2011. július 21., csütörtök

Lassuló folyamat kérdőjelekkel

A fokozódó optimizmus hatására mindenki arra várt, hogy a napokban pont kerül a CBA vitára miután mindkét fél megszavazza az elkészült tervezetet. Azonban a jelek szerint megakadt a folyamat, az okokat pedig a sajtó is csak találgatja. Egy dolog biztosnak tűnik, nincs még olyan állapotban a tervezet, hogy szavazni lehessen rá a jelenlegi formájában.

Mindkét fél arra készült, hogy a hét első felében a játékosok, csütörtökön pedig a tulajdonosok mondanak igent a megállapodásra. Ennek előkészítésére az NFL hétfőn kiküldött minden csapatnak egy memorandumot, amiben felhívták arra a figyelmet, hogyha csütörtökön megszavazzák a CBA-t, akkor utána 90 perccel vagy csúszás esetén másnap kezdődik a csapatok felkészítése az új szabályok alkalmazására. Erre az eseményre a tulajdonoson kívül minden csapat részéről ellátogathat négy ember a front officeból. Hasonló tervet ismertettek az NFLPA-vel kapcsolatban az ügynökök vonatkozásában. Ezzel szemben sehol sem tartunk... Több hírügynökség publikált olyan híreket, amely szerint nem szavaztak a játékosok a tervezetről tegnap, mások szerint viszont volt szavazás, amely nem a játékosok kezében levő tervezetre vonatkozott. Na ebből igazodjon ki valaki... Utóbbi verzió szerint a végrehajtó bizottság, és a 32 csapat játékosainak képviselője megszavazta a tervezetet, ha pár, még tárgyalás alatt levő, vagy a játékosok által követelt kérdés rendezésre kerül. Hogy mik lehetnek ezek, azokkal kapcsolatban is ellentétes információk állnak rendelkezésre. Többek szerint a blogban korában említett kérdésekről van szó (pl. a 320 milliós járuléktétel a visszavonultak számára, franchise tag alkalmazása csupán egy alkalommal a karrier folyamán), mások pedig a tíz felperes egyikét-másikát okolják. Felhívtam már arra a figyelmet, hogy 1993-ban, az előző bírósági kiegyezéskor a felperesek felmentést kaptak a franchise tag alkalmazása alól egész karrierjükre vonatkozóan.
Különböző médiaértesülések szerint Vincent Jackson és Logan Mankins kezdte meg a folyamatot. Mankins kérte, hogy szabadügynök lehessen. Ezután jött Jackson azzal az igénnyel, hogy vagy lehessen szabadügynök, vagy adjanak neki 10 millió dollár kártérítést. Hamarosan állítólag Mankins is belépett ebbe a klubba. Utóbb már csak olyan hírek jelentek meg, melyek szerint a szabadügynök kitétel helyett mindketten a pénzt szeretnék. Mindezt úgy, hogy időközben Jackson twitteren jelezte, ő nem kért speciális elbánást, és a riportok nem igazak. A sajtót ez természetesen nem hatotta meg, és lehozták azt, hogy sokszor nem a játékos, hanem az ügynök, vagy az ügyvéd áll elő hasonló követelésekkel. A következő történet szerint Drew Brees és Peyton Manning kérte azt, hogy ne kaphassanak taget, majd állítólag Manning azt, hogy szabadügynök lehessen. Mindezt cáfolta Tom Condon, a két franchise QB ügynöke, illetve az NFLPA is jelezte, hogy semmiféle különleges bánásmódot nem javasol a felperes játékosok esetében. Jól látható ebből a fárasztó történetből, hogy kisebb szappanopera zajlik, amely kezdi nagyon frusztrálttá tenni a szurkolókat
. A sajtó egyértelműen a játékosokat okolja azért, mert nem halad a folyamat. Ezt segíti az is, hogy míg a tulajdonosok nagyon ragaszkodtak a csütörtöki szavazáshoz a tulajdonosi találkozó keretében, a játékosok kiemelték, nekik nem egy nap a fontos, hanem az, hogy a következő tíz évben a lehető legjobb feltételekkel dolgozhassanak. Pozitívum, hogy az NFLPA jelezte, hogy egy-egy játékos esetleges igénye nem fogja megakadályozni a fennmaradó játékosokat abban, hogy munkába állhassanak, az egyéni érdekeknek itt most nincs helye, akármiről is írnak az újságok.

Nem lehet tudni, hogy mikorra jutunk el addig, hogy tényleges tervezetről szavazzanak a felek. Jeff Pash jelezte, hogyha minden jól halad, akkor csütörtökön mind a játékosok, mind a tulajdonosok szavazhatnak majd, de ehhez nagyon sokat kell haladnia a feleknek az este, éjszaka folyamán. Pash szavai azonban nem hatnak meg senkit azok után, hogy állítólag hetek óta közel vannak a felek a megegyezéshez. Azok a tulajdonosok is kezdik elveszteni a türelmüket, akik nincsenek benne a tulajdonosok egyeztető bizottságában, nagyon várták a mai napot, és biztosra vették, hogy szavazniuk kell majd. A fokozott várakozást mutatja, hogy Atlantában megjelent még Paul Allen is, a Seahawks tulajdonosa, aki Roger Goodell 2006-os komisszárrá választása óta nem vett részt egyetlen tulajdonosi találkozón sem. A találkozón tegnap megkezdődtek már az előzetes események, mégpedig a tíz tagból álló bizottság öt órán át tartó egyeztetésével. Egészen pontosan csak kilencen voltak jelen a helyszínen, mivel Robert Kraft felesége tegnap hajnalban elhunyt, így a Pats tulajdonosa nem jelent meg a helyszínen. Kraftot fia, Jonathan képviseli majd a tulajdonosi találkozón. Emellett még a hotelnek is sikerült kigyulladnia, ahol az eseményre sor kerül...

Hogy végül valami pozitívumot is említsek, a visszavonult játékosok jelezték, hogy nem állnak sem a játékosok, sem a tulajdonosok útjába, még akkor sem, ha nem teljesen elégedettek a visszavonultakra vonatkozó terveikkel. Problémáikat később, az egyezségen kívül próbálják majd rendezni a ligával.

Pár újabb kiszivárgott részlet a tervezetről:
-A visszavonultaknak járó juttatások 620 millió dollárral emelkednek az új CBA időszakában, és elérik az 1 milliárd dollárt. Ennek az összegnek majdnem a fele az 1993 előtt visszavonultaknak jut (Legacy Fund). 50 %-ban a csapatoktól származik majd ez az összeg, 50 %-ban pedig a salary capből nyerik ki.
-A komolyabb sérülést szenvedő játékosoknak az eddigieknél több garantált pénz jut. A sérülés évében megkapják bérüket, a sérülést követő első évben pedig maximum 1 millió dollárra, a sérülést követő második évben maximum 500.000 dollárra jogosultak.
-A játékosok, amennyiben szeretnék, karrierjüket követően is maradhatnak a liga által fenntartott egészségügyi programban.
-Az újoncok minimálbére évről évre 10 %-kal emelkedik majd, a másodéves játékosok esetében az emelkedés üteme 12 %-os.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése