2011. június 15., szerda

Tovább fokozódó optimizmus CBA fronton

A CBSSports szerint 80-85 %-ban elkészült az új CBA tervezete, a Yahoo arról számolt be, hogy pár napon belül megszülethet az egyezség. A sajtó tehát egyre optimistább azt illetően, hogy hamarosan pont kerül a két fél vitájára, azonban kérdés, hogy a fennmaradó 15-20 % mit is takar?

Andrew Brandt a mai napon remek cikkel állt elő az NFP-n, amely arról szól, hogy melyik az a tíz fő pont, amelyben döntésre kell jutniuk a feleknek. Nézzük sorban őket, az elemzéseket a pontokhoz én írtam, a sorrenddel nem feltétlenül értek egyet, de majd erről a bejegyzés végén írok bővebben.

1. A bevétel elosztása a játékosok és a tulajdonosok között
Tudjuk a vita kezdetétől fogva, hogy a játékosok szerint jelenleg 50-50 % körüli az arány, a tulajdonosok szerint, akik egy 1 milliárd dolláros tételt nem számítanak be, 60-40 az arány a játékosok javára. Ezen akarnak változtatni a tulajdonosok, és jelentős lemondást várnak játékosoldalon, még ha az igények csökkentek is a kezdetekhez képest.

2. A bevételnövekedések kérdése
Az NFL utolsó CBA ajánlata ezt a kérdéskört felejtette el szabályozni. Pontosabban szabályozta, csak közvetetten. A játékosokat a tulajdonosok teljesen kihagyták a bevételnövekedésekből azzal, hogy fix összegeket ígértek nekik. Ha az első pontban megegyezés születne, akkor is komoly gond lehet ezen a téren, főleg úgy, hogy Roger Goodell 25 milliárd dolláros éves bevételt jósolt 25 éven belül a jelenlegi 9 milliárddal szemben...

3. 18 mérkőzéses alapszakasz
A játékosok a határozott nem és a talán, feltételekkel (nagyobb roster, kevesebb edzés, rövidebb training camp, stb.) között ingadoztak eddig. Roger Goodell szeretné, és a tulajdonosok is, hiszen csak ezzel 500 millió dollárral növekedne az éves bevétel...

4. Az újoncszerződések ügye
Alapvetően a változást mindkét fél szeretné, csak másképpen, a tulajdonosok korábban az NBA rendszeréhez hasonlatos bértábla mellett álltak, és a szerződések hosszát szabták volna meg magasabban, mint a játékosok.

5. A bónuszok visszaszerzése
Michael Vick és Plaxico Burress esetében a legnyilvánvalóbb ez a jelenség, az aláírási pénzek a börtön ellenére sem voltak visszakövetelhetőek a csapatok számára. Mint ismert, az aláírási pénz jelenleg egy összegben jelentkezik a szerződés aláírásakor, de a salary capben a szerződés hosszában van beszámítva (pl. 5 millió dollárt kap valaki 5 évre, akkor megkapja egyben, de 1 millió dollárként számít be a szerződés minden évében a capbe). Én itt azt várom, hogy az aláírási pénzek modellje megváltozzon.

6. Doppingvizsgálat, HGH tesztelés
A játékosok nagyon nem szeretnék a vérvizsgálatot, és szerintem az NFL sem a PR ellenére, túl sok a veszítenivaló. Szerintem maradni fog a házon belüli vizeletvizsgálat, és pont, ha mégsem, annak érdekes következményei lehetnek.

7. Personal Conduct Policy
Az NFL szabályozza a játékosok pályán kívüli viselkedését is, aki például törvénybe ütközőt tesz, az összetűzésbe kerül ezekkel a szabályokkal. Nem jellemző a foglalkoztatás más szintjein az ilyen szabályozás, amely az élet minden területére elkíséri az alkalmazottat. Goodellnek ez fontos terület, mindig is az volt, és az is lesz, számára prioritás a szabályozás fenntartása a továbbiakban is. Nem hiszem, hogy ezen problémáznának a játékosok, még akkor sem, ha több jogász szerint a PCP illegális...

8. A játékosok biztonsága
Az NFL kemény világa sokak szerint puhul, és nem nézik jó szemmel a folyamatot, de a fejsérülések, agyrázkódások, súlyosabb sérülések a karrier utáni életre hatnak, ezt azért mindenki elismerheti. A játékosok többsége szenved az aktív évek következményeitől, az elszenvedett sérülésektől haláláig, ez a sport leamortizálja a szervezetet. A kérdés jelentősége feltehetőleg megnő azzal, hogyha a 18 meccses alapszakasz az asztalon marad.

9. A visszavonult játékosok
Goodell számára prioritás, hogy javítsa a visszavonultak helyzetét és a játékosok sem voltak az ellen, hogy a visszavonultakat segítsék az újoncokon spórolt pénzmennyiségből. Az arányok a kérdésesek.

10. Bírósági felügyelet
Az NFL nem szeretné, a játékosok ragaszkodnak hozzá. Vitás ügyekben azonnal bíróságra kerülhetne egy-egy CBA értelmezéssel kapcsolatos ügy. Márpedig, látva azt, hogy a tulajdonosok mit próbáltak meg az elmúlt években a játékosok "megtréfálására", nehéz elképzelni, hogy ne lenne ez fontos kérdés.

Van ebben a tíz pontban olyan, amin szerintem nem lesz túl nagy vita, vagy kisebb jelentőséget kap majd, mint az várható lenne. Számomra a három kulcskérdés a következő:
1. a bevételnövekedések ügye,
2. a bevétel elosztása,
3. a bírósági felügyelet.
Ezekben érzem a legtávolabbinak az álláspontokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése