2011. július 6., szerda

Egyeztetések New Yorkban és a visszavonult játékosok próbálkozása

Kedden folytatódtak az egyeztetések New Yorkban, de ezúttal nem csupán a játékosok és tulajdonosok nélkül. Még Roger Goodell és DeMaurice Smith sem volt a helyszínen. Adódik a kérdés, hogy akkor kik találkoztak egymással? A két oldal ügyvédei. A jogászok tervezetekről beszélgettek, és jelen volt az NFL több fontos pozícióban levő szakfeladattal megbízott beosztottja is. A főszereplők csak csütörtökön érkeznek a helyszínre, hogy megvitassák azt, amire a jogászok jutottak, és állítólag ekkor érkezhet majd egy új tulajdonosi ajánlat is. Csütörtökön és pénteken egyeztetnek majd a helyszínen a játékosok és a tulajdonosok, és ekkor már Goodell és Smith is jelen lesz. Mivel a legtöbben július 15-ét tekintik határnapnak, így mondhatjuk, hogy már nagyon szorítja az idő a feleket. Ez a hét, és a következő áll rendelkezésre arra, hogy megegyezzenek, a training campek gond nélkül elkezdődhessenek, akárcsak a preseason, és később az alapszakasz is, méghozzá csúszás nélkül. Ezzel szemben Jim Trotter, az SI újságírója arról írt, hogy akár július vége is lehet az a bizonyos határidő, mert nem lehetünk annyira naivak, hogy azt gondoljuk, hogy a tulajdonosok ne áldoznák be az edzőtáborokat egy jobb CBA kiharcolása érdekében és ezáltal a jövőben jelentkező több profitért. Az első anyagilag is jelentős nap szerinte augusztus 7-e, a preseason kezdete. Arról már írtam, hogy a preseason elmaradása közel 1 milliárd dollár elmaradt bevételt eredményezhetne, ami akárhogy is nézzük az NFL éves bevételének kilenced része, így fájdalmas a tulajdonosoknak. Azonban ne feledjük, mivel a várakozások szerint a salary cap továbbra is a bevételhez lesz kapcsolva, így a játékosokra is hatása lenne a preseason elmaradásának. Ha a bevétel kilencede nem folyik be, akkor nyilván a salary cap összege is csökken, és ezáltal a játékosokra költhető pénzmennyiség is. Tehát mindkét fél érdeke, hogy megegyezésre jusson a preseason kezdete előtt. Erre maga az NFL is felhívta a figyelmet, igaz, ők csupán 800 millió dolláros bevétellel számolnak a preseason alatt. Jelzik azt is, egy Mike Florio írást idézve, hogy ez a korábban taglalt 48-52 %-os (játékosoknak jutó-tulajdonosoknak jutó bevétel százalék) modell esetén 384 millió dollárt venne ki a játékosok, és 416 millió dollárt a tulajdonosok kasszájából.

Az elmúlt napokban a jogászok ismét a figyelem középpontjába kerültek, nemcsak a tárgyalások miatt, hanem azért is, mert a sajtó úgy állítja be őket, mint akiknek fontos szerepe van abban, hogy a CBA vita még nem záródott le, és fokozatosan csak nyúlik a folyamat. Különösen a játékosok ügyvédei indukáltak sok negatív véleményt, hiszen a tulajdonosi oldal szerint hónapok óta ők akadályozták az előrelépést. Az NFLPA lehet, hogy erre való válaszként lépte meg az ügyvédei szerződésének átalakítását. Az órabér helyét egy fix összeg vette át, tehát nincs számlázás azután a továbbiakban, ha több órát töltenek egyeztetéssel vagy dokumentumok írogatásával. Ha már az ügyvédeknél tartunk, érdemes kitekinteni a bíróságokra is. Két aktív folyamat zajlik jelenleg, mindkettőben a döntésre várakozunk. Az első, Nelson bírónő lockoutot megszüntető döntésének fellebbezése az 8th Circuiten, amely előnyösebb helyzetbe hozhatja a tulajdonosokat (de mivel feltehetőleg a decertifikáció érvényes lesz szerintük, így az NFL a trösztellenes pereskedéstől még nem szabadul meg), a másik David Doty döntése a TV-s pénzek ügyében, ez pedig a játékosoknak kedvezhet. Nem is olyan régen említettem Arthur Boylan szerepét az egyeztetésekben, ő az, akit Nelson bírónő a bírósági mediáció lebonyolításával bízott meg. Boylan szerepe a kinti sajtó szerint ezen is túlnyúlik, valószínűleg mind Doty, mind az 8th Circuit viszonylatában tartja a kapcsolatot. A spekuláció szerint csak akkor születik majd döntés mindkét ügyben, ha Boylan úgy érzi, anélkül nem lesz megegyezés, vagy a felek annyira nem találnák a közös hangot. A magam részéről ebben nem hiszek, de ez is egy elképzelés, ami szóba jöhet, látva az elhúzódó döntéseket.

Folyamatban van ezek mellett még két, jelenleg passzív bírósági procedúra is. Az egyik augusztus elején venné kezdetét, és annak keretében az NFL szeretné a Brady vs. NFL pert visszadobatni. Ez arra építene, hogy az NFL-nek ad majd igazat az 8th Circuit minden jelentős kérdésben. Ezt szintén nem hiszem, így csupán egy időhúzó, halogató jellegű beadványnak érzem ezt kezdetektől fogva. Egyrészt azt kellene megítélnie az 8th Circuitnek, hogy még nem került le a munkajogi kivétel, így a játékosok csak x idő után perelhetnek. Ha ezt megítélik, akkor a játékosoknak március 11. utáni x idő leteltét után van lehetőségük ismét perelni, de ha perelnek, akkor az NFL nehéz helyzetbe kerül. Ha a decertifikációt nem találnák érvényesnek, akkor lenne csak megmentve az NFL a játékosok trösztellenes támadásától. Előbbinek van esélye, utóbbinak nem hiszem. És itt van még egy újabb per, ami hétfőn került benyújtásra, és igencsak érdekes. A visszavonult játékosok csoportja (Eller mellett három HOF tag van még nevesítve: Marcus Allen, Franco Harris, Paul Krause) beperelte az NFL-t, az NFLPA-t és az aktív játékosok csoportját, azzal vádolják őket, hogy a visszavonultak kárára akarnak egymással megegyezni, mégpedig úgy, hogy a saját részüket maximalizálják, a visszavonultak részét pedig minimalizálják. Illetve emellett a korábban megbeszélt és várt részesedésük körülbelül harmadát akarják megadni csak nekik, miközben kirekesztették őket a tárgyalásokból. Az összeg a kirekesztést követően esett vissza "hirtelen". Arra kérik Nelson bírónőt, hogy a tárgyalásokat (hivatalosan a bírósági mediációt) függessze fel emiatt és állapítsa meg, hogy a jelenlegi játékosok a visszavonultak nevében nem egyezkedhetnek. Nyilván csak annyit akarnak ezzel elérni, hogy ismét odaülhessenek az asztalok mellé, de csupán egyet érnek el vele, hátráltathatják a folyamatot... Mivel azonban Nelson bírónő augusztus 8-ára tűzte ki az első eseményeket, így feltehetőleg semmit sem érnek ezzel a visszavonult játékosok, maximum azt, hogy még jobban magukra haragítják a jelenleg egyezségen dolgozó két felet. Ami érdekes lehet, az az, hogy a Brady vs. NFL és Eller vs. NFL perek összekapcsolása miatt a bírósági kiegyezéshez elméletileg kell a visszavonultak hozzájárulása is...

Azt, hogy hogyan áll az egyeztetési folyamat, már nem is érdemes taglalni. Egy nap alatt három különböző tartalmú cikk jelenik meg arról, hogy hogyan állnak a tárgyalások, egyesek szerint közel a megegyezés, mások szerint semmit sem haladtak, a harmadik szerint pedig haladnak, de még mindig nem döntöttek a bevételmegosztásról. Ez zajlik napról napra, semmi konkrétum nincs. Van azonban pár pozitív esemény, amit jó előjelnek vehetünk. Egyrészt a preseasont megnyitó mérkőzés, a Hall of Fame Game előkészületei zajlanak, akárcsak a Hall of Fame beiktatási ceremónia előkészületei, igaz utóbbira akkor is sor kerülne, ha addig nem rendeződne a helyzet. A 22.000 fő befogadására képes cantoni Fawcett Stadiumba a belépők fele kelt el eddig a Bears-Rams mérkőzésre. Másrészt a Redskinsnél a Washington Post információi szerint Mike Shanahan főedző jelezte a stáb tagjainak, hogy készüljenek arra, hogy a csapat a tervezettnek megfelelően július 28-án megkezdi training campjét, és az edzőknek jövő héten hétfőn munkára kell jelentkezniük azok után, hogy szinte egész júniusban be sem kellett fáradniuk munkahelyükre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése