2011. augusztus 17., szerda

Szerződéshosszabbításokkal kapcsolatos kérdések

Mára gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy a szabadügynök-piac lezárult. Ugyan papíron ez nem történik meg, de minden valamirevaló játékos elkelt, és a csapatok elkezdték a 2011-es idényre való tényleges felkészülést, beindult a preseason. Azonban az alapszakasz felé közeledve is vannak még érdekes kérdések egyes játékosok jövőjével kapcsolatban, akiknek a 2011-es szezon után jár le a szerződése. A legértékesebb ilyen játékosok még a szezon folyamán meghosszabbíthatják szerződéseiket jelenlegi csapatukkal. Az első körben említésre érdemesek azok, akik jelenleg franchise taggel játszanak. A lista jelentősen lecsökkent az elmúlt hetekben, de még mindig vannak egyéves tender alatt álló Pro Bowler, All-Pro játékosok. Ők szeptember 20-áig írhatnak alá hosszútávú szerződést csapatukkal, utána már nincs erre lehetőség. Tehát ebben az esetben a csapatok meglehetősen sürgetve vannak. A lista élére kívánkozik Michael Vick, az Eagles irányítója, mögötte pedig olyan nevek szerepelnek, mint Vincent Jackson (WR, SD), Haloti Ngata (DT, BAL), Paul Soliai (NT, MIA) és Ryan Kalil (C, CAR). Említhetném még Phil Dawsont, a Browns kickerét, de ő nem valószínű, hogy kap hosszútávú szerződést 36 évesen.

Kevésbé sürgető a következő neves játékosok szerződésének meghosszabbítása:
-Drew Brees (QB, NO)
-Adrian Peterson (RB, MIN)
-Frank Gore (RB, SF)
-Larry Fitzgerald (WR, ARI)
-Marques Colston (WR, NO)
-Dwayne Bowe (WR, KC)
-DeSean Jackson (WR, PHI)
-Wes Welker (WR, NE)
-Ben Grubbs (OG, BAL)
-John Abraham (DE, ATL)
-Mario Williams (DE/OLB, HOU)
-Lawrence Timmons (LB, PIT)
-Leon Hall (CB, CIN)
-Troy Polamalu (S, PIT)

Az ő esetükben a 2012-es piac márciusi megnyitása a végleges határidő, azonban a többségnél már most zajlanak a tárgyalások. Muszáj is, hiszen mindannyian csapatuk sztárjai közé tartoznak. A felsorolás során természetesen csak az igazán elit játékosokra figyeltem, sokkal több lejáró szerződés lesz, de ezekre a nevekre és a tárgyalások állására érdemes lesz figyelni.
Ebből a csoportból az elmúlt napokban Larry Fitzgerald kapta a legnagyobb figyelmet. A kiváló WR jelenlegi szerződése még 2008-ba nyúlik vissza. Akkor muszáj volt meghosszabbítani/átstrukturálni az újoncszerződését, mert az hihetetlenül rosszul volt felépítve. A rookie megállapodás utolsó két évében, 2008-ban és 2009-ben Fitz nem kevesebb, mint 14.592.500 és 17.355.000 dollárt keresett volna, cap terhe pedig még ezeket a számokat is túlhaladta. Így 2008-ban megegyeztek egy 4 évre szóló szerződésről, amely 40 millió dollárról szólt, és abból 32,1 millió dollár volt garantált. Gigantikus szerződésnek számított ez akkoriban, irányító bérezésnek megfelelő összeg. A garantált tétel a következőképpen jelentkezett: 15 millió dollár aláírási pénz, 12,1 millió dollár garantált fizetés (2,1 millió az első évben, 10 millió a második és harmadik évben együttvéve) és egy 5 millió dolláros option bónusz a második év elején. Az igazán érdekes rész viszont nem ez volt, hanem a beépített elcserélési tiltás (no-trade clause), és a teljesítményfüggően beállított franchise tag összeg a szerződés lejártakor. Alapesetben Fitzgerald ellátható lett volna a taggel, de 23 millió dolláros fizetést kellett volna neki garantálnia a csapatnak a taggel ellátott évre. Viszont ha bizonyos tételek teljesülnek, akkor a Cardinals nem is élhet a tag lehetőségével, más esetben pedig tovább növekszik a potenciális összeg. A taget tiltó tétel feltétele teljesült, így Fitzgerald nem látható el év végén franchise és transition taggel. Ez azt vonja maga után, hogy vagy megegyeznek a szerződéshosszabbításról, vagy Fitz szabadon távozik.
Szintén sokat ír a sajtó Chris Johnsonról, akinek ugyan csak a 2012-es szezon után járna le a szerződése, de jelenleg holdoutol, és a Titans szeretné mihamarabb a campben látni. Értesülések szerint Johnson minden idők legjobb RB fizetésére hajt. A kiszivárogtatott számok szerint ez első három évre 39 millió dollár kifizetését szeretné, és olyan szerződést, amely legalább 30 millió dollárt garantál a megállapodás teljes hosszában. A történelem legjobb RB szerződése Reggie Bushé volt a Saintsnél (6 év/62 millió dollár/26 millió garantált) és ehhez hasonló Darren McFadden jelenleg is élő kontraktusa (6 év/60
millió dollár/26 millió garantált).

Egyéb érdekes hírek:
-A Buffalo Bills elbocsátotta draft bustját, Aaron Maybint. A Penn State egyetemen egy éven át klasszisként játszó DE-t a Bills elsősorban 3-4-es OLB-ként próbálta használni az elmúlt két évben. A 2009-ben kötött szerződése értelmében 5 év alatt 17,6 millió dollár illette meg, amiből 15 millió garantált volt. Ezért kapott cserébe a csapat két év alatt 332 playt, 0 sacket, 2 QB hitet, 9 QB pressuret és 24 szerelést. Összesen 10,95 millió dollárt fizettek ki neki eddig (2009: 3,45 millió dollár, 2010: 7,5 millió dollár), tehát még tartoznak neki 4,05 millióval a semmiért. A 23 éves játékos profi karrierje alatt folyamatosan fogyott, mára már safety "méretű" csupán. Elbocsátása után waiverre került, de egyetlen csapat sem akarta megörökölni szerződésének alapfizetés számait (idénre ez például csak 747.500 dollár). A verseny érte csupán a waiverről való kikerülés után indult meg.
-A Bills emellett elcserélte a WR Lee Evanst is, mégpedig egy 2012-es 4. körös draftpickért Baltimoreba. Ralph Wilsonék ezen az üzleten is buktak 1,1 millió dollárt, hiszen idénre már kifizettek Evansnek egy 1 millió dolláros roster bónuszt és 100.000 dollárnyi workout bónuszt.
-A Pittsburgh Steelers nagyon jól járt Jerricho Cotcheryvel, a Jets volt elkapójával. A WR maga szorgalmazta New Yorkból való elengedését, amit meg is kapott augusztus elején. Hogy mennyire elvágyódott, azt a fizetésének számai is visszaadják, ha marad a Jetsnél, keres minimum 1,8 millió dollárt 2011-ben, míg a Steelershöz aláírva csupán 810.000 dollár lesz az idei jussa.
-A Saints elengedte Pro Bowler RT-jét, Jon Stinchcombot, azok után, hogy két éve öt évre szerződtették igen jó RT fizetés fejében. A kontraktus értelmében Stinchcomb 22 millió dollárt kereshetett volna, amiből 12,5 millió garantált volt.
-A Denver Broncos és az Invesco megegyezett a Sports Authorityval, így a Denver pályájának neve mától a Sports Authority Field at Mile High nevet viseli. A cég átveszi az Invesco szerződését 2020-ig, és ajánlatot tett annak meghosszabbítására 2035-ig. A Broncos mielőtt azt elfogadná, más vállalkozásokkal is felveheti a kapcsolatot, és az SA-nak megvan a joga, hogy minden potenciális ajánlatot matcheljen. 2020-ig évente átlagosan 6 millió dollár folyik be a névadó jog értékesítéséből, amelynek egyik felét a Broncos, másik felét a stadion üzemeltetője kapja meg.
-A Jaguars 5.000 bérlet értékesítésére van attól, hogy elkerülje 2011-ben a blackoutokat. Ez visszalépést jelent tavalyhoz képest, amikor a különböző akciókkal korábban sikerült értékesíteni a szükséges bérletmennyiséget. Legújabban már Alvin Brown polgármester is bekapcsolódott a bérletértékesítési kampányba, és a lehető legtöbb módon biztatja a város lakosait bérletek vásárlására. Úgy tűnik, még az új franchise QB draftolása is képtelen lázba hozni a csapat szurkolóit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése