2011. július 15., péntek

További előrelépések

Csütörtökön az előzetes hírek alapján várható volt, hogy mind a tíz tulajdonosi bizottsági tag tiszteletét teszi New Yorkban, azonban végül csak nyolcan jelentek meg, Mike Brown (CIN) és Pat Bowlen (DEN) nem volt jelen. Azonban a nyolc fő is nagyobb tulajdonosi jelenlét, mint a folyamat során bármikor, és jelezte, hogy sürgős lenne a tulajdonosi oldalnak is pontot tenni az ügyre. Ennek megfelelően a tegnapi egyeztetések egy újabb nagy lépést jelentettek a megegyezés felé a híradások szerint.

Megegyezés született a következő kérdésekben az NFL.com és az ESPN riporterei, valamint az NFP szerint (ténynek ne vegyük ezeket a híreket, de érdekességként érdemes áttekinteni őket):
-A bevételek megosztásának modellje 47 és 48 % közötti értéket biztosít a játékosoknak minden évben, így a bevételnövekedésekből nincsenek kihagyva.
-A 2011-es salary cap 141 millió dollár lehet, amely két részre oszlik, az ESPN szerint 120 millió jut a fizetésekre, 21 millió az egyéb juttatásokra. Más hírek szerint 114-27 ez az arány. Legutóbb, 2009-ben 128 millió dollár volt a játékosokra költött pénz (eredetileg 123 millióról egyeztek meg, de ezt felemelték 128 millióra - a tulajdonosok CBA-ból való kilépése miatt 2009 volt az utolsó cappel ellátott év, erre az esetre pedig egy 5 milliós emelkedést biztosított az előző CBA), de akkor a leendőnél kevesebb pénz elköltésére voltak kötelezve a tulajdonosok (az első évben ez 130 millió dollár lehet a híradások szerint). Érdemes viszont megjegyezni, hogy a 120 millió dolláros, fizetésekre fenntartott cap több csapat számára gondot okozna. Az ESPN szerint ehhez kapnának egy kis segítséget a gondban levő csapatok. Engedélyeznék, hogy 2011-ben 3 millió, 2012-ben 1,5 millió dollárral túllépjék a sapkát, de ez az egyéb juttatások hasonló mértékű csökkenését vonná maga után.
-Az újonc modellben a tulajdonosok engedtek a tegnap felvázolt modelljükhöz képest. A top 10 pick esetében az ötödik opciós év a top 10 legmagasabb fizetésű, adott pozícióban játszó játékos átlagbéréhez lesz kötve, és nincsenek összeghatárok. A 11. és 32. pick között az opció szintén igénybe vehető, de ebben az esetben a pozícióban szereplő 3-25. legjobban kereső játékosok átlagbére lehet a fizetés összege az ötödik évben. Mindkét esetben akkor válnak garantálttá a fizetések, ha az opciót a harmadik szezon után lehívják.

A riporterek szerint nyitott kérdések:
-A free agency szabályai, középpontban a már említett ROFR, vagyis a matchelés lehetősége a volt csapatnak minden szabadügynök, vagy azok egy köre esetében (jelenleg állítólag három játékosról van szó csapatonként).
-A szakszervezet újjáalakulása.
-Sérülések esetén garantálttá váló fizetési tételek.
-A Brady vs. NFL és a TV-s perek lezárása.
-Az egészség védelmével kapcsolatos szezonon kívüli és szezonon belüli intézkedések.
-A visszavonult játékosoknak járó juttatások. (Ebben a kérdésben érdemes megjegyezni, hogy a visszavonultak képviselete levelet intézett a felekhez a tárgyalásokon való részvételt illetően.)
-Felmerült annak a lehetősége is, hogy a játékosok esetleg lemondanának a bírósági felügyeletről, mégpedig akkor, ha egy volt bírókból álló, minimum háromtagú testület látja el az arbitrátori feladatokat a jövőben. Az első jelentések arra utaltak, hogy nem csupán a különböző CBA-val kapcsolatos viták kerülhetnének a bizottság elé, hanem a Roger Goodell által kiosztott büntetések fellebbezése is, de ezt végül cáfolták.

Érdemes megjegyezni, hogy már ez több lezáratlan pont, mint amiről tegnap beszámoltak, továbbra sem igazán hihetünk minden részlet terén a riportereknek. A lényeg azonban az, hogy a folyamat jó irányba halad, és nem elképzelhetetlen a megegyezés ezen a héten. Ebben most kivételesen minden médium egyetért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése