2011. szeptember 28., szerda

Per a Patriots ellen, PCP és a londoni mérkőzés jövője

A MillerCoors söripari vállalat hétfőn pert indított a New England Patriots ellen, mert úgy gondolják, a csapat egy mindkét fél által elfogadott szerződés aláírása után táncolt vissza a megállapodástól. A Patriots hamarosan aláírt egy másik megállapodást a MillerCoors fő piaci riválisával, az Anheuser-Busch InBevvel. Az Anheuser-Busch az NFL hivatalos ligaszintű szponzora idéntől, és ezt a pozíciót éppen a MillerCoorstól vették át, azonban a csapatoknak továbbra is lehet egyedi szintű szerződésük. A MillerCoors vádjai szerint a csapat már megegyezett a céggel arról, hogy a 2011-es idény végétől 2019-ig a MillerCoors lesz a Patriots hivatalos exkluzív söre, aláírták a szerződést, és a két oldal marketing szakemberei még hivatalos vacsorával is zárták a jól sikerült üzletet. Azonban később a csapat a szerződés érvénytelenségére hivatkozott, és ugyanerre az időszakra megegyezett az Anheuser-Busch-sal, mégpedig egy, a Patriots számára kevesebb bevételt garantáló szerződésben. A MillerCoors azt kéri a bíróságtól, hogy a Patriots-szal kötött kizárólagos szerződésüket nyilvánítsák érvényesnek (ezáltal a riválisét érvénytelennek), annak végrehajtása kikényszeríthető legyen és a Patriots tettéért további kártérítéssel is tartozzon a sörgyárnak. Mint a legtöbb hasonló esetben, a Patriots szerint nem is történt megállapodás a felek között, sőt, aláírt szerződés sem volt...
Az új NFL szabályozások szerint, ha a csapatok exkluzív szerződést kötnek, akkor nem csupán az eddigi 75 mérföldes körzetben lesznek kizárólagos forgalmazók a stadion környékén a csapat színeivel ellátott sörök esetében (illetve rendelkeznek kizárólagos joggal a csapattal való kapcsolatot promótáló reklámok bemutatását tekintve), hanem plusz területeket is kapnak. A Patriots esetében az új határ kiterjed egész Connecticut, Vermont, New Hampshire és Maine államra is Massachusetts mellett. A Patsnek azonban eddig csak nem-exkluzív szerződései voltak, mégpedig párhuzamosan a MillerCoors-szal, az Anheuser Busch-sal és a Boston Beerrel.
Az Anheuser-Busch, ahogy említettem, jelenleg a hivatalos ligaszintű szponzor, és emellett a 32-ből 28 csapattal van nem-exkluzív szerződése. A fennmaradó négy csapatot exkluzív szerződés köti a MillerCoorshoz (CHI, DAL, GB, MIN), illetve a cégnek további 17 nem-exkluzív partnere is van. Amennyiben a bíróság a MillerCoorsnak ad igazat, akkor a Patriots lesz az ötödik csapat, amelyet exkluzív szerződés köt a vállalkozáshoz.

Eközben óriási vihart kavart az, hogy az NFLPA augusztus 4-én megegyezett arról az NFL-lel, hogy nyolc visszaeső játékos esetében a lockout időszakában felmerülő pályán kívüli ügyekben Roger Goodell eljárhat a Personal Conduct Policynak megfelelően. Az érintett játékosok: Kenny Britt (WR, TEN), Aqib Talib (CB, TB), Cedric Benson (RB, CIN), Albert Haynesworth (DT, NE), Adam Pacman Jones (CB, CIN), Brandon Underwood (CB/S, szabadügynök), Johnny Jolly (DE, GB), Clark Haggans (OLB, ARI). Közülük egyelőre csak Benson áll rosszul, mert őt három mérkőzésre eltiltotta Roger Goodell. Az RB azonban felvette a kesztyűt a ligával és az NFLPA-vel is. Azonnal fellebbezett a ligánál és az NLRB-hez is fordult, beadványában azt állítja, hogy az adott időszakban az NFLPA nem egyezhetett volna meg az NFL-lel erről a kérdésről, mivel a szakszervezet akkor nem létezett, illetve Benson abban az időszakban szabadügynökként nem állt egyetlen csapat alkalmazásában sem. Emellett zajlik egy kisebb vita az NFLPA és az NFL között Terrelle Pryor eltiltásával kapcsolatban, HGH tesztelés sincs még, pedig a Kongresszustól ebben az ügyben beérkezett levelekből már egy könyvtárat meg lehetne tölteni. Csaták tehát még a tízéves béke időszakában is vannak, hol az egyik fél a másik fél ellen, hol egy harmadik fél valamelyikük vagy mindkettejük ellen. A jogászok nem unatkoznak békeidőben sem.

Az idei londoni mérkőzéssel lejár az ötéves megállapodás, amely biztosította azt, hogy a Wembley egy mérkőzésnek otthont adhasson az alapszakasz során. A jövő még nem ismert, az október 11-ei houstoni tulajdonosi találkozón kerül majd valószínűleg középpontba a kérdéskör. Roger Goodell szerint azonban nem kell félni az európai szurkolóknak, kijelentette, hogy szerinte az egy mérkőzés több mint valószínű, sőt, ő lobbizni fog a tulajdonosok körében, hogy 2012-től évente két alapszakasz-mérkőzésre kerüljön majd sor Londonban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése