2011. július 28., csütörtök

Beindultak a szabadügynök-piaci mozgások

A lockout végét követően, a várakozásoknak megfelelően kezdetét vette az őrület a szabadügynök-piacon. A csapatok és az ügynökök gyakorlatilag éjjel-nappal tárgyalnak, David Canter például éjjel 1 és 2 óra között folytatott telefonbeszélgetést a Chargers vezetőivel, akik meggyőzték arról, hogy Eric Weddlenek San Diegoban kell maradnia. Igaz itt az időeltolódás is közbeszól, hiszen akkor San Diegoban még "csak" este 10 és 11 óra között járt az idő.

Mielőtt azonban rátérnénk a piac eseményeire, nézzük meg, mi történt a CBA vita lezárásával kapcsolatban. Először is a kerületi bíróság Minnesotában kihirdette, hogy a Brady vs. NFL és a TV-s pénzek pere lezárásra került. Mindkét bírósági irat csak annyit tartalmaz a hírek szerint (a Doty-féle TV-s vita kiegyezését nem láttam saját szemmel), hogy a felek közölték a bírósággal a kiegyezés tényét. Semmi egyéb, csupán egy mondat. Másrészt gyűjtik a játékosoktól a szavazatokat a szakszervezet felállítására. Elsőként a Patriots játékosai szavaztak az újjáalakulás mellett ellenszavazat nélkül. Kiemelendő még, hogy az NFL League Office jelezte, hogy az összes alkalmazottakat érintő, lockout miatt érvénybe léptetett megvonást megtérítik, hasonló hírekkel állt elő az együttesek többsége is.

A csapatok igyekeztek spórolni, de a nagy költekezés is beindult már kedden és szerdán, igaz a szerződésekben foglalt tételek leghamarabb csak augusztus 4-én lesznek aktuálisak. Sok nagynevű játékost elengedtek csapatától, ezek közül a Dallast érdemes kiemelni, ahol lapátra került Marion Barber, Leonard Davis, Marc Colombo és Roy Williams is. Emellett Terence Newman szerződését is átalakították, hogy ne 8 millió dollárt foglaljon a capből. Williams a legérdekesebb eset, akit annak idején 2008-ban Detroitból szerzett meg Jerry Jones egy gigantikus tradeben. Egy 1. körös pick, egy 3. körös pick és egy 6. körös pick volt a WR ára, és emellett még adtak neki egy 20 millió garantált pénzmennyiséget tartalmazó új szerződést is. A Giants és a Ravens is azonnal nagy bejelentéseket tett. Előbbiek a támadófalból küldtek el három korábbi kezdőembert, utóbbiaknál távozott Gregg, Heap, Mason és McGahee. Egyéb nevesebb távozók: Nick Barnett (ILB, GB), Max Starks (OT, PIT) és Tully Banta-Cain (OLB, NE). Utóbbi kapcsán esetlegesen a jövőben kerülhet sor vitára a játékos és a csapat között, mert a csapatban szerzett sérülés kiújulása/súlyosbodása miatt nem tudott átmenni Banta-Cain a fizikai felmérőkön.

Az igazán nagy médiavisszhangot egyelőre nem elsősorban a szerződtetések hozták. Ellátta azzal Mike Brown, Carl Carey és Donovan McNabb a sajtót. A Mike Brown vs. Carson Palmer vita sokakat ugyan nem lepett meg, de akik nem ismernék a történetet, azokkal ismertetem. Palmer szeretne elmenni a Bengalstól és megfenyegette a vezetőséget, ha nem cserélik el vagy nem engedik el ingyen, akkor visszavonul. Brown, a Bengals tulajdonosa az első lockoutot követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Palmer jelenlegi helyzet szerint visszavonult és a csapat nem fog megjutalmazni (a tradeléssel) egy olyan játékost, aki nem hajlandó a szerződés szerinti kötelezettségeinek eleget tenni. Szóval Carson Palmer nyugodtan golfozgathat tovább...
A Carl Carey vita megint csak érdekes. Carey Julius Peppers ügynökeként lett a Carolina Panthers rémálma, most pedig éppen a Rams életét nehezíti meg. Először történt az, hogy Careyt Robert Quinn újonc DE kirúgta július 22-én, erre Carey beperelte Quinnt, illetve az Impact Sports ügynökséget azért, mert előbbi szerződést szegett, utóbbiak pedig el akarták "lopni" a kliensét. Mitch Frankel és Tony Flemming, az Impact Sports ügynökei cáfolták, hogy valami közük is lenne Quinnhez, a képviselése pedig szóba sem került. Amíg az ügynökök pereskednek egymással, addig a helyzetben abszolút ártatlan Rams és a feltehetőleg valamilyen szinten felelős Quinn szenved károkat. Marvin Austin, Quinn volt egyetemi csapattársa azonban ténylegesen az Impact Sportsra váltott a Maximum Sports ügynökségről.
A leginkább felkapott hír pedig talán az volt az első két napban, hogy a V
ikings megszerezte Donovan McNabbet egy idei hatodik körös, és egy potenciális jövő évi hatodik körös pickért. Olcsón jutottak a korábbi Pro Bowler QB-hoz. Más tradek is kibontakozni látszanak, a Jabar Gaffney (WR)- Jeremy Jarmon (DL) csere már lebonyolódott, Kevin Kolb (QB, PHI) arizonai felbukkanása és Reggie Bush (RB, NO) Miamiba kerülése még tárgyalás alatt áll.

Térjünk át egy kicsit a tagekre, először is fontos információ, hogy az Eagles kénytelen volt levenni David Akersről a transition taget, mert az új CBA egy évben csak egy taget engedélyez (a franchise taget Vick kapta Philadelphiában). Négy nem-exkluzív franchise taget kapott játékos nem írta még alá a tendert a lockout előtt, az ő járandóságuk: Vincent Jackson (WR, SD) 11,341 millió dollár, Logan Mankins (OG, NE) 10,116 millió dollár, Tamba Hali (OLB, KC) 10,091 millió dollár, Phil Dawson (K, CLE) 3,175 millió dollár. Ahhoz, hogy a training campben részt vehessenek, alá kell írniuk a tendert, és utána szeptember 20-áig van még lehetőségük arra, hogy csapatukkal megegyezzenek hosszútávú szerződésről.

Nézzük meg az első két nap legjelentősebb szerződéseit, a garantált pénzmennyiség szerint rendezve:

Természetesen a lista nem teljes, például szívesen látnám Ike Taylor szerződésének számait, aminek következtében a Steelersnél maradt további négy évre, de egyszerűen hozzáférhetetlenek az adatok. Az jól látszik, hogy a Panthers nem aprózza el a dolgokat, sikerült Charles Johnsont, DeAngelo Williamst és James Andersont is alaposan túlfizetniük meglátásom szerint, különösen a DE-t. Ennél nagyobb botrányt már csak a Chargers követett el, és itt most nem Weddle szerződésére gondolok. Sikerült visszahozniuk három évre az RT Jeromey Claryt, aki 20 millió dollárt kereshet ebben az időszakban, idén ebből 8,5 millió dollárt. Őrült számok ezek egy évek óta nem kezdő szinten teljesítő játékosnak. Sajnos esetében a garantált nem ismert, így őt nem szerepeltettem a táblázatban, és kimaradt Matt Hasselbeck is, aki 3 év alatt 21 millió dollárt kereshet Nashvilleben (garantált szintén nem ismert), de feltehetőleg ez egy roster bónuszokkal tarkított megállapodás, amely lehetővé teszi a csapat számára bármely idény kezdetekor a játékos elküldését. A Santonio Holmes és Sidney Rice ügyletek esetében is túlfizetést látok, két jó, de nem kimagasló elkapó kapott olyan szerződést, ami klasszisoknak, állandó Pro Bowlereknek járna. Holmesnak van egy SB MVP címe, Rice-nak egy kiváló szezonja Favre-val, de hogy egyikük sem elit játékos, azt nem hiszem, hogy sokan kétségbe vonják. A nekem legjobban tetsző megállapodások közé tartozik Doug Free, Santana Moss és Josh Wilson szerződése. Szerintem mindhárom esetben jó munkát végeztek a csapatok. Free valószínűleg a legtöbb csapat menedzsmentjénél a legtöbbre tartott szabadügynök OT volt ebben a classban, ehhez, és Free fiatal korához képest olcsón megúszta a Dallas. Moss és Wilson pedig korábbi évekbeli teljesítményükhöz képest szerintem meglehetősen olcsón kerültek Washingtonba (Moss esetében visszatérésről van szó).

Egyéb említésre érdemes hírek:
-Tom Coughlin egy évvel meghosszabbította a szerződését a New York Giants-szel.
-Michael Vicket elbocsátotta egyik új szponzora, a Fuse Science, mivel szerződést írt alá a cég által piaci riválisnak tartott MusclePharmmal.
-A Packerst hamarosan elhagyó Daryn Colledge az Evol Foods-szal írt alá szponzori szerződést, a vállalkozás elsősorban mélyhűtött, fagyasztott ételeket forgalmaz.
-Várhatóan holdoutra kerül sor a következő játékosok részéről és előbb-utóbb a büntetések is jelentkezhetnek: DeSean Jackson (WR, PHI), Frank Gore (RB, SF), Chris Johnson (RB, TEN).
-Elkezdődött a draftolt játékosok szerződtetése is. Elsőként Adrian Clayborn írt alá a Bucshoz, az első körben elkelt játékosok közül. Keresete négy év alatt 8,2 millió dollár lesz. Érdekesség, hogy a szerződés teljes összege garantált, tehát Clayborn átlagosan 2,05 millió dollárt keres majd évente. Egy évvel ezelőtt ezen a helyen 2,16 millió dollár átlagos garantált járt a CB Kareem Jacksonnak, így látható, hogy annyira nem estek a bérek az új rookie modell következtében már az első kör vége felé sem, inkább a top 8-10 játékoson spórolnak a csapatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése