2011. július 29., péntek

Az első 72 óra, harc Eric Weddle-ért

A San Diego Chargers safetyje, Eric Weddle pénteken írhatja alá új szerződését csapatához. Weddle és a Chargers új megállapodása a második legmagasabb safetynek járó fizetést garantálja az NFL történetében. A szerződés részleteit ügynöke, David Canter, a DEC Management ügyvezetője tárgyalta meg a csapattal. Ez a bejegyzés azt igyekszik bemutatni, hogyan is telt az ügynök 72 órája, a lockout végétől addig, amíg megegyezett a Chargers-szel Weddle újraigazolásáról.

Július 25. hétfő

11:30 Canter megkapja az NFLPA mailjét, amely tartalmazza a leendő CBA
fontosabb pontjait.
13:08 Az NFLPA újabb levele egy 25 diából álló powerpoint dokumentummal, és egy telefonos konferenciába való bekapcsolódási lehetőséggel. A konferenciahívás időszakában az NFL Networkön Roger Goodell és DeMaurice Smith élő közvetítésben jelenti be a lockout végét.
17:25 Az NFLPA mailben tájékoztatja Cantert az új újonc sapkával kapcsolatban, és részletezik a teljesen új újonc modellt.
18:15 Egy csapat felhívja Cantert egy UDFA játékos elérhetőségével kapcsolatban. Canter azt mondja a csapatnak, hogy másnap délelőtt 10 óráig nem tárgyalhatnak. A csapat képviselője azt válaszolja erre, hogy már 18:00-tól tárgyalnak az ügynökökkel az UDFA-król. Canter vállat von, úgy tűnik mindent szabad. Később az NFL bejelenti, hogy a korábbiakkal ellentétesen már estétől lehetőséget ad a csapatoknak UDFA tárgyalások megkezdésére.
18:30-23:30 Canter minden NFL csapattal beszél, megpróbál három UDFA ügyfelének csapatot találni. A USF volt WR-e, Dontavia Bogan, a Washburnre járó elkapó, Joe Hastings és a bajnok Auburn kickere, Wes Byrum a beszélgetések tárgya. Eközben az ügynök próbálja a csapatok érdeklődését felkelteni elsőszámú kliense, a szabadügynök Eric Weddle iránt. A 32 csapatból 12 jelzi, hogy valamilyen szintű érdeklődést mutat a 26 éves safety szerződtetésére. Hosszú beszélgetések után Canter csapatot talál Bogannek és Hastingnak, de Byrumnak egyelőre nem talál helyet.

Július 26. kedd

01:28 Canter emailt kap Brian Hamptontól, a 49ers Football Administration divíziójának vezetőjétől Bogan szerződéseinek részleteivel. Elfogadja, így Bogan hamarosan megjelenhet a 49ers training campjében.
01:58 Hampton szerződéseinek részletei is megérkeznek, a WR csatlakozik Boganhez a 9ersnél, mindkettejük végső célja, hogy rosterre kerüljenek.
02:00-04:00 Canter rendezi klienseinek repülőútjait, hogy időben odaérhessenek majd a fizikai felmérőkre.
04:00-06:00 Canter próbál pihenni, de nem igazán sikerül neki, túlságosan ideges, amikor felriad, nézegeti a Blackberryjén a twittert, a maileket és a szöveges üzeneteket.
06:15-09:00 Az ügynök tanulmányozza az új CBA paramétereit, miközben hívásokat fogad és maileket vált több mint egy tucat NFL csapattal.
10:22 Befut az első Weddle-lel kapcsolatos mail. Egy minnesotai riporter érdeklődik az iránt, hogy mely csapatok harcolnak a safetyért. Canter jelzi, hogy legalább egy tucat csapat érdeklődött Weddle iránt, köztük volt együttese, a San Diego Chargers is.
12:30 Canter elmegy gyermekéért az óvodába, megebédelnek, közben az ügynök a San Diego front office hívására vár.
12:45 Canter első beszélgetése Ed McGuire-rel, a Chargers alelnökével. Ugyan szóba kerül Weddle, de nem ezért kereste ezúttal McGuire. Csupán közölni szerette volna az ügynökkel, hogy egy másik kliense, Jyles Tucker (LB) szerződését felbontották. Nem túl jó hírek.
13:00-18:00 Canter több csapattal beszélt a klienseiről, köztük Weddleről, de McGuire és a Chargers nincs köztük. Van egy terve Weddle leendő szerződésével kapcsolatban, és ezzel indul neki a tárgyalások érdemi részének. Többek között a 49ers, a Panthers, a Vikings, az Eagles és a Browns is kiszáll a safetyért való versengésből.
18:15 Canter egy houstoni rádió rendelkezésére áll, és beszél Weddle elérhetőségéről is. Pár perccel később először hall a Houston Texans érdeklődéséről. A Texans bekapcsolódik a versenybe.
21:24 A Chargers első mailje Weddle-lel kapcsolatban, de nem tetszenek a számok Canternek. Órákon keresztül váltanak ajánlatokat McGuire-rel.

Július 27. szerda
00:14 Canter és Weddle hosszasan beszélgetnek és végül arra a döntésre jutnak, hogy két csapatra szűkítik az érdeklődők körét. Marad a Chargers és egy AFC rivális csapat (továbbiakban B csapat). Az ajánlatok hasonlóak, így úgy döntenek, alszanak a döntésre egyet. Informálják a két csapatot arról, hogy az éjszakára a kommunikációt megszakítják és majd reggel folytatják innen.
01:15 Canter aludni menne, de egy TV műsor visszatartja ettől.
01:35 Egy harmadik AFC csapat bejelentkezik Weddle-ért (továbbiakban C csapat), akik korábban nem is érdeklődtek a játékosért.
02:00 Canter visszahívja a C csapat vezetőjét és megosztja vele a Chargers-szel és a B csapattal megbeszélt számokat. A C csapat jelzi, hogy a számok megfelelőek nekik is, végérvényesen beszállnak a versenybe. (Ebből kiderül, hogy az előző cikkben említett eset valójában nem a leírtaknak megfelelően történt, Canter nem a Chargers-szel egyeztetett ebben az időpontban, információim tehát tévesek voltak.)
02:35 Az ügynök hívása felkelti Weddlet, és a safety tudomást szerez a C csapat érdeklődéséről. Két órán keresztül vitatják meg a lehetőségeket, megbeszélik a Chargers, a B és C csapat ajánlatának erős és gyenge pontjait. Weddle állapotos felesége néha-néha bekapcsolódik a beszélgetésbe.
03:25 Canter sms-t kap a C csapat tárgyalójától, amely így szól: "Tudunk neki olyan ajánlatot tenni, mint a másik két csapat. Azért szálltunk be a versenybe, hogy megnyerjük. Imádna itt játszani!"
03:40-07:30 Az ügynök fent marad, már nem tud aludni és folyamatosan figyel a twitterére, a mobiljára és elemzi a lehetséges számokat.
08:00 Canter mailt ír McGuire-nek, amely így szól: "Tudom, hogy alszol, de muszáj felhívnom arra a figyelmedet, hogy van egy harmadik csapat, amely megváltoztathat minden eddig megbeszéltet. Minél hamarabb szükségem van a legújabb ajánlatodra."
08:15 Canter sms-t ír a C csapatnak, érdeklődve, hogy még mindig versenyben vannak-e.
08:35 A C csapat válaszol: "Dolgozunk a számokon. De nem tudom, hogy működni fog-e. Egy óra múlva visszajelzünk. Rendben?"
09:00 A PFT-n megjelenik egy hír arról, hogy Weddle aláírt a Jacksonville Jaguarshoz. A hír nem igaz. Hamarosan érkezik is a cáfolat az ügynök részéről a megegyezés tényével kapcsolatban.
09:05 Weddle felhívja Cantert, mivel zavarja az interneten megjelenő sok hamis információ róla. Canter a twitteren látja, hogy egyre többen veszik át a hírt, miközben folyamatos üzeneteket kap az ügynök a Texans, a Vikings, a Cowboys és a Jaguars szurkolóitól, akik általában a #signEricWeddle taget használják.
09:50 Weddle ismét hívja ügynökét, mivel meg van lepődve azon, hogy mekkora sajtóvisszhangot kap. Nem számított ekkora
médiafelhajtásra.
10:06 A Bengals, amely szintén nem volt korábban versenyben, elkezd érdeklődni a számok jelenlegi állása iránt.
10:30 Az ügynök felhívja Weddlet, és eldöntik, hogyha a számok ugyanolyanok a három csapat esetében, akkor marad San Diegoban. Arról is beszélnek, hogy a B és C csapat közül melyiket választják, ha a Chargers végső ajánlata sokkal kevesebb lenne, mint a másik két csapaté. Egyelőre nincs döntés.
11:00 A Lions cap menedzsere hívja Cantert az ötödik körben elkelt újonc LB, Doug Hogue szerződése miatt.
11:05 Ed McGuire felhívja az ügynököt, és nagyot emel előző napi Weddlere szóló ajánlatán. Canter kéri McGuire-t, hogy írja le a számokat és küldje el mailben, hogy megoszthassa kliensével.
11:24 Canter sms-t küld a C csapatnak, amely így hangzik: "Egy órán belül döntés várható. Csak szólni akartam."
11:37 Canter felhívja a B csapat tárgyalóját, de a szokásoktól eltérően nem veszik fel a telefont, amely hamar hangpostára vált. Azok után, hogy előző nap mennyire érdeklődtek, a nagy szerdai csend zavarja Cantert. Valószínűleg kiszálltak a versenyből, gondolja.
11:45 A C csapattól megérkezik a válasz: "Sajnálom. Nem tudunk olyan jó ajánlatot tenni, amilyet kellene. Ennyi volt részünkről." Canter és Weddle kihúzza a listáról a C csapatot.
12:05 McGuire hívja Cantert egy új, eddiginél jobb ajánlattal. Canter azt mondja a Chargers alelnökének, hogy reggel a feleségével is vitába keveredett már a Weddle szerződés miatt, annyira izgatott itt mindenki. McGuire meglepetésre kéreti az ügynök feleségét a telefonhoz, aki azt mondja: "Szia Ed. Eric 5 évre 50 milliót szeretne." Pár percen belül, ha nem is ilyen feltételekkel megegyeznek a szerződés számairól. A végső összegek: 5 évre 40 millió dollár, 19 millió garantálttal, amiből 13 millió signing bónusz. Canter nagyon boldog, azok után, hogy 2001-ben az összes kliensét "ellopták" és a cégét tönkretették, visszatért a csúcsra. Eric Weddle kitartott mellette, mióta 2007-ben megegyeztek a képviseletéről. Ez a szerződés mind Weddle, mind családja számára fantasztikus, minden idők legmagasabb safety szerződése a rutinos játékosok körében. (Eric Berry újoncszerződése garantálta a történelem legmagasabb safety bérét, de a két szituáció nem vethető össze. Berry 6 év alatt 60 millió dollárt kereshet tavalyi szerződése értelmében, 34 millió garantálttal, de ez a szerződés csak amiatt született meg, mert Berryt a top 5-ben draftolták.)
12:30 Weddle értesül a hírekről, nagy az öröm náluk is.
13:10 Konferenciahívás Canter, Weddle, a Chargers tulajdonos Dean Spanos, a GM AJ Smith és McGuire részvételével. Weddle megköszöni az egyetlen NFL csapatnak, amelyet valaha is ismert belülről, hogy bíznak benne a továbbiakban is. Canter azzal zárja a konferenciát, hogy ismerteti a pénteki szerződés aláírásának időrendjét.
13:15 Canter óvodából hazaért fia beront a szobába, és apjával szeretne játszani.
13:20 A Seattle Seahawks hívja Cantert, és az UDFA kicker, Wes Byrum iránt érdeklődnek. Miközben a Seahawks-szal tárgyal, másik mobilján a Detroit jelentkezik Doug Hogue-gal kapcsolatban. Soha sincs vége... Nem lehet megpihenni, amíg a piac ebben a fázisában jár.

Eric Weddle szerződése részletesen:
2011: 1 millió dollár fizetés, 13 millió dollár aláírási pénz, ebből 8 azonnal jár, 5 pedig következő év kezdetén kerül kifizetésre
2012: 5 millió dollár fizetés
2013: 6 millió dollár fizetés
2014: 7,5 millió dollár fizetés
2015:
7,5 millió dollár fizetés
A fennmaradó 6 millió dollárnyi garantált pénzmennyiség 5 évre való megosztása nem ismert, feltehetőleg az első három évbe van ez az összeg beépítve valamilyen formában (pl: 2011: az 1 milliós fizetésből az egész garantált, 2012: 5-ből 2 millió garantált, 2013: 6-ból 3 millió garantált).

Weddle cap számai:
2011: 3,6 millió dollár
2012: 7,6 millió dollár
2013: 8,6 millió dollár
2014: 10,1 millió dollár
2015: 10,1 millió dollár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése