2011. július 31., vasárnap

A Peyton Manning szerződés, az újoncok és az NFLPA

Peyton Manning a tegnapi napon megegyezett a Colts vezetőségével, és további 5 évre elkötelezte magát a csapat mellett. Ezen időszakban 90 millió dollárt kereshet. Átlagot tekintve (18 millió dollár/év) a szerződés számai megegyeznek Tom Brady tavaly költött szerződésével (4 év, 72 millió dollár), de a szerződés struktúrája előnyösebb, mint a Patriots irányítója esetében. Bradynek az első három évben garantáltan 48,5 millió dollár jár (16,167 millió/év), míg Manninget 69 millió dollár (23 millió/év) illeti meg. Brady szerződése 37, Manningé 39 éves koráig él, így feltehetőleg ez karrierjük utolsó szerződése, amelynek utolsó éveit nem is fogják kitölteni. Ugyan Manning 23 milliót keres átlagosan az első három évben, mégis sokkal jobb cap helyzetbe hozta a Coltsot az idei évben. Ez annak köszönhető, hogy a franchise tag alapján idén 23,12 millió dolláros keresete és cap száma lett volna. A signing bónusz 5 évre való elosztása miatt azonban Peyton idén 12-13 millió dollárnyi cap helyet foglal majd, így a Colts 10-11 millió dollárnyi cap helyet nyert ezzel a szerződéssel becslések szerint. Peyton Manning ugyan a 90 milliós értékkel másodszor maradt ki a 100 millió dolláros klubból, de ő az NFL történetében a legtöbb pénzt kereső játékos. 1998-as újoncszerződése értelmében 47,6 millió dollárt keresett hat esztendő alatt, majd 2004-ben franchise taget kapott. Szerződéséről azonban sikerült megegyezni, így a taget kiváltotta egy hét évre szóló 99,2 millió dollár összértéket biztosító megállapodás. Manning ezt a kontraktust is kitöltötte, és erre jött még a mostani, öt évre szóló 90 millió dollár.

Térjünk át az újonc játékosokra, ahol az új modell és az egyes játékosokhoz rendelt értékek kiszivárogtatása felgyorsította az aláírási folyamatokat. Ki hitte volna, hogy egy héttel a tárgyalások megkezdésének lehetősége után az első kör 32 játékosából 22 már szerződéssel fog rendelkezni, és köztük lesz a top 10 játékos is. A problémát az okozza hátrébb, hogy míg feltételezések szerint a top 20 játékos 4 éves szerződéseit garantálnia kell teljes összegben a csapatoknak (elképzelhető az is, hogy ez nem kötelező, csupán tendencia), utána már lehetőség van arra, hogy kevesebb évet garantáljanak. A top 20 után, ahol a határvonal húzódik, található a legtöbb aláíratlan szerződés. A hátsó 12 pick általában három évnyi garantáltat kap a négyéves szerződésekből, de például a Bearsnél Gabe Carimi esetében csak a második és harmadik év összege garantált. Szintén problémát okoz a PFT értesülései szerint, hogy a 20. picket, Adrian Claybornt a Tampa 100.000 dollárral túlfizette az eredetileg számára fenntartott rookie capbeli hely értékéhez képest. Bármennyire is gyors és fájdalommentes a csapatok számára ez az új modell (egyesek szerint akár 5 perc alatt meg lehet egyezni, a korábbi több hónapos huzavonával és néha szezonba nyúló holdoutokkal szemben), szerintem van vele egy kisebb probléma. Érthető, hogy itt akartak spórolni a csapatok, és ezért azt az áldozatot kellett hozniuk, hogy az elől draftoltak keresetét teljesen garantálttá tették, de ennek lehet hátulütője is. Gondoljunk csak arra, hogy ez a modell nem jelenti azt automatikusan, hogy a top draftpickeken nem buknak a csapatok, és a játékosok motiválva is lesznek. A JaMarcus Russellek ugyanúgy zsebre teszik az összes pénzt a csapatoktól négy éven át. Russell karrierje négy éve alatt 39,351 millió dollárt keresett, Cam Newton pedig akkor is 22,025 milliót keres, ha semmit sem csinál, csak megjelenik az edzéseken. Emellett hiányzik szerintem a szerződésekből az upside (pl: szerződés feletti teljesítménybónuszok, egyéb akcelerátorok), ami a játékosokat nagyobb teljesítményre ösztönözhetné.

Mint korábban írtam róla, a nagy spórolás az újoncok terén főleg az első kör elején jelentkezik, ennek prezentálására összegyűjtöttem a 2010-es és a 2011-es draft class első 10 választásának esetében a szerződések fő számait. Azt hiszem, a különbségről nem kell elemzést közölnöm, a számok magukért beszélnek. Az összegeket millió dollárban tüntettem fel.

NFL Draft 2010

NFL Draft 2011Végezetül foglalkozok kicsit a CBA vita "utómunkálataival" is. Elérte a vita lezárása a következő fázisát, a négy szükséges pontból kettőre pont került. Miután már hétfőn megszavazták a csapatok képviselői a szakszervezet felállítását, a játékosok egyenkénti szavazatait gyűjtötte a héten az NFLPA ebben a kérdésben. A tegnapi napra sikerült az 50 %+1 igen szavazattal előállniuk, így az NFLPA szombattól hivatalosan ismét szakszervezetként működik. Kezdetét is vette a harmadik folyamat, amelynek során pár, szakszervezet nélkül nem tárgyalható kérdés kerül megvitatásra a két fél között. Ezek közül a legfontosabbak a játékosok pályán kívüli viselkedését szabályozó personal conduct policy (és annak alkalmazhatósága a lockout időszakában felmerült incidensekkel kapcsolatban), a PCP következtében hozott döntések fellebbezése (korábban Roger Goodell döntései ellen lényegében nála lehetett fellebbezni, az NFLPA független testületet szeretne), és a doppingvizsgálatok kérdése (az NFL szeretné a HGH tesztelést és ezáltal a vérvizsgálat bevezetését). Ezekről a kérdésekről meg kell egyezni a következő napokban, hiszen augusztus 4-éig még a végleges dokumentumokat meg kell szavaznia a játékosoknak (negyedik lépés). Ezen kívül van még pár jelenleg nem szabályozott pont, hiányoznak például az ügynökök tevékenységére vonatkozó rendelkezések. Ezt azonban az NFLPA egyoldalúan érvénybe léptetheti, hiszen eddig is ők felügyeltét az ügynököket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése