2011. október 29., szombat

Ryan Fitzpatrick, a Bills legújabb franchise QB jelöltje

Ryan Fitzpatrick a tegnapi napon új szerződést kötött a Buffalo Bills-szel, amely hat évre szól. Már az időtartam is jelzi, hogy franchise irányítóként számít rá a csapat. A Billsnek elképesztő balszerencséje volt az irányítókkal Jim Kelly 1996-os visszavonulása óta. 15 év alatt gyakorlatilag nem tudtak olyan QB-t találni, aki hosszútávú megoldást jelentett volna. A legnagyobb próbálkozást 1998 hozta, amikor a free agencyben megszerezték Rob Johnsont, 5 évre 25 millió dollárért, majd fél évre rá Doug Flutienak adtak 4 évre 22 milliót, miután Johnson elmaradt a várakozásoktól elsősorban sérülései miatt. Természetesen, ha van két QB-d, akiknek kezdő szerepet szánsz, akkor a helyzet annak ellenére sem lesz kedvező, hogy esetleg az adott játékosok tehetsége meglenne a kezdő poszthoz. Johnson és Flutie mindennapi vitái, a vezetőség határozatlansága ahhoz vezettek, hogy a Bills a két QB vezetésével csupán egy playoff szereplésig jutott, mégpedig 1998-ban. És azóta sem játszott playoff mérkőzést a Bills. Próbálkoztak három évig Drew Bledsoeval, majd jött JP Losman, Kelly Holcomb és Trent Edwards. Egyikük sem volt hosszútávú megoldás. Fitzpatrick, aki 2005-ben a hetedik körben kelt el, megjárta már a Ramst és a Bengalst, de egyik csapatnál sem tartották érdemesnek arra, hogy a franchise arca legyen, mi több, hosszabb ideig volt harmadik számú QB az egykori Harvard Business School hallgató, mint egyértelmű csere irányító. A Bills is inkább Edwards cseréjének igazolta le 2009-ben három évre 7,4 millió dollárért. Tavalyi és idei játéka hozta meg neki az új szerződést. 

A hat évre maximum 59 millió dollárt fizető, és 24 milliót garantáló kontraktus leginkább azoknak a QB-knek a közelmúltbeli szerződéséhez van árazva, akik a szerződésük aláírásakor még nem voltak elit irányítók, de voltak már játékukban olyan előjelek, amely alapján ténylegesen franchise QB-vé válhattak majd a jövőben. 2008-ban Aaron Rodgers, a Packers sztárja kapott hat évre 65 millió dollárt, 20 millió garantált mellett. Ez mai szemmel természetesen alulfizetésnek tűnik, de Rodgers akkor még csupán hét mérkőzésen volt túl kezdőjátékosként, sokan vitatták is, hogy megér-e ennyit. Hamarosan várható majd egy történelmi szerződés számára is, bár a Packersnél nagyon figyelnek a "pénztárcára". 2009-ben Jay Cutler (5 év/50 millió/20 millió garantált) és Matt Cassel (6 év/63 millió/28 millió garantált) kapott ebbe a kategóriába tartozó szerződést a Broncosban és a Patriotsban nyújtott jó játékuk miatt új csapatuknál (Bears és Chiefs). Az idei offseasonben pedig Kevin Kolb kapott hasonló szerződést Arizonában (6 év/65 millió/21,5 millió garantált). Fitzpatrick szempontjából a szerződéssel kapcsolatban a legfontosabb részlet, hogy az első három évben 33,3 milliót kap kézhez, amennyiben minden mérkőzésen a keret tagja lesz.

Végezetül érdekességként összegyűjtöttem az idén kezdőként pályára lépő irányítók (ezt Carson Palmernek is megelőlegeztem) szerződésének fő számait, feltüntetésre kerül a szerződés hossza, a maximális érték, a garantált rész, és a szerződés megkötésének ideje, valamint jeleztem azokat a szerződéseket is, amelyeket újoncként írtak alá a játékosok. Fontos kiemelni, hogy ezek a szerződés megkötésekor jelentkező értékek, elképzelhető, hogy az értékek azóta átstrukturálások/nem publikált módosítások miatt változtak, illetve bizonyos teljesítményfüggő tételek automatikusan plusz évet adtak az eredeti szerződéshosszhoz. Az ábra kattintással nagyítható.

A táblázatból jól látható, hogy Drew Breesnek nagyon járna már az a szerződéshosszabbítás, aminek a bejelentését az offseason kezdetéig várhatjuk. Feltehetőleg sokaknak feltűnik az alacsony garantált rész a Saints QB szerződésében, ennek oka, hogy Brees karrierveszélyeztető sérülést szenvedett 2005-ben a Chargers színeiben, és a New Orleans nem akart nagy rizikót vállalni. Azóta bizonyos tételek garantálttá váltak a szerződésében, és azt természetesen említenem sem kell, hogy milyen szinten játszik jelenleg. Leginkább a Dolphinst zavarhatja Brees sérülés óta befutott pályája, hiszen 2006-ban az utolsó pillanatban szálltak ki az érte folyó versenyből, és azóta is keresik Dan Marino méltó utódját...
Brees-szel hasonló cipőben jár Matt Schaub is (2007-es a szerződése), aki annak idején azért kapott ilyen alacsony garantált összeget, mert jelentősebb kezdő múlt nélkül (Michael Vick cseréje volt Atlantában) került ki a piacra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése