2011. augusztus 5., péntek

Érvénybe lépett a CBA, hivatalosan is elkezdődött a szezon

Az immár szakszervezetként működő NFLPA tegnap délután 4:54 perckor az NFL tudtára juttatta, hogy a játékosok körében sikerrel járt a CBA szavazás, így hamarosan kezdetét vehette a 2011-es League Year. Roger Goodell és DeMaurice Smith ma délelőtt 11 órakor (17:00 CET) írja alá a kollektív szerződést a média jelenlétében a Hall of Fame épülete előtt Cantonban. Ezzel hivatalosan is beköszönt majd a tíz évre szóló béke. A szezon kezdete azt is jelentette, hogy az új szerződést aláíró játékosok jogosultak lettek aláírási pénzeikre, és egyúttal megkezdhették az edzéseiket régi/új csapattársaik jelenlétében is.

A hosszú békeperiódus nem jelenti azt, hogy jogi szempontból valamivel is előrébb lennénk, az NFL és az észak-amerikai sportligák továbbra is bajban vannak, ha trösztellenes támadások érik őket, jogilag továbbra is nyitott kérdések állnak fenn. Hogy ne menjünk messzebbre, az NBA pontosan ugyanazt a helyzetet éli át jelenleg, amiről az elmúlt hat hónapban tudósítottam, azzal a különbséggel, hogy a CBA lejárat után az NBPA nem decertifikált, kivárt a lépéssel. Ezzel megkockáztatta, hogy elsőként az NBA lép fel ellenük. A hét folyamán, drasztikus formában ez meg is történt, az NBA mind az NLRB-nél bepanaszolta a szakszervezetet nem fair tárgyalások, és a decertifikációval való fenyegetés miatt (ami szerintük csak alkupozíció javítási eszköz), mind pedig pert indítottak az NBPA ellen New Yorkban. A new yorki per beadványának érvei között visszaköszönnek az NFL érvei, és a leggyilkosabb pont a játékosokra nézve az, hogy az NBA kijelenti, hogyha a még végre sem hajtott decertifikációt végül a bíróság érvényesnek találná, akkor az összes létező szerződést semmisnek nyilvánítja a liga... Ha csak beletekintünk az NBA vitába, máris egy véresebb csatát vizionálunk, mint ami az NFL-ben megvalósult, és ott sokkal valósabb annak a fenyegetése, hogy elmarad a 2011-2012-es szezon.

Térjünk vissza azonban az NFL üzleti ügyeire. Az elmúlt napokban nagyon lelassult a piac, alig van pár átigazolás, pedig még egészen jó játékosok vannak kint a piacon, csak pár példa: Steve Smith (NYG), Derrick Mason, Jason Snelling, Brian Waters, Jerricho Cotchery, Malcom Floyd, Kevin Boss, Leonard Davis, Shaun O'Hara, Stylez White, Rocky Bernard, Shaun Ellis, Channing Crowder, Matt Roth, Jared Gaither, Andre Carter, Dashon Goldson, Kirk Morrison, Bo Scaife. Az elmúlt két napban leginkább a San Francisco 49ers mozgolódása ragadta meg az embereket. Először Carlos Rogers, a Skins korábbi CB-je írt alá egy évre, majd 3 évre leigazolták a Saints volt centerét, Jonathan Goodwint 10,9 millióért, amelyből 4 millió garantált. Ezután érkezett Donte' Whitner, a Bills ex-strong safetyje. Whitner szintén 3 évre írt alá, 4 millió garantáltért, 11,75 millió dollárnyi lehetséges maximum mellett. A pontot pedig a nagy aktivitásra a wide receiver Braylon Edwards szerződtetése tette fel. Braylon 1 évre 3,5 millió dollárért írt alá a Friscoba, amiből alapból csak 1 millió illeti meg, de ez az összeg sem garantált, a többi pedig csak akkor jár, ha eléri a 90 elkapást vagy Pro Bowler lesz. (Fél millióval kaphat összesen többet 27 évesen, mint amit volt csapata adott garantáltan a börtönből szabadult 34 éves Plaxico Burressnek. Ez több mint beszédes...)


A tegnapi napon aláírt az utolsó három első körben elkelt, de még korábban szerződés nélkül álló játékos. Hamarabb is sikerülhetett volna az egész folyamatot lezárni, amennyiben a Tampa Bay Buccaneers nem íratja alá elsőként a 20. pickkel kiválasztott Adrian Claybornt. Clayborn az NFL kiosztása szerint körülbelül 8,135 millió dollár körül keresett volna, de Mark Dominicék 8,21 millió adtak neki, és emellett garantálttá tették szerződésének mind a négy évét. Az érték túllépése rosszul hatott Prince Amukamarára, akinek 19. helye NFL szerint valahol 8,18 millió körüli számot szabott meg, tehát Clayborn az ő száma fölé ment. A Tampa úgy gazdálkodta ki Clayborn "pluszát", hogy összes többi újoncát a lehetséges minimális értéken szerződtette, így volt helyük arra az elsőéves rookie capben (és a teljes rookie capben), hogy Claybornt "túlfizessék". Nem csoda ezek után, hogy a Giants volt az utolsó, amely aláírta szerződését Amukamarával, és mivel az összes többi újoncuk szerződtetve volt már, így maradtak a 8,18 millió dollárnál, nem tudtak fölé menni a cap miatt. Nem sok olyan draft class volt az NFL történetében, amelyben egy későbbi pick többet keresett, mint egy korábban draftolt játékos, még ha csak egy hely is a különbség. A másik problémát az okozta, hogy a Tampa garantálta mind a négy évet. Ettől kezdve az első kör első felében lévő csapatok szintén kénytelenek voltak garantálni az első négy évet, és ez a 16. pickig nem is okozott problémát. A 25. pick után jelent meg először az, hogy egyes csapatok csak három évet garantáltak (a 29. helyen elkelt Gabe Cariminek csak kettőt), és így a 17. és 25. hely között egy vákuum keletkezett, lelassultak a tárgyalások. Aztán szép lassan eljutottunk oda, hogy a 17.
és 21. hely között maradt csak nyitott a kérdés, a 22. és 25. pick között elfogadták a játékosok és az ügynökök a három év garantáltat. Az állóháborút végül a Browns törte meg kreatív konstrukciójával. Egy roster bónuszt iktattak be Phil Taylor szerződésébe. A roster bónusz értéke a negyedik év keresetének felével egyezik meg. Amennyiben a negyedik év kezdetekor Taylor rosteren van, akkor a roster bónusz összegét megkapja, és ez azt jelenti számára, hogy lényegében a négyéves újoncszerződés három és fél éve volt garantált számára. Ezzel a konstrukcióval éltek végül a 17., 18. és 19. picket szerződtető csapatok, a Patriots, a Chargers és a Giants is. Íme a játékosoknak szerződés szerint járó összegek millió dollárban a top 10-en kívül (a top 10 számait már ismertettem):


Amennyiben ennyi nem lett volna még elég az újoncokról, akkor bizonyára örömmel fogadjátok majd a CBA újonc kompenzációra vonatkozó szabályozását. Ugyan a CBA teljes formátumában feltehetőleg egy darabig még nem lesz elérhető, az ügynökök három részletet már megkaptak a ligától az FA piac megnyitása előtt, amelyeket sikerült megszereznem. Ezek: 4. fejezet: Az NFL játékosok szerződése, 7. fejezet: Az újonc kompenzáció, és 11. fejezet: A 2011-es szezon speciális szabályai. Elsőként az újonc kompenzáció szabályozásának magyar nyelvű fordításával jelentkezem majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése