2011. július 17., vasárnap

Egy személyes találkozó még szükséges

Szombaton a jogászok befejezték találkozójukat az NFL ügyvéd Bob Batterman cégének, a Proskauer Rosenak a New York-i irodájában, ezzel sokan már azt hitték, karnyújtásnyira van a megegyezés, azonban még mindig van pár nyitott kérdés, ami miatt a két félnek találkoznia kell. Elsősorban a két bírósági kiegyezésre kell gondolnunk. Egyrészt le kell zárni a Brady vs. NFL pert, másrészt a tulajdonosok ragaszkodnak ahhoz, hogy ebben a folyamatban tegyenek pontot a David Doty előtti TV-s pénzekkel kapcsolatos perre. A játékosok arra kérik az NFL-t, hogy pótolják a tavaly, a cap nélküli év szabályozása miatt elmaradt 320 millió dolláros befizetést a visszavonultak járulékalapjaiba. Feltehetőleg ez meg is fog történni, mivel a TV-s per külön rendezése Doty döntése révén a tulajdonosoknak ennél több pénzbe kerülne. A másik pont a Brady vs. NFL per lezárása, ezzel kapcsolatban a franchise tagek kerültek előtérbe. A felperes játékosok szeretnék, ha az NFL számukra garantálná, hogyha idén nem kapnak új szerződést csapataiktól, akkor a 2012-es offseasonben ne lehessen őket tagelni (nyilván ez azokra a játékosokra vonatkozik csupán a tíz főből, akiknek most nincs szerződése, vagy pedig jövőre járna le). Ez sem túl nagy kérés, hiszen az 1993-as kiegyezés kapcsán Reggie White és a többi felperes karrierre szóló mentességet kapott a franchise és transition tagek alól. Ami egy kicsit problémásabb, hogy a játékosok szeretnék még kiharcolni mindenki esetében, hogy a franchise tageket a karrier alatt csupán egy alkalommal lehessen alkalmazni egy játékosra. Valószínűleg ez az a pont, ami miatt még mindenképpen találkoznia kell a két oldalnak. Illetve a visszavonultak ügyét (amire monstanában Legacy Fund néven hivatkoznak), és a doppingvizsgálatok kérdését addig nem tudják egyezségben rögzíteni, amíg az NFLPA nem alakul újra szakszervezetté.

A további menetrendben jelenleg van pár kérdéses pont. Az biztos, hogy a tulajdonosok még találkoznak a játékosokkal New Yorkban, feltehetőleg hétfőn. Közben a 32, csapatot képviselő NFL játékos és az NFLPA végrehajtó bizottsága megjelenik az NFLPA washingtoni irodájában, ahol várják majd, hogy mikor szavazhatnak a tervezetre. Arthur Boylan is hazatér hétfőn írországi nyaralásából és vagy New Yorkban, vagy Washingtonban várja majd a feleket a korábban megbeszélt Minneapolis helyett. Amint kész a tervezet, csak annyi lesz hátra, hogy azt Boylan engedélyezze, és a játékosok oldala, valamint a tulajdonosi kör is elfogadja. A játékosok bármikor szavazhatnak rá a hét elején, hiszen már most arra készítik fel őket, 50 %+1 szavazat szükséges a tervezet elfogadásához. A tulajdonosok pedig a csütörtöki atlantai találkozójukon tehetik meg ezt. Mint azt már korábban jeleztem, ott a 32 tulajdonosból 24 szavazatára van szükség ahhoz, hogy a CBA elfogadásra kerüljön. Ennek megfelelően leghamarabb csütörtök este, vagy péntek délelőtt zárulhat le a CBA konfliktus, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy esetleg a tulajdonosok között még vita kerekedhet az egymás közötti bevételmegosztás kérdése miatt. Pár újabb információ is kiszivárgott a leendő egyezségről. Ezek közül a legfontosabb, hogy a leendő CBA tíz évre vonatkozik majd, tehát feltehetőleg (amennyiben nem lesz benne kilépési lehetőség, mint legutóbb) 2021-ig biztossá válik az NFL idények megrendezése. Emellett kiderült az is, hogy a CBA lehetőséget ad majd a tulajdonosoknak arra, hogy három stadion építésének költségeihez hozzájáruljanak valamilyen formában. Ezek közül egyre Los Angelesben kerülne sor (valószínűleg az AEG projekt), a másik kettő viszont csak feltételezhető, valószínűleg az új Vikings stadion Ramsey megyében, illetve az új 49ers stadion Santa Clarában.

Egyéb hírek:
-Michael Vick ügynöke, Joel Segal közel áll a megegyezéshez a MusclePharm testépítő és étrend-kiegészítő szereket forgalmazó céggel. A QB a leendő szerződés értelmében három év alatt akár másfél millió dollárt is kereshet.
-Peyton Hillis és Ray Rice a szintén hasonló termékeket gyártó RipFire-rel egyezett meg, és XCELERATE nevű terméküket fogják a TV-ben reklámozni.
-A New England Patriots pénteken elkezdte az egyes mérkőzésekre szóló jegyek értékesítését az eddigi bérletértékesítés mellett. A Seattle Seahawks pedig értesítette a várólistán elől levő szurkolóit, hogy lehetőségük van arra, hogy kiválasszák a nekik tetsző bérletet.
-Ügynököt váltott a Dallas DE-je Stephen Bowen és a Redskins futója, Ryan Torain. Bowen a Willis & Woyt hagyta ott a SportsTrust Advisors kedvéért, Torain pedig Jack Scharfot váltotta le a Peter Schafer vezette Pro Sport & Entertainmentre. Torain ügynökváltásával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az RB egész NFL pályafutását Scharfnak köszönheti. Mint ismert, Torain súlyosan megsérült a 2007-es college szezonban és nem tudott részt venni egyetlen draft előtti workouton sem. Gyakorlatilag az utolsó pillanatban járt körbe róla egy workout videó, amin már majdnem egészségesnek tűnt, ügynöke a videót minden egyes csapathoz eljuttatta. Ennek lett az eredménye, hogy a sérülékeny RB-t a Broncos kiválasztotta az ötödik körben több elemzőt megmosolyogtató döntésként. Ha Scharf nem tesz meg mindent érte, nem kérdés, sohasem lett volna belőle NFL játékos - nemhogy kezdő RB - súlyos sérülése után.
-A Redskins 8.000 napelemet telepít a FedEx Fieldre, illetve annak parkolóiba. Az NRG Energyvel való együttműködés célja, hogy a mérkőzésnapokon szükséges energiát részben, az azon kívül szükséges energiát pedig teljes egészében a nem tradicionális energiaforrások útján szerezzék be, és csökkentsék költségeiket. A Skins a harmadik olyan csapat amely ilyennel próbálkozik stadionja viszonylatában. Hasonló projekten dolgozik az Eagles (ahol a napelemek, szélturbinák és bio energiaforrások által generált energiát használnak majd fel), illetve a Seahawks (ahol a napelemek a mérkőzésnapi energiafelhasználás 21 %-át váltják majd ki). A San Francisco 49ers is tervez napelemeket az új stadionjába, illetve azzal vannak ellátva az Eagles, a Patriots és a Jets edzőközpontjai már jelenleg is.
-A Redskins elképzelhető, hogy mégsem építi ki új party deck szekcióját a stadionban a csökkenő kereslet miatt. A közel 92.000 néző befogadására képes FedEx Field 2011-ben ennek következtében előreláthatólag, a tervek megakadása, és az eltávolított székek miatt csupán 82.000 néző befogadására lesz képes.
-Albert Breer szerint a Hall of Fame Game-et egyelőre még nem mondta le az NFL és a szervezők arra készülnek, hogy megrendezésre kerül a tíz napon át tartó Hall of Fame Fesztivál minden eleme.
A tíznapos rendezvénysorozat általában 700.000 látogatót vonz Cantonba, akik közel 30 millió dollárt költenek ott tartózkodásuk alatt. Azonban a szurkolók nem nagyon áramlanak egyelőre a mérkőzésre, eddig mindössze 8.000 jegyet értékesítettek, ezzel pedig 50 %-os lemaradásban vannak tavalyhoz képest, tavaly ilyenkor már közel 16.000 belépő elkelt.
-Minnesota államban megegyezés született a költségvetés fő pontjaiban a felek között, de egyelőre még pár részlet rendezésre szorul, amelyekkel kapcsolatban rendkívüli ülést tartanak majd a jövő héten. A Minneapolis-Star Tribune értesülései szerint azonban ezen az ülésen nem kerül majd szóba a Ramsey megyében felépítendő új Vikings stadion ügye, így továbbra is kérdéses a projekt jövője. Mark Dayton kormányzó egy őszi rendkívüli ülés összehívását tervezi a stadion kérdésében, de ennek bekövetkezése egyelőre nem biztos.
-Los Angelesben lelassultak a folyamatok az AEG stadionjával kapcsolatban a Wall Street Journal szerint. A helyi vezetők és a stadionnal kapcsolatban felállított ötfős bizottság ugyanis nem szeretné, ha az adófizetőknek kellene hozzájárulniuk a projekthez, még akkor sem, ha a kért 300 millió dollár kötvénykibocsátás formájában kerülne biztosításra. Az AEG jelezte, hogy nincs szó adófizetői hozzájárulásról, a kötvények mögötti fedezetet ugyanis a mérkőzésnapi bevételek egy része, és különböző hirdetésekkel és szponzorációval kapcsolatos szerződések bevételei fedeznék. A kérdéssel kapcsolatban július 29-ére meghallgatást hívott össze a felelős bizottság, amely aznap még nem fog szavazni a kérdésben. Az AEG ennek ellenére reménykedik, hogy 31-éig döntés születik a stadion ügyében.
-Hivatalosan is kijelenthetjük, hogy a UFL-nek nem sikerült profitálnia az NFL lockoutból. Mi több, a liga jövőjével kapcsolatban is komoly kérdések merülnek fel. A PFT információi szerint a UFL idén 40 millió dolláros mínusszal zár majd, 10 millió dollár bevétel mellett a költségek 50 millióra rúgnak majd. A liga kétségbeesetten keresi a befektetőket, de úgy nehéz lesz valakit is találni, ha a leendő ügyfelek megtudják, hogy eddig a jelenlegi befektetők 140 millió dollárt tettek a ligába, és abból eddig csak 20 milliót "kaptak vissza". Talán akkor lenne a legtöbb esély a UFL fennmaradására, ha az NFL megvásárolná a ligát (erről már kétszer tárgyaltak a PFT szerint), és annak minor ligájává válnának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése