2011. július 15., péntek

Egyezség nélkül zárultak a New York-i tárgyalások

Ma értünk el ahhoz a nem hivatalos naphoz, amit többen céldátumként kezeltek. Július 15-éig kellett volna megegyezniük ezen elképzelések szerint a feleknek ahhoz, hogy sor kerülhessen az augusztus 7-ei Hall of Fame Gamere, a preseason nyitómérkőzésére. Azonban erre nem került sor. Annak ellenére, hogy nem sikerült megegyezni, nagyon pozitív mindenki, hiszen már a riportok szerint csak pár probléma áll az egyezség útjában és az NFL új gazdasági modelljéről már teljes egészében megegyeztek. Az egyik nyitott terület maradt a játékosok egészségével, testi épségének védésével kapcsolatos szabályozások köre. A Los Angeles Times információi szerint a megtárgyalt tervezet értelmében az terítéken van az OTA-k számának csökkentése az eddigiek kétharmadára, nem lennének workoutok május 1. előtt, és csökkenne a teljes felszerelésben végzett edzések száma is. Érdekesség, hogy az edzések csökkentésének tervezetére Mangini Rule-ként hivatkoznak a játékosok, emlékezve a Jets és a Browns volt HC-jára, aki véleményük szerint több játékos karrierjét tönkretette, és csapatait rendszeresen túledzette. A játékosok számára nagyon fontos ez a pont, Jeff Saturday, Domonique Foxworth és az agyrázkódásai miatt visszavonult Sean Morey három órán át beszélt a problémáról a tulajdonosoknak a mai napon. Ha már a workoutoknál tartunk, érdekes ezekkel kapcsolatban, hogy Jason LaCanfora (NFL.com) szerint az NFLPA arra számít, hogy az NFL csapatok az elmaradt offseason programok miatt kieső workout bónuszokat kifizetik majd a játékosoknak.

A pénteki napon megjelent Mike Brown is a helyszínen, így csupán Pat Bowlen hiányzott a tulajdonosok New York-i tárgyalócsapatából, aki szeretett volna ott lenni, de tegnap Hawaii-n rekedt. Csupán konferenciahívás keretében sikerült bekapcsolódnia az egyeztetésekbe a Denver tulajdonosának. A New York-i eseményeket a két fél közös közleménye zárta, amely szerint sokat haladtak több területen a hét folyamán, továbbra is nagyon dolgoznak a megegyezésen, de nem beszélnek a részletekről Arthur Boylan kérése miatt. A jogászok és pénzügyekkel foglalkozó alkalmazottak a hétvégén is találkoznak, DeMaurice Smith és Roger Goodell is ugyanígy tesz, pár tulajdonos is marad a helyszínen, illetve lesznek videokonferenciák is a felek között. A médiumok többsége a jövő hét elejére várja a megegyezést a felek között.

Néhány gondolat és érdekesség a kiszivárgott
információkról:
-Tény, hogy sikerült jelentős sikereket elérni a tulajdonosoknak, kevesebb lett a játékosok részesedése a bevételekből, csökkentek az újoncbérek, de vajon van-e azon a szinten a kiharcolt játékosoldali "lemondások" köre, amit reméltek? Nem hiszem, sőt, hogyha él ez a 47-48 %-os bevételrészesedés játékosoldalon, ebből következően 52-53 % a tulajdonosoknál a következő hét-tíz évben, amennyire tervezik az új CBA-t, akkor szerintem még hatalmas tétje lesz annak, hogy mit is hoz a tulajdonosok találkozója, mi lesz a tulajdonosok közötti (ha úgy tetszik, kiegészítő) bevételmegosztással. Nincs ugyanis olyan jelentős a szerzett pluszbevétel, ami önmagában elegendő lehetne a kisebb piaccal rendelkező csapatoknak, jelentős segítségre szorulnak a jobban gazdálkodó együttesek részéről továbbra is. Tehát úgy érzem, hogyha meg is születik ez az egyezség, és a játékosok el is fogadják, a tulajdonosok között még lehetnek érdekes események. Nagyon kíváncsi leszek mire jutnak egymás között.
-Egy további érdekesség a rookie modellről: Vegyük a Panthers idei 1/1-es pickjének, Cam Newtonnak az esetét, aki idén kap majd szerződést. Aláír majd 2011-re, 2012-re, 2013-ra és 2014-re, és 2015 lesz az opciós év. Az opciós év fizetése, mivel a top 10-ben kelt el, a top 10 legjobban kereső irányító átlagbére lehet, amennyiben lehívják az opciót. A top 10 bért ebben az esetben a 2013-as szezonban, tehát a szerződés harmadik évében vizsgálják majd, és ez igaz minden opció esetében, így
a 3-25 átlagát is akkor vizsgálják majd a 11-32 között elkelteknél.
-Chris Mortensen (ESPN) szerint a tulajdonosok lemondtak a korábban többször említett matchelési jogról az idei szabadügynökök esetében, ehelyett három napjuk lesz arra a csapatoknak, hogy megegyezzenek FA-vé váló játékosaikkal a piac megnyitása előtt.
-Több elmélet látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy végeredményben mi is válthatta ki a folyamatok felgyorsulását és azt, hogy a tulajdonosok engedékenyebbek legyenek. A legtöbben - így én is - leginkább a tényleges bevételkiesés fenyegetését tartják a fő oknak, mások szerint a játékosok oldala megfenyegette az NFL-t azzal, hogy otthagyják a tárgyalásokat, és benyújtják Nelson bírónőhöz a papírokat a szabadügynökök és újoncok érdekében, azért, hogy számukra megszűnjön a lockout (erre az 8th Circuit döntése adott lehetőséget). A harmadik verzió az, ami teljesen új. Jim Trotter, az SI újságírója számolt be arról, hogy a tulajdonosok szerdán este tudták meg azt, hogy DeMaurice Smith tavaly engedélyt kapott az NFLPA végrehajtó bizottságától arra, hogy biztosítást kössön arra az esetre, ha 2011-ben elmaradna az NFL szezon. Trotter értesülései szerint ez minden egyes játékosnak 200.000 dollárnyi kifizetést garantált volna, ha a 2011-es idényre nem kerül sor (ez már közelíti a 325.000 dolláros NFL minimálbért). Ez a lépés nem tárgyalási eszközként született meg, vagy azért, hogy hatást gyakoroljon a másik félre, szimplán az volt a cél, hogy a játékosok egysége akkor is fennmaradjon, ha elkezdenek elmaradni a mérkőzések és az akkor kiosztott gamecheckek (a játékosok játékhetenkénti részletek formájában kapják meg bérüket, egészen a mérkőzésekig nem keresnek, kivéve ha bónuszok illetik meg őket). Ezt a biztosítást megismerve a tulajdonosok már annyira nem lehettek biztosak abban, hogy a játékosok nem tudják átvészelni a szezont. Természetesen a biztosítás egyéb feltételei (amelyekből biztosan van pár, ha valamirevaló társaságról van szó) nem szivárogtak ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése