2011. július 22., péntek

A tulajdonosok megszavazták saját tervezetüket, a bizalom megrendült

A cím mindent elmond a tegnapi atlantai eseményekről. A tulajdonosok 31 igen és 0 nem szavazat, illetve az Oakland Raiders tartózkodása mellett elfogadták saját ajánlatukat, amelyet eljuttattak a játékosokhoz. A tervezetben szerepelnek olyan pontok, amelyeket a játékosok elfogadtak, és olyanok is, amelyeket nem, ez pedig a játékosok részéről igen negatív első reakciót váltott ki. A tulajdonosok ugyanis nem tettek mást, mint egy nem lezárt tárgyalási procedúrában a saját javaslatukat tárták nyilvánosság elé úgy, mintha természetes lett volna, hogy a másik fél azt el fogja fogadni és ünnepélyesen bejelentették a CBA vita lezárultát. Mondhatjuk akár azt is, hogy megsértették a tárgyalási etikettet lépésükkel, amelynek következtében a másik félre egy olyan megegyezést akarnak ráerőszakolni, amit egyrészt még nem is láttak, másrészt nem fogadtak el egészében. DeMaurice Smith miután megtudta azt, hogy a tulajdonosok megszavaztattak egy tervezetet, e-mailben jelezte, hogy ez továbbra sem jelent megegyezést a két fél között, akárhogy is tálalták Goodellék a tervezetet. Richard Berthelsen, az NFLPA egyik ügyvédje kiemelte, hogy szerinte a tulajdonosi oldal törvénysértést is elkövet, hiszen a munkajog értelmében nem kérvényezhetnék azt, amit a CBA életbelépésének feltételeként kikötöttek. Ez pedig nem más, minthogy az NFLPA alakuljon június 26-ai határidővel ismételten szakszervezetté, erre nem kényszeríthet munkáltató munkavállalót. Emellett kiemelte, hogy limitálták a játékosok idejét is, amíg módosításokkal élhetnek (július 26.), de ha azokat a tulajdonosok nem engedélyezik, akkor maradnak az ajánlatban szereplő feltételek, amelyek 30-án életbe léphetnek.

Ilyen előjelek után nem csoda, hogy nem szavaztak este a játékosok a tervezetre. Az első sokk talán nagyobb volt a játékosok körében, mint a márciusi utolsó perces ajánlatkor. A bizalom ismét megrendült, de most, a korábbi eseményekkel szemben az idő szorítása talán hamarabb helyrehozza majd azt. George Wilson, a Bills játékosainak NFLPA képviselője az este folyamán azt mondta az ESPN-nek, hogy az ajánlat prezentálásának ilyen módja a tárgyalási procedúrában egy piszkos kísérlet arra az NFL részéről, hogy a játékosokra haragítsa a szurkolókat. Emellett jelezte, hogy nem vár szavazást pénteken sem a tervezettel kapcsolatban. A tulajdonosok egy részét nagyon meglepte a játékosok részéről érkező hisztéria, Bob McNair (a Houston Texans tulajdonosa) egyenesen azt mondta Darren Rovellnek, hogy sokkolja a dolog, mert úgy gondolta, hogy a játékosok gond nélkül meg fogják szavazni a megajánlott CBA-t. A személyes véleményem az, hogy egy-két nap kell ahhoz, hogy a kicsit lehiggadjanak a játékosok, és utána a józan ész átveszi az uralmat, elolvassák végig a tervezetet, mérlegelik a lehetőségeket... Az azonban biztos, hogy ennél nagyobb butaságot, amit most tettek a tulajdonosok, talán nem is lehetett volna elkövetni...
Az események összegzése után nézzük a tervezet
szleteit.

A lehetséges menetrend a főbb időpontokkal, amennyiben az NFLPA elfogadja a tervezetet, és szakszervezetként újjáalakul:

Július 23. A nem kötelező offseason workoutok kezdete. A csapatok megegyezhetnek saját szabadügynökeikkel (UFA, RFA, ERFA, tagelt játékosok) és draftolt játékosaikkal. Elkezdhetik a tárgyalást az UDFA-kal és más csapatok szabadügynökeivel.
Július 24. UDFA igazolások kezdete

Eddig elméletben az NFLPA szakszervezetté válása nélkül is él a terv.

Július 27. Az új szezon kezdete délután két órakor, amennyiben addigra az NFLPA újjáalakul szakszervezetként. Ekkorra minden csapatnak a salary cap alatt kell lennie az 51, legmagasabb fizetéssel rendelkező játékosa viszonylatában. Megkezdődhet más csapatok játékosainak igazolása, offer sheetek aláírása, és a tradelés.
Megkezdődhet a rosterek bővítése 90 fősre. A training campek megnyitása.
Augusztus 9. A játékosok campben való megjelenésének határideje, ennek túllépése esetén a játékos elveszíti az évet, mint a free agency számításnál fi
gyelembe vett aktív szezont.
Augusztus 12. Az RFA-knak a más csapat
ok általi offer sheetek megajánlási határideje.
Augusztus 16. RFA matchelési határidő az "er
edeti" csapat számára.
Augusztus 30. Rosteren szereplő játékosok számának csökkentése 90-ről 75 főre.
Szeptember 3.
Rosteren szereplő játékosok számának csökkentése 75-ről 53 főre.
Szeptember 20. A franchise taggel ellátott játékosok esetében a hosszútávú szerződés megajánlásának határideje.

Az ajánlat fő pontjai:

Az új CBA tíz évre vonatkozna (a 2020-as idénnyel bezárólag élne, de szabályozná a 2021-es draftot is) és nem tartalmazna kilépési lehetőséget az egyez
ség fennállásának időszakában.

Gazdasági modell:
A 2011-es cap 142,4 millió dollárra rúgna, ebből 120,375 millió dollár vonatkozna a játékosok fizetésére. 2012-től kezdve a bevételek az új bevételkategóriához, az "all revenue"-hoz lennének kötve, amelyet nem csökkent a korábbiakhoz képest a tulajdonosok által előre levont tétel. A játékosok az országos szintű média bevétel 55 %-át kapják meg, az NFL Ventures bevételeiből 45 %-kal részesednek, a csapatok bevételeiből pedig 40 %-ban. 2012-től a bevételnövekedésből is kiveszik részüket, 2012 és 2014 között a bevételek maximum 48, 2015 és 2020 között maximum 48,5 %-a a játékosoké. A következő tíz esztendőben a játékosok bevételből való részesedése átlagosan 47 %-os kell legyen. A tulajdonosok maximum a bevételek 1,5 %-át megkapják éves szinten stadion projektek finanszírozására. 2011-ben és 2012-ben a cap 99 %-át el kell költeniük a játékosokra ligaszinten. 2013 és 2016 között, valamint 2017 és 2020 között a cap 95 %-át költik el a csapatok ligaszinten, és minimum 89 %-át egyenként. Az összes minimum fizetés az első évben 10 %-kal, a tíz év során pedig fokozatosan évi 15.000 dollárral emelkedik. Minimálbér a CBA első öt évében:
Speciális szabályok vonatkoznának 2011-re és 2012-re, amelyek értelmében 3,5 millió dollár 2011-ben a rutinos játékosok elbocsátástól való megvédésére használható, amely egyébként a bónuszok vonatkozó tétel lenne. 2011-ben emellett 3 millió dollár "kölcsönt" vehetnek fel a csapatok egy későbbi év salary capjéből az adott évi cap túllépésére, ehhez ha
sonlóan 2012-ben 1,5 milliót "kölcsönözhetnek". Mindkét esetben ez a hely három, a ligában legkevesebb öt évet eltöltő játékosra használható fel, maximum 1 millió dollár, illetve maximum 500.000 dollár értékben/fő. Az összes korábbi roster és option bónusz, ami a lockout ideje alatt lett volna kifizetendő, a szezon második napján válik aktuálissá.

Az ESPN gyűjtése a jelenlegi cap állásokról a
120 millió dolláros értékhez viszonyítva UFA-k, RFA tenderek, tagek és újoncszerződések nélkül millió dollárban (negatív érték=a csapat a cap alatt található az adott értékkel, pozitív érték=a csapat a cap fölött található az adott értékkel):

A csapatok többségének komoly munkája lesz abban, hogy minden idők legnagyobb free agent classa, illetve újoncai számára cap helyet találjon. Erre sor kerülhet játékosok elbocsátása révén, illetve a szerződések átstrukturálásával, elsősorban a fizetések bónuszokká alakítása révén.

A draft és az FA modell: Hét körből álló draft, az elvesztett FA-k után kompenzációs pickkekkel való "kártérítés". UFA (korlátlan) státusz négy aktív idényt követően, RFA (korlátozott) státusz három év után, illetve továbbra is fennálló franchise és transition tag rendszer.

Az újonc modell: Minden draftolt játékos négyéves szerződést kapna, a nem draftoltak (UDFA) három évre szólót. A draftoltakra költhető maximális összeg továbbra is meg lenne szabva, a rendszer szigorúbb lenne az eddigi szabályozásnál. Limitált fizetések és holdout ellenes szabályok kerülnének bevezetésre. Az elsőkörös játékosok esetében ötödik opciós év igénybevételére lenne lehetőség, amely a harmadik év után hívható le, és akkor válik garantálttá, ha a játékos a rosteren található az ötödik szezon előtt. Az ötödik évben a top 10 pick esetén a pozícióban legjobban kereső 10 játékos átlagbére a fizetés, a 11. és 32. pick között pedig a 3. és 25. legjobban kereső közötti játékosok átlagbére. Az új modell szerint Cam Newton kereste (az ötödik év becsült): 22,03 millió dollár az első négy évre+14,3 millió dollár ötödik évre, tehát öt év alatt összesen 36,33 millió dollár. 2011-ben az újoncokra összesen 874 millió dollár költhető, az első évben maximum 159 millió dollár illeti meg az összes újoncot együttvéve. Bevezetésre kerül egy úgynevezett bizonyított játékosokat díjazó növekmény. Ha egy 3. és 7. kör között elkelt játékos az összes lehetséges játékidő 35 %-ában a pályán van első három szezonjából két éven át, vagy a három évben átlagban, akkor bére a negyedik évben az RFA tender magasságába emelkedik Az újoncokon megspórolt tételek egy 2012-ben felállítandó alapba vándorolnának, amelyből részesednek a visszavonult és jelenlegi játékosok járulék formájában, illetve a jelenlegi játékosok közül a teljesítményükhöz képest alulfizetettek is. Az alapból emellett minden olyan célra elkülönítésre kerülhet pénz, amit az NFLPA szükségesnek tart. A rookie modellen spórolt pénzmennyiségek becsült értéke: 2012-ben 25 millió dollár, 2013-ban 50 millió dollár, 2014-ben és 2015-ben 100 millió dollár.


A játékosok egészségével és biztonságával kapcsolatos intézkedések:
Az offseason program kilenc hét hosszúságúra csökken. Két héten át csak kondicionáló edzések szerepelnek a programban, három héten át pályán végzett munka zajlik, és négy hetet tesznek ki az OTA-k, melyek száma pedig 14-ről 10-re csökken. Az edzők büntetése az offseason szabályok megsértése esetén: 100.000 dollár első alkalommal, 250.000 dollár második alkalommal.
A csapatok büntetése a szabályok megsértése esetén: 250.000 dollár első alkalommal, 500.000 dollár második alkalommal. Csökken az edzések száma és a játékosok közötti kontaktus, növekszik az edzésmentes napok száma. A minicampben egy napon maximum 3 és fél óra tölthető a pályán, ebből egy edzés alkalmával maximum 2 és fél óra, ha két edzésre kerül sor, akkor a második csak walkthrough lehet. A minicampben hétfőn csak kivizsgálásra és felmérőkre kerül sor, az edzések keddtől csütörtökig tartanak, pénteken szabadnapra kerül sor. A preseason során a kötelező játékra jelentkezés időpontja az első mérkőzés előtti 15. nap. Az első napon csak beszélgetésekre és fizikai felmérőkre kerülhet sor. A második és harmadik napon kontakt és felszerelés nélküli edzéseket tarthatnak. A preseasonben naponta egy alkalommal van lehetőség limitált védőfelszerelésben edzeni (maximum 3 órán át, plusz 4 óráig ez kiterjeszthető walkthroughval). Az alapszakaszban maximum 14 teljes felszereléses edzés végezhető, amelyekből 11-re az első 11 héten kerülhet sor. Ebben az időszakban egy héten csupán egy alkalommal lehet két teljes felszereléses edzést végezni. A fennmaradó 3 alkalomra az utolsó 6 hétben kerül sor. A rájátszásban heti egy teljes felszereléses edzés engedélyezett. A teljes felszerelésben végzett edzések maximális hossza 3 óra. A bye weekek során öt egymást követő szabadnapra kerül sor. A training camp hat napjának elmulasztása esetén a játékos adott évre jutó bónuszainak 15 %-a elkobozható, illetve ezek után ez minden nappal 1 %-kal nő, egészen addig, amíg el nem éri a 25 %-ot. Egy alapszakasz mérkőzés elmulasztása a bónuszok 25 %-ának megvonásával jár, minden további mérkőzés elmulasztása a bónuszok további egy tizenheted részének elkobzásával jár.
A játékosok, amennyiben szeretnék, karrierjüket követően is maradhatnak a liga által fenntartott egészségügyi programban. A komolyabb sérülést szenvedő játékosoknak az eddigieknél több garantált pénz jut. A sérülés évében megkapják bérüket, a sérülést követő első évben pedig maximum 1 millió dollárra, a sérülést követő második évben maximum 500.000 dollárra jogosultak. Legalább 2013-ig nem változik a 16 alapszakasz mérkőzés-4 playoff mérkőzés modell, az alapszakaszbeli mérkőzések számának növelésére csak az NFLPA beleegyezésével kerülhet sor. 50 millió dollár kerül évente felajánlásra egészségügyi kutatásokra és programokra, valamint az NFL és az NFLPA jótékonysági szervezetei számára.

A visszavonultakat megillető juttatások: A következő tíz évben a visszavonultak alapjaiba áramló pénzmennyiség 900 millió és 1 milliárd dollár közötti összeggel nő, amelyből 620 millióval az 1993 előtt visszavonultaknak fenntartott Legacy Fund részesül. A Legacy Fund 51 %-át az NFL biztosítja, 49 % a játékosok részesedéséből származik. További tételek kerülnek elkülönítésre a 88 Plan, mozgássérültek alapjai, a Player Care Plan, és a futball utáni új karrier indításának érdekében (career transition, degree completion plan).

Egyebek:
Nem lenne bírósági felügyelet, független, NFL és NFLPA által alkalmazott három főből álló arbitrátori bizottság felügyelné a fellebbezési procedúrákat, vitákat. Minden bírósági pert lezárnának a két fél között.
A játéknapokra nevezett rosterek 46 fősre növekednének a korábbi 45 főről, amelynek következtében megszűnne a harmadik irányítókra vonatkozó szabályozás, szabad lenne a QB-k cserélgetése minden formában. Az ügynököknek járó kifizetések 3 %-ról 2 %-ra esnek vissza az újonc játékosaiknak szerződés szerint járó összegek viszonylatában. Elkezdődhetnek a vérvételek a korábbi vizeletvizsgálat mellett, és ezáltal a HGH tesztelésre is sor kerül a doppingvizsgálatok során.

Egyéb rendelkezések, amelyek már ténynek számítanak:
-A Hall of Fame Game-et az NFL hivatalosan törölte.
-Új, tíz esztendőre szóló bevételmegosztási modell került elfogadásra a tulajdonosok között, melynek részletei nem publikusak. A nem hivatalos, kiszivárogtatott információk szerint a magas helyi bevételt generáló csapatokat 10 %-os "adó" fizetésére kötelezik és 2013-ig azok a csapatok jogosultak a bevételmegosztás révén pótlólagos tételekre, amelyeknek játékosokra fordított kiadásai elérik a bevételek 65 %-át, 2013-tól pedig ez a határ 63 %.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése