2011. szeptember 21., szerda

Tag határidő, PSL-ek, stadionok

Kedden lejárt a határidő a franchise taggel ellátott játékosok számára az egyéves tag szerződések hosszútávúvá alakítását illetően. Csupán hárman maradtak a határidő közelébe érve azok, akik még nem kaptak hosszútávú kontraktust. Közülük végül csak Vincent Jackson (WR, SD) és Paul Soliai (NT, MIA) nem kötött hosszútávú megállapodást csapatával, mivel az utolsó pillanatban megegyezett egymással Haloti Ngata és a Baltimore Ravens. A Pro Bowler védekező falember ötéves szerződést kötött a Baltimore-ral. A DT-t az első évben a franchise tag szerint járó 12,5 millió dollár illeti meg, és ehhez a következő négy esztendőben összesen még 48,5 millió dollár járhat. Tehát a szerződés összértéke maximálisan 61 millió dollár lehet, ez pedig a jelenlegi legjobban fizetett DT-vé teszi Ngatát, akinek posztján csupán Albert Haynesworth kötött nagyobb összegű szerződést az NFL történetében (7 év, 100 millió dollár) még a Redskins színeiben. Ngata az első három évben 44 millió dollárt kereshet, és összesen 37,1 millió dollárnyi garantált pénzmennyiség illeti meg ebben az időszakban. Ebből 27,1 millió dollár aláírási bónusz, a többi pedig garantált fizetés.

A Sports Business Daily összegyűjtötte azon csapatok listáját, amelyek PSL (Personal Seat License) helyeket tartanak fenn stadionjukban. A tavalyi évben 15 együttes alkalmazta ezt a gyakorlatot. A PSL konstrukciók azt jelentik, hogy a leendő nézőnek joga lesz a stadionban egyetlen helyre, ezért pedig díjat fizet. Ha ezt nem fizeti meg, akkor lemond jogáról, de ez történik akkor is, ha a PSL díj megfizetése után nem vásárolja meg a jegyeket a mérkőzésekre. Tehát a PSL szerződést kötő nézőnek két fizetési kötelezettsége van, egyrészt fizet a stadion adott helyéért, másrészt a belépőért. Ezek a helyek értékesíthetőek is, tehát semmi gond nincs azzal, hogyha valaki egy másik személynek eladja PSL-jét. A PSL-ek meghirdetésére általában egy új stadion építésekor kerül sor, és az előre befizetett licenc díjak a leendő projektet finanszírozzák.


Egyéb hírek:
-A Chiefs CB-je, Brandon Flowers szerződést hosszabbított csapatával. A kiváló corner 5 évre írt alá, ezalatt 50,6 millió dollárt kereshet, amelyből 22 millió dollár garantált.
-DeSean Jackson (WR, PHI) és a franchise tagekkel kapcsolatban már említett Paul Soliai biztosítást kötött arra az esetre, ha idén súlyos sérülés érné őket. Mindkettejüknek már csak idénre van szerződése, és egy súlyos sérülés következtében nem tudnának olyan összegű szerződést kötni a szabadügynök-piac megnyitását követően, ami képességeik alapján megilletné őket. Jackson esetében a pontos kifizetés összege nem ismert. Soliainál azonban tudjuk, hogy összesen 15 millió dollárt fizetne neki a biztosító, ha súlyosan megsérülne 2011-ben.
-A Bengals már az első NFL játékhét után bejelentette, hogy a harmadik heti, 49ers elleni mérkőzésük blackoutos lesz, nem adták el a jegyeket, és nem is vásárolja fel a csapat őket, emiatt nem közvetíthetik a mérkőzést a helyi csatornák.
-A Bills remek szezonkezdete ellenére a bérletek eladása terén hatalmas a visszaesés. 15 %-kal kevesebb bérletet értékesítettek, mint tavaly, és az esés kétéves periódust tekintve még magasabb, 33 %-os. Ennek ellenére azonban várhatóan telt ház várja a Patriotsot a hétvégén nyugat-New Yorkban.
-A San Diego Chargers megtette első tényleges lépését az új helyi stadionjáért. Egy 800 millió dollárból felépítendő stadion tervének elkészítését kérték egy vállalkozástól. A létesítmény majd közösségi centernek is otthont adhat, mivel az a cél, hogy elkerüljék a San Diego Convention Center 550 millió dolláros felújítását és kibővítését.
-A San Francisco 49ers esetében végre kicsit tisztábbnak tűnik az út a santai clarai stadion előtt. Az egyik utolsó útban álló problémát sikerült azzal megoldani, hogy egy SF-i befektetőcsoport, élén a York családdal 70 millió dollárért megvásárolta a Great America Amusement Parkot. Adódik a kérdés, hogy miért is jó egy vidámpark megvásárlása a projekt szempontjából? Azért, mert a vidámpark a stadion leendő helyszínének szomszédságában fekszik, és annak korábbi tulajdonosa meglehetősen ellene volt a projekt megvalósításának, sőt, még pert is indított a 49ers és Santa Clara város ellen. Az adásvétellel ezek a perek visszavonásra kerültek.
-A Carolina Panthers eközben pályázatot írt ki építészettel és dizájnnal foglalkozó cégek körében. A leendő befutónak kell végrehajtania a stadion állapotfelmérését, és a jövőben ez a cég lesz a felelős a Bank of America Stadium esetleges felújításáért, és kisebb projektekért is, amelyek a stadionnal kapcsolatosak.
-Az NFL próbálja a nőket is meghódítani, ennek egyik lépéseként növelik a női ruházati vonalon az elérhető termékek körét. Sőt, már külön (bár még csak elég kezdetleges) részt is szentelnek a nőknek az nfl.com weboldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése