2011. augusztus 17., szerda

A Shapiro-akta

A Yahoo! Sports ismételten lecsapott. Charles Robinson tényfeltáró cikke bepillantást enged nekünk a Miami egyetemi programjának, különösen a futballprogramnak az életébe az elmúlt tíz évben. A történet főszereplője Nevin Shapiro, az egyetem egyik támogatója (booster) 2001 és 2010 között, aki ma már 20 éves börtönbüntetését tölti, mivel kitervelője volt egy 930 millió dollárt kicsaló Ponzi sémának, amely 82,7 millió dollár kárt okozott a befektetőknek. A lelkes támogató pályája csúcsán egy 6,1 millió dollárért építtetett 600 négyzetméteres villában élt, és egy 1,6 millió dollár értékű yachtot birtokolt. Több millió dollárt ajánlott fel az egyetem számára, akiket nem érdekelt Shapiro múltja, háttere, az, hogy milyen viszony kötötte a játékosokhoz, csak egy dolog: pénzt tudott adni a program számára, az egyetem vezetésének semmi más nem számított.

Shapiro 2001-ben lett az egyetem boostere, miután 12.000 dollárt ajánlott fel az iskola javára. Még abban az évben bekerült a "living scholar" programba, amelynek során egy játékost kapcsolnak össze egy támogatóval. Az a Willis McGahee került a szárnyai alá, aki akkor még csak egy elsőéves futó volt a sok Miami játékos közül. Eleinte csupán a megengedett juttatások körét kapta McGahee, egy-egy kisebb vacsora a booster társaságában és néhány beszélgetés. Aztán 2001 decemberében minden megváltozott. A változást Vince Wilfork (DT) és Andrew Williams (DE) feltűnése hozta meg. Williams először belépőket kért Shapirótól kosárlabdameccsekre, ez volt mindennek a kezdete. Hamarosan Cornelius Green és Jerome McDougle is részesült a booster adományaiból, amelyek egyre csak bővültek. Végül 72 játékost és tíz közreműködő edzőt említett meg Shapiro Robinson kérésére, akik valamilyen juttatást kaptak tőle, vagy pedig közreműködtek az NCAA szerint illegális tevékenységekben. Olyan nagynevű játékosok vannak a felsoroltak között az eddig említetteken kívül, mint a néhai Sean Taylor, Devin Hester, Jon Beason, Frank Gore, Andre Johnson, Kenny Phillips, Antrel Rolle, Jonathan Vilma, DJ Williams és Kellen Winslow II. Mellettük felsorolásra kerül a jelenlegi Miami Hurricanes futballcsapat 12 tagja is. És hogy mik szerepeltek az összesen végül több millió dollár összértékre rúgó illegális juttatások között? Készpénzbeli támogatás, prostituáltak társaságában való szórakozás, szexuális szolgáltatások igénybevétele hotelekben, bárokban és yachtokon, szórakozás több millió dollár értékű házakban és yachtokon, elit éttermekben és night clubokban tett látogatások teljes térítése, ékszerek, ajándékok, elektronikus berendezések beszerzése és térítése, teljesítménydíjazások pályán nyújtott tevékenység esetére (pl. az ellenfél QB-jának való sérülés okozásáért járó bónusz, látványos szerelésért, sackért járó díjak). Arra is volt példa, hogy az egyik játékos teherbe ejtett egy táncosnőt, ekkor az abortusz költségét is Shapiro állta. Gyakorlatilag mindent megkaptak tőle éveken át a játékosok, amit akartak, amire vágytak.

Emellett fény derült arra is, hogy Shapiro érdekeltségébe tartozott az Axcess Sports ügynökség, amelynek vezetését Michael Huyghue látta el. Shapiro bemutatta Huyghue-nak a játékosokat, akinek onnantól saját magának kellett formálnia a játékosokkal való kapcsolatát, és neki kellett megtartania őket (ez - a cikknek megfelelően - többnyire szintén pénzfizetést jelentett a játékosok számára, de az olvasóknak az ügynök vallomása sorozat négy részének elolvasása óta ez nem hiszem, hogy meglepetés). Shapiro társtulajdonos volt a cégben és jelentős pénzeszközöket juttatott az ügynökség fenntartására is. Nem is lenne annyira sokkoló ez, ha az említett Michael Huyghue ma nem a UFL komisszárja lenne! Természetesen mindent tagadott Huyghue, de nem lenne meglepetés, ha a botrány nem csupán a Miami Hurricanesre, annak sportszakosztályának korábbi és jelenlegi vezetőségére (az 1993-tól 2008-ig AD tisztséget betöltő Paul Dee például az NCAA szabálysértéseket vizsgáló bizottságának az elnöke jelenleg, és a USC botrány feltárásában főszereplő volt...), és a Miami egyetemre ütne vissza, hanem a UFL komisszár eltávolításával is járna.

Ha valakit ennél is bővebben érdekelne a történet, azok kedvéért álljanak itt a szükséges linkek az egész anyag áttanulmányozásához:
-Charles Robinson tényfeltáró nyomozásának eredménye
-
Dan Wetzel írása Nevin Shapiróról
-
Dan Wetzel arról, hogy miért van bajban a Miami egyetem
-
Az érintett játékosok és edzők által kapott juttatások egyenkénti bontásban (az oldal alján a nevekre kattintva)
Ajánlott az egész anyag elolvasása, hiszen betekintést kaphatunk általa a boosterek világába. Természetesen nem mondom azt, hogy minden támogató hasonlóan jár el, de azt se higgyük, hogy ez egy egyedi eset lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése