2011. augusztus 2., kedd

Milliomos lett az All-Pro RB

Legutóbb Peyton Manning millióiról volt szó, most egy kicsit más vizekre evezünk. Ezúttal egy olyan játékos kerül a figyelem középpontjába, aki hamarabb lett All-Pro és Pro Bowler, minthogy megkereste volna első millió dollárját az NFL-ben. Meglepő ez a mai szerződések világában, elsőre talán returnerre, vagy rúgójátékosra gondolnánk, de hogy egy hétköznapi emberek által körülrajongott poszton kezd az illető, az talán sokakat meglep. A Houston Texans tavaly berobbanó RB-jéről, Arian Fosterről van szó. Foster története közismert lett mindenki előtt, aki az NFL tavalyi idényét végigkövette. Hétről hétre ajnározta a sajtó a nem draftolt szabadügynökként a ligába kerülő játékost, aki a Tennessee egyetemen bár nagy reményekkel indult, végül csak kimaradt a 2009-es drafton elkelt játékosok közül. Foster 2009-ben 5.000 dollárt kapott a Texanstól azért, hogy aláírjon hozzájuk, majd a csapat practice squadjában kezdte a szezont, ahonnan a sorozatos RB sérülések miatt november közepén az 53-as rosterre került. Amíg a PS-en volt, csak 5.200 dolláros heti fizetés illette meg, amint "aktiválták", onnantól járt neki az NFL minimálbér hátralevő mérkőzésekre jutó részlete. Azonban a Texans volt olyan kegyes, hogy bérét év végén kiegészítették arra a szintre, amit akkor keresett volna, ha egész évben rosteren van. 2010-ben - amikor All-Pro és Pro Bowler lett, 1.616 yardjával első volt a futójátékosok között a ligában - szintén minimális pénzt kapott, majd tegnap aláírta az ERFA tendert, amivel összkeresetet tekintve átlépte az 1 millió dollárt. Sokan azt várták, hogy nem fogja aláírni a tendert, holdoutol majd egy jobb szerződésért, de a lockout miatti időrend következtében ezt nem tette meg. Jövőre azonban, főleg ha idén is megismétli remeklését, várható egy ilyen lépés, nem valószínű, hogy RFA tendernek megfelelő értéket akarna keresni. Nézzük meg Foster bérét évenkénti bontásban:Két olyan futójátékos van még, akik közel hasonló utat tettek meg, mint Foster, és kezdő szintre emelkedtek a 2010-es szezonra/szezon folyamán. BenJarvus Green-Ellis, a Patriots RB-je, és LeGarrette Blount, a Tampa futója is UDFA-ként került az NFL-be, és kezdett posztján 2010-ben.


Green-Ellis 2008-ban nem kelt el a drafton, de szerepe a Patriots futójátékában onnantól kezdve egyre növekedett. Először csupán PS játékos volt ő is. Az ő fizetésén - amit hamarosan részletezek - jól látható az, hogy öt héten át kapott PS pénzt, majd utána járt neki a minimálbér 12 héten át. BenJarvus megtapasztalta már az ERFA tendert, és jelenleg éppen az RFA tender aláírása soros számára, amit ő sem örömmel fog megte
nni a közeljövőben, de a sok RB a Patriots rosterén sürgeti őt is, ha nem akar problémát, nem holdoutol. Sajnos az ő esetében a signing bónusz nagyságát nem ismerem, így a kereset nem teljes.LeGarrette Blount, az Oregon volt futójátékosa egy év alatt harmadik (papíron második) csapatánál talált nyugalmat és emelkedett kezdővé. Emlé
kezetes egyetemi pofonja, ami egy egész szezontól való eltiltást vont maga után megismétlődött az NFL-ben is. Miután a 49ers-szel majdnem megkötött szerződéséből kihátrált, a Titansnél csapattársával való összetűzése vezetett hasonló problémához. Azonban nem ezért küldték el végül Nashvilleből, egyszerűen a keretszűkítés áldozatává vált. Blount végül a Bucsnál találta meg számításait, ahol hamar kezdő RB lett, és a fiatal Tampa offense egyik motorja volt 2010-ben. Tavaly és idén összesen 800.000 dollár keres fizetés formájában. Az nem ismert itt sem, hogy mennyi bónuszt kapott a Titanstől. Mivel waiveren keresztül lett a Bucs játékosa, így a csapat megörökölte a Titans-szel kötött szerződését.


A legalulfizetettebb RB-k után tekintsük át a jelenleg érvényben levő legnagyobb összeget biztosító RB kontraktusokat az NFL-ben:A legtöbbet taglalt szerződések az idei offseasonban Chris Johnsonhoz, és Frank Gorehoz kötődnek. Johnson nem is fért be a 12 fős listára az 5 évre 12 millióról szóló és 7 millió dollárnyi pénzmennyiséget garantáló szerződésével. A még jelenleg is holdoutoló RB idén 800.000 dollárt keresne, ami teljesítményéhez képest teljességgel aránytalan, de annyira ne ítéljük el szerződését, az első és a harmadik évben körülbelül 2,5 millió dollárt keresett meg csak bónuszokkal, és a második évben is aktuális volt egy közel 4 milliós roster bónusz, jövőre pedig 2,2 millió dollár járna neki, tehát ez az év az abszolút gyenge pontja a kontraktusnak. Az egy másik kérdés, hogy CJ2K-nak a liga legjobban fizetett RB-i között a helye. Gore szerződésén nincs mit magyarázni, idén jár le, Rosenhaus és kliense pedig szeretne még a piacra kerülés előtt megegyezni a 49ers-szel. Érdekes téma még Adrian Peterson szerződése. Sok Vikings szurkoló esett neki az elmúlt napokban Sidney Ricenak pénzéhsége miatt és amiért elhagyta a csapatot a Seahawks kedvéért. A valóságban, ha a Vikingek vezetősége résen lett volna, meg lehetett volna akadályozni ezt a problémát azzal, ha felhívják Ben Dográt, elkezdenek tárgyalni Peterson szerződéshosszabbításáról és kiegyeznek egy mindkét félnek jó bérben. Elhiszem, hogy AP-nak jó az idei 10,72 milliós keresete, de a csapatnak nem megfelelő az, hogy egy futó 12,775 millió dollárnyi helyet foglaljon a 120,375 milliós capből. Ha ezt a helyet egy új szerződéssel sikerült volna csökkenteni, Ricera maradt volna elég salary cap hely. Bármennyire is lenne történelmi az a szerződés, még akkor is csak kedvezőbb lehet az első évének cap terhe a jelenleginél. A felsorolt szerződések közül a legtöbb újoncszerződés (McFadden, Spiller, Peterson, Mathews, Moreno és Stewart), hosszabbítások is vannak szép számmal (Jackson, Jones-Drew, Gore és Jacobs), míg FA szerződésből csupán kettő van (Williams és Turner).

Végezetül összegyűjtöttem pár érdekes történelmi szerződést, amelyek ma már nincsenek érvényben. Nem ranglista ez, hiszen sok-sok név és szám hiányzik, csupán érdekesség. Különös figyelmet érdemel Shaun Alexander "MVP-szerződése", amely még a 2013-as szezon végéig élne, vagy a napokban elbocsátott Marion Barber dallasi kontraktusa... Barber a gigantikus szerződését egy, a Bearshez 2 évre szóló 5 milliós maximummal rendelkező megállapodásra cserélte. A feltüntetettek közül Reggie Bushé újoncszerződés, Jamesé FA "árverésen" alakult ki, Portisé játékoscserét követő megegyezés, a többi pedig szerződéshosszabbítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése