2011. július 16., szombat

NFL stadionok: A G-3 program

A stadionokkal kapcsolatos minisorozatba csupán a CBA helyzet rendeződése után szerettem volna belekezdeni, de ezt a szándékomat megváltoztatta a kiszivárogtatott NFL League Office beszámoló és annak a felismerése, hogy a legfontosabb jelenlegi programot akár meg is szüntethetik jelenlegi formájában az új CBA-t követően. Mondhatjuk azt, hogy a sorozat első része a névadó szponzorokat összegző írás volt, most foglalkozom majd a stadionépítési programmal, a következő két részben pedig előbb a pályaborításokkal, azok költségeivel, utoljára pedig majd a koncessziós jogok kerülnek terítékre.

A G-3 stadionépítési program talán a legfontosabb olyan része a beszámolónak, amire sokan felkaphatták a fejüket, amennyiben vették a bátorságot és letöltötték a dokumentumot. Az a blog olvasói előtt szerintem már ismert volt eddig is - az LA és Minnesota stadionügyekből - hogy az NFL stadionok építése esetén több forrással számolhatunk. Lehet a fő beruházó a csapat, amikor a tulajdonos saját zsebből tesz pénzt a projektbe, lehet, hogy valamelyik helyi, állami önkormányzat hozzájárul az építkezéshez, illetve van lehetőség magánszemélyek részéről befutó hozzájárulásokra is. Sokszor a csapat hozzájárulása azonban megtévesztő, hiszen az a valóságban hitelből származik.

A G-3 programot 1999-ben indította el az NFL, és ennek célja az, hogy a csapatok kedvezményes hitellehetőségekhez jussanak, amennyiben stadionokat akarnak építeni, vagy felújítani. A program keretében egy projektre maximum 150 millió dollár adható meg kedvezményes hitel formájában (kivétel, ha a későbbiekben kisebb plusztételeket megszavaznak még efölött) egy-egy stadion építésére, függően a piac nagyságától, a beruházás összköltségétől és az egyéb hozzájárulások hozzáférhetőségétől. Az NFL veszi fel a hitelt, majd azt továbbadja a csapatoknak, ezáltal mind eszköz, mind forrásoldalon megjelenik a tétel a beszámolókban. A liga fizeti vissza a csapatok hiteleit, úgy, hogy elvonja a csapat stadionja által termelt mérkőzésnapi bevétel eg
y részét, és azt a törlesztésre használja fel. Ezzel kapcsolatban rögtön fel is merül egy fontos kérdés. Mi történik akkor, ha ez az összeg nem elég, vagy ha a csapat a hiteleit nem tudja törleszteni ilyen módon? Nos, ez a program trükkje, ebben az esetben fel van hatalmazva a komisszár arra, hogy a 32 csapattól vonja meg a hiányzó pénzmennyiséget egyenlő arányban. Természetesen a rendszer nem lenne igazságos anélkül, ha nem kellene minden egyes G-3 hitelfelvételt megszavaztatni a 32 csapattal. Példának okáért 2005-ben két stadion projektet szavaztattak meg, egyik volt a későbbi Lucas Oil Stadium Indianapolisban, a másik Jerry Jones új Cowboys Stadiumja. A Colts 34, a Cowboys 76,5 millió dollárnyi kedvezményes hitelt kapott. 31 tulajdonos beleegyezett a hitelfelvételbe, csupán Mike Brown, a Bengals tulajdonosa szavazott ellene, de ez természetesen nem volt akadály. A New Meadowlands Stadium (Giants, Jets) még ennél is frissebb példa. 2006 decemberében érdekes módon a projekt 300 millió dollárnyi G-3 hitelt kapott, tehát a szabályozásokkal ellentétesen, amiatt, mert két csapat veszi igénybe az arénát, megadták a Jetsnek is a 150 milliót, és a Giantsnek is a 150 milliót egy projektre. Ekkor már csak 30 igen szavazat érkezett, a 2006 márciusában Mike Brown mellé beálló Ralph Wilson is nemet mondott erre a hitelre, azonban ez ezúttal is kevés volt.

A kiszivárogtatott beszámolóból a G-3 hiteltartozások mértéke csapatonként 2009. március 31-én és 2010. március 31-én:
Az eddig leírtakból megállapítható, hogy ez a program is konfliktusforrást jelent a kisebb és nagyobb piaccal rendelkező csapatok között (Brown neve erre mindig garancia), pedig elméletileg pont a kisebb piaccal rendelkező csapatok segítésére hozták létre, aztán végül ők profitáltak belőle kevésbé... Ezen kívül természetesen nem szabad elfelednünk azt sem, hogy sokak szerint a mostani CBA vita mögött ott állnak a stadionokkal kapcsolatos adósságok is, amelyet a csapatok nem tudnak megfelelően törleszteni. Első lépésként következett egy nagy beruházási hullám az 1990-es években, majd jöttek a hipermodern stadionok a 2000-es években, és bár a bevételek fokozatosan nőttek, a végén tovább nyújtózkodtak a csapatok, mint ameddig a takaró ért, vagy túl nagy lett a hitelállomány, vagy túl sok bevételt foglalt le a helyi önkormányzat a mérkőzések napján, vagy egyszerűen a csak a csapatából élő tulajdonos (több ilyen tulajdonos van, akinek az NFL csapaton kívül nincs komolyabb vállalkozása vagy befektetése) nem maximalizálta bevételeit a stadionja jobb felhasználásával (egyéb események szervezése).

A G-3 program fenntartása kérdéses ma (egészen pontosan, hogy ennek keretében valaha lesz-e még hitelfelvétel), 2007-ben szavazták meg az utolsó projektet, mégpedig 42,5 millió dollár felvételét az Arrowhead Stadium (Chiefs) felújítására. Azután az NFL elállt a további hitelfelvételektől, igaz, valószínűleg nem is nagyon kaptak volna további hiteleket... Látható a beszámolókból is, hogy a G-3 keretében a csapatoknak szétosztott pénzmennyiség milyen viszonyban van a League Office eszközeivel (több mint 80 %-át teszi ki), az összes G-3-hoz kötött tétel pedig eléri az eszközök 90 %-át. És akkor a kötelezettségek összállományáról még nem is beszéltünk. Nem kell nagy szakértőnek lenni ahhoz, hogy az ember megállapítsa, hogy a bankok szórták a pénzt az NFL Front Office felé, és a G-3 program, amennyiben nem lennének az NFL League Office mögött a csapatok, már régóta a szervezet létét fenyegetné és így sem túl stabilak azok a lábak, sőt... Most, amikor közelítünk a CBA vita lezárultához, azt már olvashattuk, hogy valamilyen módon lesz lehetőség stadion projektek finanszírozására, de hogy az hasonló lesz-e a G-3-hez, azt még nem tudjuk. Nagy valószínűséggel nem, hiszen az NFL már 2007-ben realizálta, hogy a stratégia további folytatása nem életképes. Arról van információnk, hogy Roger Goodell valamiféle NFL segítséget ígért Zygi Wilfék (Vikings) új stadionjához Ramsey megyében, viszont a los angelesi stadion tervei kapcsán már arról számolt be az AEG, hogy nem számítanak a G-3 program keretéből vagy hasonló NFL alapból semmiféle hozzájárulásra. (Igaz, itt megjegyezendő, hogy egyelőre még azt sem tudjuk, hogy melyik csapat költözne LA-be, így pedig nehéz lett volna bármit is megszavazni számukra.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése