2011. június 22., szerda

Találkozó Chicagóban, folytatás Bostonban és egy új tulajdonosi ajánlat

Tegnap megtartották a tulajdonosi találkozót Chicagóban, amelyen csakis a CBA vitával foglalkoztak. A tulajdonosok friss információkat kaptak a tárgyalásokon közreműködő Roger Goodelltől és a tulajdonosok CBA bizottságától, de sok szó esett a bírósági folyamatokról is. Ezek mellett sor került bizonyos tervek megvitatására is, de semmi érdemleges információ nem szivárgott ki az elhangzottakkal kapcsolatban. Az azonban úgy tűnik, megerősítést nyert, hogy a tulajdonosok belső problémái fel voltak nagyítva, és mindenkinek kezd elsőszámú érdekévé válni, hogy gyorsan egyezzenek meg a felek. Vannak ellentétek, de közel sem olyan nagyok, mint azt az elmúlt időszakban olvashattuk. A hosszúra tervezett találkozó végül még egy naposra sem nyúlt, a tulajdonosok már délután elhagyták a várost, sietségüket nem sokan értették, aztán pár óra múlva óriási vihar támadt Chicagóban, ami a megjelent újságírók többségét a város foglyává tette az éjszakára. Annyit sikerült megtudni még ezen felül, hogy a tulajdonosok és a játékosok képviselete ma Bostonban találkozik, és újabb kétnapos egyeztetésre kerül sor köztük.

Roger Goodell sajtótájékoztatóján jelezte, hogy az idő szorítása miatt egyre több egyeztetést szeretnének kezdeményezni. Mindenki egyetért abban tulajdonosi oldalon, hogy még nem értek el abba a fázisba, ahol azt lehetne mondani, hogy biztos a megegyezés a két fél között. Közelebb áll a valósághoz, hogyha azt mondjuk, hogy pozitívum, hogy továbbra is tárgyalnak, és még sok munka vár rájuk, mielőtt le lehetne zárni a CBA vitát. Goodell érdekes megjegyzése volt az, amely arra utalt, hogy várhatóan nem lesz bírósági felügyelete az új CBA-nak. Ez azt jelentené, hogy az NFL arra kéri majd a játékosokat, hogy vonják vissza a Brady vs. NFL pert, amennyiben sor kerül a megegyezésre, azután alakuljon újra a szakszervezet és csak ezek után írják alá a CBA-t.


Érdemes még megjegyezni, hogy nagyon sok GM és cap menedzser volt jelen a találkozón, ezt sokan annak a jelének tartják, hogy az NFL próbálja felkészíteni a front office-okat az esetleges megegyezést követő időszakra, amikor gyorsan kell gondoskodni a training campekről, a preseason mérkőzésekről és a szabadügynökpiaci mozgások lebonyolításáról.

Megjelent Chicagóban Carl Eller is, ami elsőre nagyon sokaknak sokkoló volt, hiszen a visszavonult játékosok eddig inkább a játékosokhoz álltak közelebb és ami még fontosabb, a per azonos oldalán állnak velük, szemben a tulajdonosokkal. Michael Hausfeld ügyvéd jelezte, hogy egy külön kiegyezésről tárgyalnak az NFL-lel, amelynek keretében egy önálló visszavonultak összefogó érdekképviselet felállítására törekednek, ezáltal pedig megszűnne az NFLPA visszavonultakat tömörítő tagozata, és az NFL Alumni is.

A nap során az ESPN kiszivárogtatta a tulajdonosok azon ajánlatát, amelyet állítólag legközelebb a játékosok asztalára helyeznek majd. Chris Mortensen szerint 48 %-ot kapnának a játékosok az összbevételből, és sohasem esne 46,5 % alá a részesedésük. Az arányok jelentősen kisebbek játékosok szemével nézve, mint a volt CBA-ban, de jobbak, mint a márciusi ajánlat számai. Akkor a maximum, amit kaptak a játékosok, 45 % volt, és nem százalékosan voltak megadva az összegek, hanem fix számként. Tegyük fel, hogy évről évre minimális növekedés merül fel ezekben a fix számokban, ahogy az a márciusi CBA ajánlatban szerepelt. Ha időközben az NFL bevételei jelentősen nőnek, a játékosok részaránya csökken, mivel a fix összegek nincsenek a bevételnövekedéshez kötve, ellentétben ezzel az ajánlattal, ahol a 46,5 %-ot minimum megkapják minden évben. Drasztikus esetben előfordulhatott volna a márciusi ajánlat elfogadása esetében, hogy egy tízéves egyezségnél megduplázódó bevételek mellett (15 év alatt várja ezt az NFL, annyira nem elrugaszkodott ötlet tehát), és közben a játékosokra költött pénzmennyiség csapatonként csak 30 millió dollárral nő (tehát évenkénti 3 millió dollárral nő a cap ebben az esetben). Ez a tétel felszorozva 32 csapatra közelíti az 1 milliárd dollár pluszt, de közben az NFL bevételei 9 milliárdról 18 milliárdra növekedtek... Tehát a 9 milliárd dollár növekedésből 1 milliárddal részesednének a játékosok a tizedik évben, 8 milliárddal pedig a tulajdonosok. Nem csoda, hogy ezt nem fogadták el akkor DeMaurice Smithék.

Az ajánlat más vonatkozásai között érdemleges tétel a minimálisan elköltött pénzmennyiség, amely a cap 90-93 %-a közé esett volna az első jelentések szerint, később ezt korrigálták közel 100 %-ra. Ez azért fontos szabályozandó terület, mert ha egy CBA megszületik, akkor a szerződés védve van a trösztellenes törvények alól, és a tulajdonosok összefogva levihetnék egy adott szintre ezt az összeget egymással összefogva. Tehát semmi jogi probléma nem lenne minimum hiányában akkor, ha megegyeznének abban, hogy ők maximum a cap 40 %-át költenék el a játékosokra, a 60 %-ot pedig megtartanák maguknak... Minél magasabb a garantáltan elköltött pénz, annál alacsonyabb bevételből való részesedést engedhetnek meg a játékosok, hiszen az előbbi növekedése kompenzál azért, ha az utóbbi csökken. Egyúttal ez is lehet az a pont, ahol az a sokat tárgyalt belső feszültség előtérbe kerülhet, a kisebb piaccal rendelkező csapatok esetében ennek a kötelezettségnek a kiírása gondokat okozhat. Azonban, ha marad a jelenlegi tulajdonosok közötti bevételmegosztás, akkor kicsit javul a helyzetük.

A 18 meccses alapszakasz opcionális, tehát lehetőség van a későbbiekben a megvitatásra, nem lenne kötelező, csak akkor lépik meg, ha az NFL és az NFLPA is egyetért vele. Új csütörtök esti csomag jönne létre 2014-től, évente 16 csütörtöki mérkőzés lenne, ez is bevételnövekedéshez vezetne. A újoncok esetében bevezetésre kerülne a bértábla, azonban a korábban taglalt verzió már nem aktuális, több változtatáson keresztülment az elmúlt hónapokban. A tulajdonosok továbbra is kapnának lehetőséget arra, hogy stadion projektek finanszírozására bevételt különítsenek el. A visszavonult játékosok juttatásainak finanszírozására jutó összegek pedig 2016-ra megduplázódnának.

Fontos információ az is, amely szerint akármikor is születik meg a megegyezés, a szabadügynökpiac szabályai visszatérnek a 2009-eshez az NFL tervei szerint. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel érvényesek lesznek azok a franchise és transition tagek, amelyeket kiosztottak, viszont az RFA tenderek egy része érvénytelenítődik. Akik három év rutin után kaptak tendert, azok esetében továbbra is érvényes, de akik négy vagy öt aktív szezon után kapták meg, azok esetében érvénytelen, ők UFA-nak minősülnek, tehát szabadon igazolhatóak lennének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése