2011. augusztus 21., vasárnap

Larry Fitzgerald és Ryan Kalil történelmi szerződése

Az Arizona Cardinals elkapója, Larry Fitzgerald nyolcéves, 120 millió dollárról szóló és 47 millió dollárt garantáló szerződést írt alá csapatával. A játékos eddig is a liga legjobban fizetett WR-e volt, a korábban taglalt, 2008-ban megkötött szerződés értelmében, amely 4 évre 40 millió dollárról, abból 30 millió garantált pénzmennyiségről szólt. Fitzgerald szerződésével belépett a 100 millió dolláros klubba, amelynek tizedik tagja. Ugyan az ESPN arról számolt be, hogy Steve Smith (CAR), és Brandon Marshall (MIA) is olyan szerződéssel rendelkezik, amely a 10 millió dolláros átlagot meghaladja éves szinten, ez nem igaz. Egyedül Fitzgerald lépett be ebbe a "dimenzióba". Ennek tükrében különösen érdekes, hogy a szerződés a korábbi átlagos 10 helyett mostantól évente átlagosan 15 millió dollárról szól. Az évenkénti 15 millió dollárral Fitz ugyanannyit keres átlagosan szerződése hosszában, mint Richard Seymour (DT, OAK), és csupán irányítók, Peyton Manning (IND, 18 millió dollár/év) és Tom Brady (NE, 18 millió dollár/év), valamint Eli Manning (NYG, 16,3 millió dollár/év) és Philip Rivers (SD, 15,3 millió dollár/év) vannak előtte átlagos bért tekintve.

A szerződés fő számai a PFT szerint:

2011: 20 millió dollár fizetés és aláírási bónusz formában (a megosztás egyelőre nem ismert)
2012: 15 millió dollár option bónusz, 5 millió dollár fizetés, 250.000 dollár workout bónusz
2013: 5 millió dollár fizetés, 250.000 dollár workout bónusz
2014: 12,75 millió dollár fizetés, 250.000 dollár workout bónusz
2015: 16 millió dollár fizetés, 250.000 dollár workout bónusz
2016: 15 millió dollár fizetés, 250.000 dollár workout bónusz
2017: 14,75 millió dollár fizetés, 250.000 dollár workout bónusz
2018: 14,75 millió dollár fizetés, 250.000 dollár workout bónusz

A garantált tételekből csak 20 millió dollár garantált sérülés, salary cap menedzselés és teljesítményromlás miatti elküldés esetére, a fennmaradó rész csak sérülés miatti cut esetére.
A kifizetésekből 8 millió dollár teljesítményhez kötött. Amennyiben Fitz nem éri el a 70 vagy 80 elkapást, akkor a bére egy része visszavándorol a csapathoz.

A Carolina Panthers centere, Ryan Kalil is megkapta hosszútávú szerződését a franchise tag kiváltására. Az új szerződés 6 évre szól, teljes összege 49 millió dollár lehet, amiből 28 millió garantált. Ez átlagokat tekintve a legmagasabb centernek kifizetett pénzmennyiség az NFL történetében. A korábbi listavezető Nick Mangold, a Jets centere volt a maga 8 éves, 57,4 milliós szerződésével, amely számára 25 millió dollárt garantált. A centerek közül nagyon kevesen kapnak olyan szerződést, amely ilyen összegekről szól, Kalil szerencsésnek érezheti magát. Jerry Richardson, a Carolina tulajdonosa pedig ezzel a szerződéssel immár túllépte az idei offseasonben a 100 millió dollárnyi garantált pénzmennyiség kifizetését azoknak a játékosoknak, akikkel új szerződést kötött. Itt gondolni kell a volt játékosok újraigazolására, a draftpickek szerződtetésére, és Greg Olsen új, trade-et követő szerződésére.

Hivatalossá vált pénteken az, hogy a Bengals nem hívja le az opciót az OT-je, Andre Smith szerződésében, így a kontraktus a 2012-es szezon után lejár. Nem meglepetés ez azoknak, akik Smith szenvedését követték, mióta kilépett az Alabama egyetemről 2009-ben. Amennyiben az opció lehívásra került volna, Smith 2013-ban 8,25 millió dollárt (4,75 millió option bónusz, 3,5 millió fizetés), 2014-ben pedig 8 millió dollárt (teljes összegében fizetés) keresett volna.

A New York Times és az AP értesülései szerint az NFLPA és az NFL tárgyalásokat folytat arról, hogyan is valósítják majd meg a HGH tesztelést, ami végül belekerült a CBA-ba. Az NFLPA szerint még az sem biztos, hogy sor kerül a bevezetésre, annak ellenére, hogy a CBA említi a HGH teszteket. A szakszervezet felkérte a WADA-t (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) arra, hogy készítsen arról kimutatást, mennyire hatékonyak az általa hét éve végzett tesztek. Az NFLPA csupán akkor egyezik bele a hasonló tesztek lebonyolításába, ha megfelelőnek és kellően hatékonynak tartja az eljárást. Az NFL álláspontja szerint viszont HGH tesztek biztosan lesznek, a kérdés csak az, milyen formában. A jelek szerint egy hónap sem kellett ahhoz, hogy a két fél másképpen értelmezze az aláírt CBA-t... Mivel a játékosok korábban is tiltakoztak a vérvizsgálat ellen, az NFL az elmúlt években jelentős pénzmennyiséget költött egy olyan eljárás kidolgozásának finanszírozására, amely önmagában a vizeletből is képes kimutatni a HGH használatát. Azonban a mai napig nem jutott el odáig a tudomány, hogy ez megvalósítható legyen.


Szintén a CBA-val összegfüggő hír, hogy módosították az augusztus 30-ai cut létszámminimumát. Eredetileg ezen a napon a 90 fős TC rostert 75 fősre kellett volna csökkenteni. A módosítás értelmében azonban 80 fő lesz a határ. Ezt követően, szeptember 3-án kell 53 fősre csökkenteni a rostert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése