2011. augusztus 9., kedd

Jegyárak, szerződések, és egy nagy lépés Los Angelesben

Egy hónappal az alapszakasz kezdete előtt ismételten összegyűjtöttem, hogy hogyan alakulnak az első játékhét jegyárai a másodlagos piacon (NFL Ticket Exchange, Stubhub). A minimum változása azt mutatja meg továbbra is, hogy mennyivel olcsóbban vagy drágábban lehet ma bejutni a mérkőzésre, mint egy hónappal korábban.
A táblázat után visszatérek még kicsit a játékospiac eseményeire, hiszen pár fontos szerződésről nem számoltam még be. Az első helyen mindenképpen két franchise taggel ellátott játékos szerződéshosszabbítását érdemes említeni. LaMarr Woodley, a Steelers OLB-je hat évre írt alá 61,8 millió dollárért, amiből 22,5 millió aláírási bónuszként illeti majd meg két részletben. Az első évben Woodley 18,1 millió dollárt keres majd, ennek ellenére az idei cap száma a korábbi 10 millióról 6,5 millióra esett vissza. Ennek oka, hogy a salary cap esetében az aláírási bónuszok hat évre egyenletesen elosztva számítanak be, nem pedig egy összegben. Emellett Marcedes Lewis is hosszabbított a Jaguars-szal, ő Zach Milleréhez teljesen hasonló szerződést írt alá (5 év, 34 millió dollár, amiből 17 millió garantált). A Seahawkshoz távozó Millert a Giants volt TE-je, Kevin Boss pótolja majd Oaklandben, Boss jóval olcsóbb volt a csapatnak, 4 évre írt alá 16 millió dollárért, amiből 8 millió garantált. Érdemes még kiemelni Shaun Ellis (3-4 DE, 4-3 DT) szerződését, aki az egy évre minimálbért (910.000 dollár) ajánló Jets helyett New Englandbe írt alá 4 millió dollárért és további 1 millió dollárnyi teljesítményfüggő tétel is van szerződésébe építve.

Pár NFL csapat a múlt hét vége felé nagy küzdelmet folytatott azért, hogy a cap alá kerüljön, közülük is a Raiders állt a legrosszabbul, így át kellett alakítaniuk Richard Seymour (DT) és Stanford Routt (CB) idén februárban megkötött szerződéseit. Routt szerződésmódosítása tökéletes bizonyítéka annak, hogy a csapat érdekében engedő, szurkolók által szentté avatott játékosok imázsa álomkép csupán. Routt 3 évre szóló, 31,5 milliós szerződésének első éve 10 millió dollárnyi garantált fizetést tartalmazott. Ennek nagyobbik részét aláírási bónusszá változtatták, és elosztották a szerződés időszakában egyenlően. Azonban, hogy egy évre még kevesebb tétel jusson, a három évre szóló kontraktusból kreáltak egy ötéves szerződést, mégpedig úgy, hogy a két évben Routt további 23 millió dollárt kereshet (11,5 millió/év), tehát a 3 éves 31,5 milliós szerződésből lett egy ötéves 54,5 milliós megállapodás. Routt nem engedett semmit, ugyanazt a pénzt biztos megkeresi, ami a 31,5 milliós szerződés értelmében neki járt, és elképzelhető hogy annak garantált tartalmát is sikerült feltornásznia. A technikai plusz két évben feltehetőleg csak nem garantált tételek vannak, tehát a negyedik év előtt cap büntetés nélkül elengedhetik, azonban, hogy egy centtel nem keres kevesebbet, az már most biztos.

Egyéb hírek:
-Jelenleg is zajlanak a tárgyalások az NFL és a TV társaságok között az új, szezon első felébe tervezett csütörtöki TV-s csomagról, amely a legújabb becslések szerint 700 millió dollár pluszbevételt garantálna a ligának. Az NFL-nek megvan arra a joga, hogy a vasárnapi kínálatból kivonjon egy-egy mérkőzést a CBS és a Fox szerződés alapján. Az SBJ múlt heti beszámolói szerint az NFL ismét felvetette annak a lehetőségét, hogy a nyertes szolgáltató az NFL Networkben tulajdonosi részesedést szerezhessen. Két favorit, a Turner és a Comcast már érintett major ligák sportadóinak működtetésében (Turner-NBA TV; Comcast-NHL Network), feltehetőleg az NFL hosszútávú célja is ez, egy társasághoz áthelyezni a csatorna üzemeltetését. Várható az is, hogy az ESPN és a Fox is harcba száll majd a csomagért.
-Beszámoltam korábban arról, hogy a visszavonult játékosok beperelték az NFL-t és az NFLPA-t, amiért kirekesztették a visszavonultakat a tárgyalásokból, és helyettük döntöttek a nekik járó juttatásokról. Az események ezen a téren a napokban fognak felgyorsulni, holnap jön a felek közötti találkozó, Nelson bírónő pedig 15-ére mediációt rendelt el a felek között. Ebben a helyzetben az történik tehát, hogy a korábban vitázó felek most együtt állnak szemben egy harmadik csoporttal. Az NFL kérte a bírónőt a tegnapi napon, hogy ne kerüljön semmire sor, mert nincs alapja a panasznak, a visszavonultak 100 millió dollárral többet kapnak az új egyezségnek köszönhetően, mint korábban. Elleréknek azonban ez a jelek szerint kevés, szerintük az NFL és az NFLPA összejátszott, és minimalizálta jussukat. A visszavonultak a CBA megszületését nem akarták megakadályozni, de mégis szeretnének valamiféle beleszólást abba, mi is jut nekik. Ügyvédjük, Michael Hausfeld célja az, hogy az NFL-lel leülhessen tárgyalni a közeljövőben, és még jobb feltételeket harcoljon ki.
-A PFT értesülései szerint az NFLPA 50 millió dollárt költött a lockout biztosításra, amely egy teljesen elmaradt idény esetén minden játékosnak 200.000 dollárnyi juttatást eredményezett volna. A teljes kifizetés, ha sor került volna rá, 380 és 400 millió dollárjába került volna a szerződést az NFLPA-vel megkötő biztosítótársaságnak.
-Az AEG los angelesi stadionterve célegyenesbe ért. Július 25-én megszületett az ún. Memorandum of Understanding (a stadion pénzügyi tervének vázlata), ma pedig ezt a képviselők 12-0-ás arányban, tehát ellenszavazat nélkül megszavazták. A leendő, Farmers Field (névadó szponzor: Farmers Insurance) nevet viselő stadion a 2016-os szezonra elkészül, addig már csak egy csapatot kell találni, amely LA-ben fog szerepelni. Továbbra sincs biztos jelölt, de még mindig preferált a költöztetés egy expansion teammel szemben.
-Minnesotában közel sem ilyen jó a helyzet, július utolsó napjaiban már Mark Dayton kormányzó is pesszimizmusának adott hangot az arden hills-i tervezettel kapcsolatban, így jelenleg nagyobb esélye van annak, hogy a Vikings meghosszabbítsa a 2011-es szezon után lejáró bérleti szerződését a Metrodome-mal, vagy elköltözzön, minthogy felépüljön a tervezett stadion.
-San Diegoban is zajlanak az előkészületek. Mark Fabiani, aki a Chargers stadion ügyért felelős beosztottja kijelentette, hogy a csapat az East Village területén felépülő stadion tervét támogatja. Ennek oka, hogy ez a helyszín a legszimpatikusabb a helyi törvényhozóknak is, illetve a városközpontban található, és a stadion összeköttetésbe kerülhetne a Convention Centerrel, amely nagyobb, futballon kívüli események megrendezését is lehetővé tenné. A terveket nehezíti, hogy az új helyi törvények miatt a város pénzalapjaiból legalább egy évtizedig nem részesülhet a csapat, ez pedig kreativitásra, új források megtalálására ösztönzi a stadionért harcolókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése