2011. június 10., péntek

Folyamatos találkozók, eljött a megegyezés ideje?

Hosszú idő után ez a hét végre optimistává teheti a megegyezésre váró olvasókat. Az események ugyanis azt jelzik előre, hogy mindkét fél elérkezettnek látja az időt a helyzet rendezésére. Komoly előrelépések ugyan nincsenek, de legalább megindult a beszélgetés az elmúlt héten, és bár törölték az erre a hétre esedékes mediációt, mégis találkoztak a felek Long Islanden. A tegnap zárult második egyeztetési kör alkalmával a tulajdonosokat John Mara (NYG), Jerry Richardson (CAR), Clark Hunt (KC), Robert Kraft (NE) és Dean Spanos (SD) képviselte Roger Goodell mellett. Játékosoldalon DeMaurice Smith mellett Kevin Mawae, Domonique Foxworth, Tony Richardson, Jeff Saturday és Mike Vrabel volt jelen. Az eseményeket Goodell és Smith közös vacsorája zárta. Tehát az ügyvédeket teljesen kivonták a beszélgetésekből, még Jeff Pash sem volt ott a résztvevők között. A megbeszélések ezúttal is Arthur Boylan előtt zajlottak a bírósági kérésnek megfelelően. Robert Kraft nyilatkozata arra utalt a találkozó után, hogy a bizalmatlansági vákuumból végre kiszabadultunk, és érdemleges beszélgetésekre kerülhet sor, bár a megegyezés még időbe fog telni. Mi több, a Patriots tulajdonosa arra is utalt, hogy mindenki, aki részt vesz az egyeztetéseken, ténylegesen a liga hosszútávú fenntartásáért harcol, és azért, hogy egy jó hosszútávú modell alakuljon ki. A két oldalon úgy gondolják, hogy beléptek abba a 30 napos periódusba, amelyben megegyezésre van szükség, ha nem akarnak a felek drasztikus következményeket. A legtöbben július 15-ei határnappal számolnak, ezen túllépve már mérkőzések elmaradásának is fennáll a veszélye. A preseason teljes elmaradása körülbelül 1 milliárd dollár bevételtől fosztaná meg a tulajdonosokat. Egyelőre a felek nem erősítették meg, de a New York Daily News és Albert Breer (NFL Network) is beszámolt már arról, hogy jövő héten is zajlanak majd egyeztetések pár napon át.

Egy kis massachusettsi lap internetes oldala ennél az optimizmusnál tovább is ment, bejelentették, hogy megállapodtak a felek egymással és hamarosan vége a lockoutnak. Később természetesen kicsit átformálták az írást, de arra jó volt ez a kis esemény, hogy az országos média foglalkozott velük egy kis időn át.

Azonban, hogy ne legyen minden szép és jó, Roger Goodellnek ismét el kellett követnie egy PR katasztrófát. A Tampa Bay Buccaneers szurkolóival folytatott videokonferencia folyamán azt találta mondani, hogy a lockout a szurkolókért van, a lockout jó számukra is. Szerencsétlenül sikerült mondatát azzal indokolta, hogyha kedvező modell születik, akkor kisebb esélye van annak, hogy a jegyárak emelése révén a szurkolókra hárítják a modell "költségeit". Természetesen sok helyen "lyukas" ez az érvelés, hiszen a csapatok számára jutó jegybevételek a mérkőzésnapi jegybevételeknek csak bizonyos %-át teszik ki, a többit viszi az állam (a Jaguars esetében például a 100 %-ot), másrészt a jegybevételek a TV-s bevételek mellett jelentősen háttérbe szorulnak. Harmadrészt pedig ott az a kis probléma, hogy az NFL nem jótékonysági intézmény, a tulajdonosok akármekkora tétel a jegybevétel, azt maximalizálni akarják, és addig emelik az árakat, ameddig tudják anélkül, hogy a TV-ben üres lelátókat kellene mutogatni...

Időközben a bíróságról érkező hír az, hogy a Brady vs. NFL per visszadobásával kapcsolatos meghallgatást az NFL kérésére Nelson bírónő előrehozta augusztus 29-ére szeptember 12-ről.

Hírek röviden:
-Az elmúlt hét során egyre több csapat edzői stábja jelentette be, hogy nem ért egyet az NFLCA játékosokat támogató beadványával a bírósági ügyben. A papíron az edzőket képviselő szervezettel sokan szembe mentek. Ennek oka a tulajdonosi nyomás. A PFT kinyomozta, hogy a valóságban nagyon sokan szimpatizálnak a beadvánnyal, csak nem merik azt kimondani...
-Philip Rivers, a Chargers QB-je Mike Freemannel való beszélgetése során beismerte, hogy már lassan pénzügyi gondjai jelentkeznek a lockout miatt, márpedig az irányító nem a legrosszabbul kereső játékosok közé tartozik...
-Az NFL csapatok június folyamán a tervezettek szerint meghirdetik pár hazai mérkőzésükre szóló jegy értékesítését, amelyek így egyenként vásárolhatóak majd meg a csapatok irodáiban.
-A bérletek eladásai pedig azok után, hogy pár hete még a tavalyi számokat is felülmúlták, már a tavalyi számok mögött járnak csodák csodájára. Sokan szerintem az első alkalommal se hittek a bejelentésnek...
-A Steelers csere QB-je, Charlie Batch fizetésképtelenné vált. A játékos 13 évnyi NFL karrier után 2,3 millió dolláros vagyonnal rendelkezik, míg 8,3 millió dollárnyi kötelezettsége van. A pályafutása alatt több mint 20 millió dollárt kereső játékos az NFLPA bizottsági tagja, így érdemes lesz a történetére figyelni az újoncoknak, akik ellátogatnak majd a hónap végén a Rookie Symposiumra.
-A Steelers a Post-Gazette értesülései szerint múzeum megnyitását tervezi a Heinz Fielden, amelynek költségeit a stadion felújítási projektjébe építenék be. A csapatnak jelenleg nincs múzeuma, csupán egy mérkőzésnapokon látogatható létesítménye, amely emléket állít a Steelers múltjának, így az együttes jelentős bevételektől esik el. Nagy lehetőséget tartogat a csapat számára egy minden hétköznapon látogatható múzeum. A felújítás, amelynek terve egyelőre nem tartalmazza a múzeum költségeit, jelen állás szerint körülbelül 30 millió dollárt emészt majd fel, és fő tétele a stadion kibővítése 4.000-5.000 ülőhellyel.
-Az NFL.com arra biztatja a látogatókat, hogy aktiválják fantasy ligájukat, és a ligákra már az összes többi érdemleges oldalon lehet regisztrálni a bizonytalan szezon ellenére is.
-Ralph Wilson (BUF) 1 millió dollárt ajánlott fel a Roswell Park Cancer Institute, rákellenes alapítvány és kutatóintézet főépületének kibővítésére, Robert Kraft (NE) pedig 100.000 dollárral jutalmazta a csapat által kiosztott Community MVP Award győzteseit.
-Drew Rosenhaus újabb két újoncot szerződtetett, ezúttal Greg Romeus (NO) és Greg Little (CLE) váltott rá. Drew legnagyobb feladata azonban nem ezen játékosok szerződésének megkötése lesz majd, hanem a börtönből szabadult Plaxico Burress számára egy munkaadó megtalálása.
-A Lions bejelentette, hogyha egyetlen mérkőzés sem marad el idén, akkor az összes alkalmazott megkapja azokat az összegeket, amelyeket megvontak tőlük.
-A Dolphins új jegyértékesítési konstrukcióval állt elő. Az alapszakaszra szóló jegyeket két négyes csomagban lehet megvásárolni, az elsőbe a Patriots, a Broncos, az Eagles és a Jets, a másodikba pedig a Texans, a Redskins, a Raiders és a Bills tartozik.
-A Tampa Bay Buccaneers több évre szóló megállapodást kötött a Walgreens gyógyszertárral, amely a csapat hivatalos szponzora lett.
-Bebizonyosodott, hogy a los angelesi csapatot tervező AEG szándékai túlnyúlnak azon, hogy a városnak NFL csapata legyen. Az Orange County Registernek Tim Leiweke elnök elismerte, hogy az AEG tulajdonosa, a milliárdos Philip Anschutz többségi részesedést szeretne vásárolni a városba költöztetett NFL csapatban. Emellett állnák annak költségét is, amivel az adott csapat tartozna a jelenlegi városból való költözésért (fennálló szerződések következtében járó kötelezettségek). Öt csapatot kerestek meg eddig egészen pontosan, a Ramst, a Jaguarst, a Raiderst, a Vikingst és a Chargerst. Példakánt említette meg a Chargers esetét Leiweke. San Diegoból bármikor elköltözhet a csapat, de 24 millió dollárt ki kell fizetnie a városnak, az AEG pedig ezt szívesen állná. Emellett azt is kiemelte Leiweke, hogy a leendő együttes révén a város körülbelül 45 millió dolláros plusz adóbevételre tenne szert évente.
-Hawaii kormányzója, Neil Abercrombie nemtetszését fejezte ki az állam NFL-lel kötött szerződése kapcsán. Mint ismert, az NFL szerette volna az aktuális Super Bowl helyszínére vinni a Pro Bowlt, és ez meg is történt 2010-ben. Idén és jövőre viszont visszatért Honoluluba az esemény, de azzal a feltétellel, hogy évi 4 millió dollárt fizet ezért az állam az NFL-nek. Ez tarthatatlan a kormányzó szerint, sokkal jobban el lehetne költeni ezt az összeget. Arról nem beszélt, hogy idén több mint 28 millió dollárt költöttek a Pro Bowl kapcsán Hawaiira érkező turisták és 3 millió dollárt folyt be adó formájában a kasszába.
-Új Monday Night Football logóval állt elő az ESPN, és a college fociban az MWC konferencia is.

1 megjegyzés: