvényes birtokában. A részvények értéke lejegyzés után nem változik, nem fizetnek osztalékot, viszont örökölhetőek. A legfontosabb azonban az, hogy az új részvényesek a Green Bay Packers tulajdonosai lesznek.

Egyéb érdekességek:

-Még nem írtam róla, pedig már meglehetősen régi hír, hogy a Louisiana Superdome névadó szponzort kapott. A Mercedes-Benz USA vásárolta meg a jogokat, ismeretlen összegért tíz esztendőre. A becsült érték egyes információ szerint évi 10-12 millió dollár, mások szerint 5-6 millió dollár. A stadion elnevezésének változása mellett a Mercedes hirdethet a csapat játékosaival, edzőivel és a Saints hivatalos autója is lesz.
-A Tennessee Titans 25 millió dolláros fejlesztést tervez az LP Fielden. A beruházás költségét a szurkolókra hárítják, a mérkőzések és a stadionban tartott koncertek jegyárai 2 dollárral emelkednek, és egy további 1 dolláros emelést is érvénybe léptetnének jövőbeni projektek finanszírozására, amelyet a városvezetésnek még meg kell szavaznia.
-A Vikings stadionjának ügyével végre elkezdett foglalkozni a kormányzó is. Mark Dayton november 7-én hozza nyilvánosságra saját ajánlásait a projekttel kapcsolatban. A kormányzó azt is kijelentette, hogy nem csupán a Vikings által forszírozott arden-hillsi tervről konzultál, hanem még a minneapolisi opciók is nyitva állnak, azonban csak második lehetőségként, hiszen a csapat egyértelműen Arden Hillst preferálja. Azt tervezi, hogy a november 21. és 23. között megrendezendő, csak a stadionnal foglalkozó ülésen már végleges tervről tarthatnak majd vitát és szavazást a képviselők.
-Los Angelesben bár továbbra is előnyben van a tervezett Farmers' Field projekt, Roger Goodell állítólag jelezte LA polgármesterének, hogy az AEG által tervezett modellbe sem az NFL, sem annak csapatai nem mennének bele jelenlegi formájában. Közben Ed Roski, a másik projekt kiötlője átalakította tervét. A fő változás, hogy már nem kér a csapatban ingyenes kisebbségi részesedést. A korábbinál több földterületet ajánlott fel a potenciális odaköltözni vágyó csapat(ok)nak, amelyen a stadion költségei a csapatot terhelnék, és ezután Roski piaci áron vásárolna kisebbségi részesedést az új LA-i teamben.
-A 2012 februárjában az Indianapolisban megrendezendő Super Bowlra összesen 2500 alkalmi munkást neveznek ki. Köztük főleg biztonsági őrök és jegypénztárban dolgozók szerepelnek. Előbbiek órabére 11 dollár, utóbbiaké 9,5 dollár lesz.
-Október első hetének végén zátonyra futottak a tárgyalások az NFL és a Time Warner Cable között, így az NFL Network és NFL Redzone programok továbbra sem elérhetőek a TWC kínálatában. A tárgyalások a hírek szerint idén már nem indulnak újra. Ez jelenti a nyolcadik sikertelen évet a két fél viszonyában, amikor nem sikerült egyezségre jutni... A szintén sok vitával tarkított Cablevisionnel való egyeztetésekre idén sor sem került.
-A hétvégén rendezik meg a Dolphins-Broncos mérkőzést. Mint korábban jeleztem, az összecsapást összekötik egy rögtönzött Florida Gators alumni találkozóval. Az igazán fontos dolog azonban az, hogy Tim Tebow kezdeni fog a Broncosban a mérkőzésen. Tebow hatása már jelentkezik a jegyeladásokban is. Miután kezdő lett, hamarosan elkapkodtak 10.000 jegyet, és az elmúlt egy hétben a másodlagos piacon is 10.000 jegy cserélt gazdát.
-A Tampa Bay Buccaneers kínos, 10 mérkőzéses blackout sorozata ugyan megszakadt a Colts elleni MNF miatt, de a következő hazai mérkőzésre, a Saints ellen megint nem kelt el az összes jegy. Blackout sorozatban a jelenlegi listavezető a Bengals, hét mérkőzéssel.
-Az első öt héten az NFL mérkőzésre kilátogató szurkolók átlagos száma 1,1 %-kal esett 2010-hez képest. A legnagyobb zuhanás a Bengalsnál volt, ahol 34 %-kal kevesebben járnak mérkőzésre, mint tavaly. A legnagyobb növekedést a Raiders produkálta, az O.co Coliseumba 44 %-kal többen látogattak eddig ki átlagosan, mint 2010-ben.
-Az NFL három csapatot büntetett meg azért, mert a lockout folyamán az edzők konzultáltak játékosaikkal. Csupán a Tampa Bay Buccaneers neve szivárgott ki, akiknek a büntetése 250.000 dollár volt.
-Jon Gruden, korábbi Super Bowl győztes edző és jelenlegi MNF kommentátor megegyezett az ESPN csatornával egy ötéves szerződéshosszabbításról. A szerződés részletei nem nyilvánosak, de valószínűsíthető, hogy főedzői ajánlat esetén Gruden következmények nélkül elállhat a kontraktustól/az semmissé válik.

Ügynököt váltó játékosok: 
-London Fletcher (LB, WAS): Drew Rosenhaus (Rosenhaus Sports) -> Ben Dogra (CAA),
-Harry Douglas (WR, ATL): David Rich (Rich Sports Management) -> Todd France (FAAM),
-Jordan Pugh (S, CAR): Garriet M. Blair (GMB Sports and Entertainment) -> Jordan Woy (Willis and Woy Sports Group).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése