2011. szeptember 13., kedd

Szerződések, blackoutok és egyéb érdekességek

Több játékos hosszabbította meg szerződését az NFL-ben szeptember hónap első felében. Ezen megállapodások közül kiemelkedik Adrian Peterson (RB, MIN) és Chris Johnson (RB, TEN) kontraktusa. AP belépett a 100 millió dolláros klubba, miután új szerződése értelmében 7 év alatt 100 millió dollárt kereshet, és ebből 36 millió garantált. Mondanom sem kell, hogy ez minden idők legnagyobb pénzmennyisége, ami egy futójátékost megillet. Az eddigi rekord Reggie Bush hat évre jutó 62 millió dollárja volt, 26 millió garantálttal, Bush megállapodása még egy újoncszerződés volt 2006-ból.
A teljes fizetésérték Petersonnál 96 millió dollár, a fennmaradó négy millió teljesítményfüggő tétel. A 36 millió dollár nagyobbik része (32 millió) garantált teljesítményromlás miatti elbocsátás esetére is, míg a további rész csak sérülés miatti elküldés esetére. Chris Johnson nem kapott ilyen gigantikus szerződést, de négyéves hosszabbításának értelmében ő az NFL történelem második legjobban fizetett RB-je garantált pénzmennyiséget tekintve. Mint ismert, CJ2K helyzete egy kicsit más volt, mint Petersoné, Johnson szerződése ugyanis nem az idény után járt volna le, hanem csak két esztendő múlva. Ennek ellenére a Titans hajlandó volt All-Pro RB-jére áldozni. A hosszabbítás úgy lett kialakítva, hogy az első két évet is átalakították, tehát lényegében egy hatéves szerződés született.

A Chris Johnson szerződés részletei:
2011: 10 millió dollár aláírási bónusz, 3 millió dollár garantált fizetés
2012: 8 millió dollár garantált fizetés
2013: 10 millió dollár fizetés, amiből 9 millió dollár garantált
Az első három esztendőben tehát 31 millió dollár illeti meg és abból 30 milliót biztosan kézhez kap!
2014: 8 millió dollár fizetés
2015: 8 millió dollár fizetés
2016: 2 millió dollár roster bónusz, 7 millió dollár fizetés
A szerződés összértéke: 56 millió dollár, amiből 30 millió dollár garantált.

Van azonban még két beépített teljesítményösztönző, amelyek értelmében Johnson bére 2016-ban két millió dollárral nő, amennyiben 2011 és 2015 között bármely évben 2000 futott yard felett zár, de a pénzt akkor is lehívhatja Johnson, ha az említett időszakban kétszer zár 1400 yard felett. Illetve minden olyan évben, amikor CJ nem vesz részt a 36 offseason workoutból legalább 30-on, a bére 250.000 dollárral csökken.
A két elit RB fizetésének jelentős hatása lehet egy olyan piacra, ami évek óta stagnált fizetési szintet tekintve. A két vagy több RB használatának elterjedésével, a passzjáték előretörésével a poszt egyre kevésbé lett fontos, és a bérek többnyire még a 2004-2005-ös szerződések szintjén álltak (kivéve Bush és McFadden újoncszerződését). Ez a két hatalmas pénzről szóló szerződés azonban sok mindent megváltoztathat, nehezebbé teheti a futók ügynökeivel való tárgyalásokat. Egy további igen neves RB kötött új szerződést augusztus vége felé, Frank Gore további három évre írt alá a 49ers-hez, amely idő alatt 21 millió dollárt kereshet. Az összegből 13,5 millió a garantált tétel.

Egyéb érdekes szerződésszámok az utóbbi pár hétből:
-Troy Polamalu (S, PIT) 4 év, 36,5 millió dollár, 10,55 millió aláírási bónusz
-Chad Greenway (LB, MIN) 5 év, 41 millió dollár, 20 millió garantált
-Jay Ratliff (DT, DAL) 5 év, 40 millió dollár, 18 millió garantált
-Jason Witten (TE, DAL) 5 év, 37 millió dollár, 19 millió garantált
-Josh Sitton (OG, GB) 6 év, 34,95 millió dollár, 8,9 millió garantált
-Leon Hall (CB, CIN) 5 év, 42,375 millió dollár, 14,1 millió garantált
-Charles Godfrey (S, CAR) 5 év, 28,7 millió dollár, 12,4 millió garantált
-Ahtyba Rubin (DT, CLE) 3 év, 27,6 millió dollár, 18 millió garantált
-Mike Scifres (P, SD) 6 év, 20 millió dollár, 9 millió garantált

A fontosabb tranzakciók közé tartozott még Sean Payton, a Saints HC-jának szerződéshosszabbítása, amelynek következtében az edző 2015-ig maradhat New Orleansban. 

A szezon elérkeztével ismét előkerültek a blackout statisztikák. Kiderült, hogy az előszezonban 10 mérkőzést nem közvetíthettek a helyi TV társaságok, amiért nem sikerült a szükséges jegymennyiséget eladni a csapatoknak. Tavaly 13 ilyen mérkőzés volt. Az első alapszakaszbeli játékhéten a Tampával esett meg az a csúfság, hogy nem keltek el a jegyek a Detroit elleni mérkőzésre, és mellettük a blackouthoz a Jaguars járt a legközelebb. Ők azonban megmenekültek annak köszönhetően, hogy a szükséges jegymennyiséget végül felvásárolta a csapat tulajdonosa. Erre a csapatoknak lehetősége van, méghozzá elég kedvezően. Az eladatlan jegyek minden egyes dollárnyi értékét 34 centért vehetik "saját kézbe". Fontos még kiemelni egy jelentős idei változást, ami a Verizon által szolgáltatott mobiltelefonos élő streameket illeti. Kiderült, hogy amennyiben helyi blackout érvényesül a mérkőzésre, és az érdeklődő az adott régióban tartózkodik, akkor a stream sem érhető el számára. Ez úgy lehetséges, hogy az új stream program ellenőrzi GPS segítségével azt, hogy hol van a mobil tulajdonosa.

Egyéb érdekességek NFL szerte:
-Összesen 20 csapat élt azzal a lehetőséggel, hogy későbbi évek salary capjéből átcsoportosítsanak 3 millió dollárt, megemelve az idei capjük értékét.
-Augusztus 24-én végleg befejezték a visszavonult játékosok az NFL-NFLPA egyezség javítására tett kísérleteiket a bíróságon. Carl Ellerék lépésének következtében Nelson bírónő augusztus 26-án végleg lezárta a Brady vs. NFL pert.
-A San Diego Chargers augusztus végén piacra dobta a csapat színeivel és logójával díszített saját borát.
-Szeptember 30-án az NFLPA nem kötelező tanácskozásra hívta össze az ügynököket, mivel október elsejével ismét érvénybe lép az ügynökök tevékenységének szabályozása. A szabályozás megegyezik majd a decertifikáció előtt élővel, tehát a jelek szerint nem változnak az ügynököknek járó %-ok a korábbi hírekkel ellentétben. Aki a szakszervezet feloszlatása előtt is szerepelt az NFLPA nyilvántartásában, az továbbra is rendelkezik engedélyével, de csak átmeneti formában, a teljes engedélyhez szükségük lesz még pár kör papírmunkára és feltehetőleg valamiféle díj fizetésére is. Akik a decertifikáció óta kezdtek ügynöki tevékenységbe, engedélyért legközelebb csak 2012 januárjában folyamodhatnak, a köztes időben szüneteltetniük kell tevékenységüket. Feltétel az új ügynökökkel szemben, hogy vagy rendelkezzenek hat évnyi komoly tárgyalási tapasztalattal, vagy pedig master szintű diplomával.
-Több játékos ügynököt váltott az elmúlt hetekben. Peyton Hillis otthagyta Kelli Masterst és az MS Sportnál dolgozó Kennard McGuirere váltott. Kenny Britt Todd Francet bocsátotta el, és Bill Johnsonhoz írt alá (Pro-Files Sports). Dustin Kellert pedig a Maximum Sports helyett ezentúl Drew Rosenhaus képviseli.
-Szintén az ügynökségekkel kapcsolatos hír, hogy Peter Shaffer kivált az All Pro Sports & Entertainment ügynökségből és létrehozta saját cégét, az Authentic Athletixet.
-A HGH tesztelésekkel kapcsolatos vita nem zárult le, a játékosokat egyelőre nem tesztelik, mivel nincs megegyezés a liga és a szakszervezet között a lebonyolítás módjáról. Közben az NFL kapja az újabb és újabb leveleket a Kongresszustól az ügyben, fokozva a ligára nehezedő nyomást.
-Az NBC szeptember 7-ei közleménye szerint a februári Super Bowlra már értékesítették a reklámspotok többségét. Már alig lehet bekerülni, óriási harc van a fennmaradó helyekért. 30 másodpercnyi reklámidő az előzetes hírek szerint 3,5 millió dollárba kerül a közvetítés alatt. Ez abszolút rekordot jelent az NFL történetében.
-Az NFL-nek újabb problémája lehet, mivel az NFLCA, az NFL edzők tömörülése azt tervezi, hogy szakszervezetté válik. Ebben az esetben valós érdekképviseleti szerve lesz az edzőknek, az eddigi formális szövetség helyett, és az edzők is komolyabban harcolhatnak jussaikért.
-Az NFL Films és az NBC Sports (Versus) megegyezett arról, hogy egy új magazinműsort gyártanak majd a Versus csatorna számára az idei szezontól kezdve. A műsor NFL Turning Points névre hallgat. A Versus kínálatába ezen kívül bekerült a PFT-ről ismert Mike Florio NFL-lel kapcsolatos műsora, illetve Darren Rovell heti sportgazdasági showja is.
-Az NFL Network az idei évben kevesebb lakásba jut el, mint tavaly. A visszaesés nem túl nagy, de mégis számszerűsíthető. 2010-ben 56,8, idén pedig 56,5 millió amerikai háztartásba jut el a csatorna műsora.
-Az NFL stadionok üzemeltetőit kötelezték arra, hogy a mérkőzések folyamán a játékosok statisztikái mellett a fantasy pontjaikat is élőben követni lehessen a kivetítőkön. Az NFL.com idén jelentős részesedés növekedést ért el a fantasy piacon, és a liga nagy üzletet lát ezen a területen is, nem alaptalanul. Az egy másik kérdés, hogy bár a standard ligák részaránya továbbra is jelentős, de egyre többen játszanak egyéni pontozással ellátott ligákban, így számukra ez a szolgáltatás hasztalan.
-A Vikings csökkentette a Lions és a Buccaneers elleni hazai mérkőzéseinek belépő árait. A csökkenés a felső sorokban a legnagyobb, és eléri az 50 %-os mértéket is. Eközben a Dolphins minden lehetőséget megragad arra, hogy szurkolókat toborozzon és megtöltse stadionját. Valószínűleg az olvasók többsége számára is szemmel látható volt a probléma a Sport TV által is közvetített Patriots elleni MNF mérkőzés folyamán. A Miami még azt is megpróbálta, hogy a Broncos ellen Florida Gators alumni találkozót tart. Megpróbálnak Mike Pouncey és Tim Tebow jelenlétéből profitálni. Ha már ilyen húzásokra van szükség, akkor nem valószínű, hogy sokáig leszünk Dolphins blackout nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése