2011. július 24., vasárnap

Szavazás a láthatáron, az időrend problémája

Roger Goodell és DeMaurice Smith egyeztetései a csütörtöki tulajdonosi ajánlat óta ahhoz vezettek, hogy belátható közelségbe került a megegyezés. A fennálló nyitott kérdésekkel kapcsolatban előrelépésre került sor, és elképzelhető, hogy a játékosok oldalának szavazására már hétfőn vagy kedden sor kerülhet, ha a fennmaradó pontokban a hétvégén, vagy hétfőn délelőtt megegyeznek. Goodell a változtatások elfogadása érdekében a nap közben videokonferenciára hívta össze a tulajdonosok bizottságát, akik feltehetőleg lehetővé tették a szükséges módosításokat.

A nap legérdekesebb híre az volt, hogy több forrás szerint megváltoztatásra került az események sorrendje is a tulajdonosok által elképzelt naptárral szemben. Ennek megfelelően a lockout feloldására kicsit korábban kerülne sor, mint a szakszervezet újjáalakulására és a CBA aláírására. Amennyiben a játékosok hétfőn vagy kedden megszavazzák a kiegyezést, és ajánlják aláírásra a felpereseknek, akik azt meg is teszik, akkor szerdán megnyílnak a campek a legtöbb csapatnál (másoknál pénteken). A campben megjelent játékosok egyszerre szavazhatják meg az NFLPA felállítását, és a módosított CBA tervezetet. Tehát az NFLPA szakszervezetté válása összekötésre került a CBA bevezetésével, amelyre péntek este kerülhet sor, és szombaton hivatalosan is beléphetünk a 2011-es szezonba.

Hogy miért volt ez szükséges? Erre van több elméletünk. Az egyik szerint a játékosok jelenleg több pontról nem tárgyalhatnak papíron a jogi szabályozások miatt (pl.: visszavonultakat érintő juttatások, munkafeltételek, játékosok egészségével és épségével kapcsolatos intézkedések, doppingvizsgálat), csak akkor lesznek jogilag is felhatalmazva ilyen tárgyalásokra, ha szakszervezetté válnak, és a keddi újjáalakulás és a szerdai CBA aláírás között nincs elég idő ezek megtárgyalására. Ez azért érdekes, mert a csütörtöki CBA tervezetben ezek a pontok már szerepelnek, több esetben a játékosok számára jobb feltételekkel, mint a 2006-os CBA-ban, illetve ha egyszerre történik meg a CBA bevezetése és az NFLPA újjáalakulása, akkor itt nem is látok semmiféle időkülönbséget... Szóval ez a változat meglehetősen furcsa számomra.
A másik megközelítés sokkal érdekesebb, bár kissé összeesküvés-elméletekre emlékeztet. Eszerint az események sorrendje lehetőséget adott volna arra, hogy a játékosokkal alaposan kiszúrjanak a tulajdonosok. Azt kérték a tulajdonosok a csütörtöki ajánlatban, hogy a kiegyezés legyen megszavazva majd aláírva, és alakuljon újjá az NFLPA szakszervezetként keddig. E megközelítés szerint a kiegyezés nem tartalmazza a CBA-t olyan formában, mint ahogy az 1993-as White vs. NFL per esetében. Magyarul, a kiegyezés aláírása magában nem jelenti azt, hogy az a CBA tervezet kerül bevezetésre, amit megtárgyaltak. Sőt, ha a kiegyezést megszavazták volna a játékosok hétvégén és keddig újraalakult volna a szakszervezet a kérésnek megfelelően, akkor minden fegyverüket elveszítették volna (se per nincs, se megszűnt unió), és még nem lett volna se CBA, se a lockout nem ért volna véget. A tulajdonosok mindarra, hogy a megtárgyalt CBA-t vezetik be, csak szóbeli ígéretet tettek. Ha úgy történt volna minden, ahogy kérték, akkor a szakszervezet újjáalakulása után a nekik nem tetsző pontokban beépíthették volna a 2006-os CBA szabályozását, és a szakszervezetté válással törvényessé váló lockouttal belezsarolhatták volna a fegyver nélkül maradó játékosokat annak elfogadásába. Ezért kellett azt elérni, hogy a tulajdonosok előbb szüntessék meg a lockoutot, szerdán, és feltehetőleg vállalják azt, hogy nem alkalmazzák ismét az NFLPA újjáalakulásáig és a CBA aláírásáig. A tulajdonosok csütörtöki ajánlata lehetővé tette volna, hogy szinte minden játékosoknak kedvező pontot kiszedjenek az egyezségből. Nem lett volna visszhangoktól mentes egy ilyen lépés, de a tulajdonosokból valószínűleg sokan kinézik, hogy akár egy ilyet is meghúznak, a dokumentált ajánlat ellenére is...
Az új időrend szerint viszont a szakszervezet újjáalakulása és a CBA aláírása össze lesz kötve egymással, egy időben történhet majd annak bejelentése, így erre a húzásra már nincs lehetősége a tulajdonosoknak. Azt, hogy esetleg a tulajdonosok ilyet terveztek volna, kétségekkel fogadom, de hogy az időrend lehetőséget adott erre, azt nem tartom kizártnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése