2011. augusztus 4., csütörtök

Végleges CBA, csökkenő piaci költekezés

Újabb fontos esemény történt CBA fronton, a vita lezárásához szükséges harmadik pont (pár még nyitott kérdés megtárgyalása) is lezárult. A délelőtt folyamán még a végleges dokumentumokkal foglalatoskodnak, majd a játékosokat tájékoztatják a fő változásokról. Délután pedig sor kerül a formalitásnak számító szavazásra, amely végleg pontot tesz a folyamatra, és magával hozza a tíz évre szóló békét. A szavazást követően hivatalosan is megkezdődik a 2011-es szezon, a szokásos március eleje helyett augusztus 4-én. Ebben a pillanatban aktuálissá válnak azon játékosok aláírási pénzei, akik új szerződést írtak alá múlt hét kedd óta, és a csapatoknak hamarosan meg kell felelniük a Top 51 kritériumnak is. Utóbbi azt jelenti, hogy az 51 legjobban kereső játékosuk esetében a csapatok nem lehetnek a salary cap felett. Jelenleg, sajtóértesülések szerint ezzel még több csapat gondban van, az ESPN szerint heten vannak jelenleg még a cap felett. Ezen csapatok listája: STL $100.000, ATL $1 millió, DAL $3 millió, DET $8 millió, HOU $8,5 millió, PIT $11 millió, OAK $12 millió.

Kedd óta egyre kevesebb az izgalom a szabadügynök-piacon, egyre kevesebb a nagyobb pénzköltés, a csapatok elkezdték elérni azt a határ, amely felett már nem akarnak/tudnak további jelentős bérköltséget vállalni. Egyre ritkábbak a 2-3 évre szóló megállapodások is, és helyükre az egyéves szerződések léptek. Furcsa például, hogy az egyik top FA-nek tartott 49ers NT, Aubrayo Franklin is egyéves kontraktus aláírására kényszerült, méghozzá nem is akárhol, hanem a 4-3-at játszó Saintsnél. Ki érti ezt? Az NFL-nek a piac első hetében 1.230 szerződést kellett érvényesítenie, ami rekordnak számít, köszönhető ez a 10 fős rosterduzzasztásnak, de nagy szerepe van ebben minden idők legnagyobb FA classának is. Peter Kingtől tudjuk azt az érdekes számot is, hogy Ben Dogra, az egyik legnevesebb játékosügynök az első hétben 14 nagyobb jelentőségű szerződést tárgyalt meg a csapatokkal, amelyek együttes összege: 303,8 millió dollár és 137,8 millió garantált pénzmennyiség.

Az utóbbi napokban nagyobb összegű szerződést csak azok a játékosok kaptak, akik esetében hosszabb távú szerződésre akarta váltani a csapatuk a franchise tag alapján járó tételt, és ezzel kiváltani a tag által foglalt nagy capbeli helyet. Két LB részesedett ilyen kontraktusban. David Harris, a Jets ILB-je 4 évre írt alá 36 millió dollárért, amelyből 29,5 millió garantált, Tamba Hali, a Chiefs OLB-je pedig 5 évre szóló szerződést kötött a 60 milliós főösszegből 35 millió garantálttal. Az előző bejegyzésben közölt LB lista harmadik helyére lépett Hali, míg az ötödikre Harris. További olyan szerződések, ahol ismert az év, a szerződés összege és a garantált is:Zach Millernek végül nem sikerült a legjobban fizetett tight enddé válnia, és Oaklandben sem maradt, amire magyarázatot adhat a Raiders cap helyzete. Íme a legmagasabb összegről szóló, jelenleg is élő TE szerződések listája:

Érdekesség a TE dealekkel kapcsolatban, hogy Daniel Graham, a Patriots és a Broncos korábbi kiváló blokkoló TE-je a Titanshez igazolt (feltehetőleg Chris Johnson nagy örömére) 3 évre 8,5 millió dollárért. 2007-ben Graham a Broncostól egy olyan 5 évre szóló szerződést kapott, amely a 30 milliós összegből 15 milliót garantált számára. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyon sok idő kell ahhoz, hogy ezt a számot felülmúlják egy blokkoló TE esetében.
További érdekes szerződések, amelyeknél a garantált nem ismert: Antonio Cromartie (CB, NYJ) 4 év, 32 millió dollár; Cullen Jenkins (DT/DE, PHI) 5 év, 25 millió dollár; Joseph Addai (RB, IND) 3 év, 14 millió dollár; Vonta Leach (FB, BAL) 3 év, 11 millió dollár; Thomas Howard (LB, CIN) 2 év, 6,5 millió dollár; Barrett Ruud (LB, TEN) 1 év, 4 millió dollár. Kiemelhető még a Broderick Bunkley trade, amely furcsa módon ment végbe. Az Eagles megegyezett a Browns-szal a játékoscserében, de Bunkley egyszerűen nem jelent meg a csapatnál, ezzel semmissé téve a megállapodást. Más információk szerint a Browns állt el a tradetől. Akármi is az igazság, a lényeg az, hogy végül Bunkleyt a Broncoshoz cserélték, a második trade már sikeres volt a hírek szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése