2011. augusztus 11., csütörtök

Szerződések New Englandben, LA, szezonkezdet és UFL

A New England Patriots a korábban aláírt franchise tag alapján járó egyéves szerződést hat évre szóló kontraktussá alakította át a tegnapi napon Logan Mankins esetében. A szerződés számai nem ismertek, de feltehetőleg meghaladják annak a megállapodásnak az összegeit, amelyet a Saints kötött tavaly guardjával, Jahri Evans-szel. Ezzel pedig Mankins válna a liga történetének legjobban kereső guardjává. Évente körülbelül 8 és 8,5 millió dollár közötti átlagos keresetet jósolok az OG esetében.

A guard bérek magas szintje nem volt jellemző az NFL-ben a 2000-es évek közepéig, amikor a transition taggel ellátott Steve Hutchinson kapott olyan szerződést a Vikingstól, amit egyrészt a Seahawks nem tudott matchelni, másrészt pedig a kor LT béreivel vetekedett. Hutchinson 7 évre írt alá 49 millió dollárért, 16 millió garantált mellett. Ezt követte a hasonló összegről szóló szerződés Eric Steinbach és a Browns, illetve Leonard Davis és a Cowboys között. 2008-ban jött Chris Snee szerződése (6/43,5/21) a Giants-szel, majd Alan Faneca nagy FA kontraktusa a Jets-szel (5/40/21). A mára visszavonult Faneca dealje érte el először a történelemben a 8 millió dollár/év határvonalat. Jahri Evans tavalyi szerződése pedig átlagosan 8,1 millió dollárról szól évente. Ezt a szerződést Andrew Brandt tavalyi írása alapján részletezem érdekességként.
Evans 7 év alatt 56,7 milliót kereshet, amiből 19 millió dollár garantált. Az első három évre 25,6 millió dollár kereset jut. A csavar ott található, hogy az összes garantált tétel a szerződés első évében jelentkezik. 2010-ben Evansnek garantált volt a 7 milliós bére, plusz járt még neki 12 millió aláírási bónusz három részletben. Május 15-én kapott 4 millió dollárt, július 15-én 6 milliót, majd 2011. január 15-én 2 milliót. Nyilván ez a 12 millió a salary capben leosztva a hat évre évi 2 milliós bónusz tételt jelent, és elbocsátás esetén ez alapján kalkulálódik a salary cap büntetés is. A következő hat évben egyáltalán nincs garantált pénz a szerződésben, ez teszi érdekessé, és egyedülállóvá is ezt a megállapodást.


Nézzük meg még pár kontraktust a Patriots háza tájáról. Albert Haynesworthnek a korábban említett idén 5,4, jövőre 6,7 milliós garantált tétel nélküli szerződését átstrukturálták. Azt már jeleztem, hogy a Redskins-szel kötött szerződés a szerződésben konstrukció realizálásának esélye közelítette a nulla százalékot, de a jelenlegi helyzet szerint annak is kicsi az esélye, hogy Haynesworth jelen szerződés keretében még a csapatnál legyen 2012-ben. Haynesworthnek a szerződésébe azért, hogy az 5,4 milliós alapfizetését 1,5 millióra csökkentsék, beépítettek hét darab teljesítményfüggő tételt idénre. A következőképpen néz ki az 1,5 millió dollár nem garantált fizetés mellett lehívható ösztönzők listája:
-Ha a játékos a játékok legalább 20 %-ában a pályán van, kap 1 millió dollárt.
-Ha a játékos a játékok
legalább 45 %-ában a pályán van, kap 590.000 dollárt.
-Ha a játékos a játékok
legalább 50 %-ában a pályán van, kap 590.000 dollárt.
-Ha a játékos a játékok
legalább 55 %-ában a pályán van, kap 590.000 dollárt.
-Ha a játékos a játékok
legalább 60 %-ában a pályán van, kap 590.000 dollárt.
-Ha a játékos a játékok
legalább 65 %-ában a pályán van, kap 590.000 dollárt.
-Ha a játékos meghívót kap a Pro Bowlra, 400.000 dollár illeti meg.

Így összesen a szerződés maximális értéke 5,85 millió dollár lehet, reálisan nézve viszont ennek körülbelül fele lesz megkereshető. A második évbe, a 6,7 millió nem garantált fizetéstétel mellé beépítésre került egy 400.000 dolláros roster bónusz, és egy 100.000 dolláros workout bónusz.
Nézzük meg Chad Ochocinco szerződését is, ha már New Englandben járunk. Ennek számai a következőek:
2011: 1,5 millió dollár roster bónusz + 1 millió dollár nem garantált fizetés
2012: 1,5 millió dollár roster bónusz + 3 millió dollár nem garantált fizetés
2013: 1,5 millió dollár roster bónusz + 3 millió dollár nem garantált fizetés


A szerződések után térjünk át a stadionokra. Los Angelesben az elfogadott egyszerűsített pénzügyi terv végösszege állítólag 1,5 milliárd dollár. A város és az AEG megegyezése csak a projekt iránti elkötelezettség jegyének tekinthető. Még hosszú tárgyalásokat folytatnak majd, amíg minden tisztázásra kerül, az ESPN Los Angeles szerint akár 10 hónapba is beletelhet a részletek finomhangolása. Emellett csak jövő tavaszra készül el a véglegesnek mondható környezetvédelmi tanulmány, amely minden egyes hasonló projekt esetében a legkényesebb pont. Várhatóan a korábban indított rivális projektet tervező üzletemberek (élükön Ed Roskival) is előállhatnak ilyen vonalon egy perrel, ami a tervek útjába állhat, de egy hasonló támadásra már jelenleg is próbálnak megfelelő védelemmel előállni az AEG jogászai. Akármi is jön közbe, a cég szeretné megkezdeni a kivitelezést 2012. júniusában. A fontosabb kérdés, ami most az NFL-t követőket érdekli, hogy melyik csapat is fog a városba költözni. Az LA Times szerint továbbra is a San Diego Chargers az elsőszámú favorit. Szóba került a Bills és a Jaguars is, viszont a legtöbben úgy sejtik, hogy a negatívumok ellenére a Vikingsnak és Ramsey megyének sikerül megállapodnia Minnesota állammal a Arden Hillsben tervezett új stadion ügyében, így ők kiesnek a "versenyfutásból". A Vikingek tulajdonosa, Zygi Wilf is jelezte, hogy remek a kaliforniai bejelentés, de ő továbbra is elkötelezett Minnesota állam mellett, és preferálja a környéken való maradást. A nyilatkozat gazdasági szemmel nézve nem igazán tekinthető ésszerűnek, hiszen ég és föld a különbség aközött, amit a minnesotai, illetve a Los Angeles-i piac magában rejt. Bár ne feledjük, annak idején a Rams és a Raiders (igaz párhuzamosan) nem tudott igazán jól boldogulni az LA-i piacon, ennek következménye lett a városból való elköltözésük.

Szintén stadionnal kapcsolatos hír az, hogy a Denverben az Invesco Field at Mile High elnevezés hamarosan a múlté lehet. A Sports Authority ugyanis megpróbál megegyezni az Invescoval és a Broncos-szal arról, hogy átvegyék a stadion névadó szponzori jogait. Az Invesco denveri jelenléte az elmúlt években jelentősen lecsökkent, így számukra annyira már nem profitáló a 2001-ben 20 évre megkötött 120 millió dollárról szóló szerződés. Ezzel szemben a Sports Authority központja Colorado államban található, és az állam harmadik legnagyobb privát kézben levő vállalkozása. A Denver Post szerint amennyiben megegyeznek a felek, a Sports Authority
várhatóan 25 évre 150 millió dollárért szerzi meg a névadó jogot.

Az NFL a preseasonben különleges, a szurkolókat középpontba helyező kampányt folytat Back to Football néven a United Way-jel együttműködésben. Ennek keretében mind a 32 csapat 90 szurkolója a csapat játékosai, edzői és tulajdonosa aláírásával ellátott mezekkel gazdagodik. A mezek kiosztása változó, van amelyik csapat a nyitott edzésekre kilátogató szurkolókat jutalmazta így, de általánosabb, hogy valamelyik preseason mérkőzés előtt kerül sor az átadásra. Vannak olyan csapatok is, amelyek azt is biztosítják a díjazottak számára, hogy a játékosok bemutatása és pályára való kirohanása után ők is az öltözőkből futhassanak ki a pályára. Emellett sor kerül szeptember 9-én országszerte a Back to Football Friday névre hallgató eseményekre is, amelyet iskolákban, munkahelyeken lehet megszervezni, és ezeket az NFL-nél lehet regisztrálni. A regisztrált rendezvényeket megrendező iskolák közül 34 kap díjazást, amely 10.000 dolláros fitness gépekre/eszközökre szóló utalványt jelent minden egyes nyertes iskolának. 32 díjazott a 32 NFL csapat vonzáskörzetéből kerül ki, míg más városok iskoláinak van esélye a fennmaradó két helyre. A Dick's Sporting Goods emellett minden győztes iskolának 500 dolláros ajándékutalványt biztosít. A munkahelyek esetében a díjazás NFL Shop utalványok és Super Bowl jegyek formájában valósul meg.

Miközben az NFL visszatér régi kerékvágásába és ma elkezdődnek a mérkőzések is, a UFL válsága tovább súlyosbodik. Először az augusztus elejére tervezett szezonkezdetet tolták el egy hónappal, majd tegnap hivatalosan is bejelentésre került, hogy a Hartford Colonials megszűnik. A liga így négy csapattal és hat alapszakasz-mérkőzéssel vág neki a 2011-es idénynek. A Hartford játékosai közül az augusztus 15-ei drafton a fennmaradó együttesek 6-6 játékost választhatnak ki saját maguk számára. A jelek azt mutatják, hogyha az idei szezon rendben végigmegy, akkor sem garantált a jövő, valószínűleg az idei lesz a UFL utolsó szezonja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése