2011. június 19., vasárnap

Ellentétek a tulajdonosok között

Az ESPN arról számolt be, hogy a CBA vita lezárását, a felek közötti megegyezést nehezítik a tulajdonosok belső ellentétei. Korábbról emlékezhetünk arra az időszakra, amikor Roger Goodell csapata tárgyalt a játékosokkal csupán és nem voltak jelen a tulajdonosok. Akkoriban az volt a gond, hogy Goodellnek nem volt joga arra, hogy igent vagy nemet mondjon egy-egy játékosoldali javaslatra. Ezt sikerült azzal kiküszöbölni, hogy a tulajdonosok csoportja is bekapcsolódott ténylegesen az alkufolyamatokba, azonban ezzel nem tűntek el a problémák. Adam Schefter szerint ugyanis a tulajdonosok egy csoportja számára elfogadhatatlan az, ahol a felek most járnak, sőt, többek számára már a márciusi ajánlat is sok volt. A tulajdonosok ezen csoportja szerint már most, még az alappontok tényleges tisztázása előtt túljutottak azon a ponton, ami számukra elfogadható lenne, tehát túl sokat engedtek már a játékosoknak. Schefter információi szerint ezért is lesz majd hosszabb a keddi chicagói találkozó a tervezettnél, mert a tulajdonosoknak rendezniük kell belső ellentéteiket, és kompromisszumot kell kötniük arról, hogy mit is szeretnének együttesen. Alapvető probléma volt kezdetektől, hogy a 32 csapat tulajdonosai máshogy látják a helyzetet, azt, hogy mi elfogadható számukra, és mi nem. A legtöbben arra számíthattak, hogy az idő múlásával a játékosok között támad majd vihar, azonban úgy tűnik, a tulajdonosok megelőzik ezen a téren őket, játékosoldalon szilárdabb a helyzet. Különösen zavaró ez a tulajdonosi probléma annak tükrében, hogy a jelenlegi egyeztetések folyamán már egy lehetséges FA és training camp menetrendet is lefektettek a felek. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy egy magas rangú NFL tisztségviselő megerősítette, hogy a feleknek július közepéig meg kell egyezniük a preseason mérkőzések megrendezésének biztosításához.

Az SBJ felhívta arra a figyelmet, hogy az NFLPA a decertifikációt megelőző egy évben, 2011. február 28-áig 8,9 millió dollárt költött az ügyvédeire, és akkor még az igazi csata el sem kezdődött. Jeff Kessler már ekkor is gazdagodott 2,87 millió dollárral, de azóta biztosan ennél jóval többet tett zsebre. Ne feledjük a volt Solicitor General, Ted Olson kinevezését sem. Az NFL oldalán pedig biztosan többszörös költség merül fel, hiszen nem egyszerű egy trösztellenes perben egy olyan ligát képviselni, amely 15 trösztellenes csatát veszített már el története során, és ott ráadásul két sztárügyvéd, David Boies és Paul Clement szerződtetésére került sor.

A Boston Globe-ban Kathleen Pierce érdekes írást közölt arról, hogy milyen hatásai lehetnek akár csak pár elmaradt mérkőzésnek is a New England Patriots jelenlétére és az általuk vonzott fogyasztókra építő üzleteknek. Több közelítőleges becslés volt arra nézve, hogy mekkora hatása lenne egy elmaradt szezonnak a helyi kisvállalkozásokra. Az NFLPA tanulmánya 160 millió dollárt mutatott ki annak idején városonként, de ennek akár többszöröse is leh
etne ez az összeg. A Gillette Stadiumtól egy háztömbre található Red Fox Motel tulajdonosa szerint például ő rendszerint 30.000 dollárra tesz szert csak a parkolási díjak által a szezon folyamán, és mérkőzésnapokon a szobák árait is megemelheti 50-ről 140 dollárra, amely közel háromszoros haszon a mindennapokhoz képest. Viszont, ha nem lesz szezon, akkor feltehetőleg a tulajdonos nem tudja majd saját pénzéből kifizetni hiteltartozásait. A 2008-ban megnyílt Patriots Placeben található üzletek közül többen jobban keresnek a preseasonben, mint az alapszakaszban. A training camp során testközelből láthatják a játékosokat a szurkolók edzés közben és hosszabb időn át, mint a mérkőzéseken. Ilyenkor hajlamosabbak is a szurkolók több időt eltölteni a stadion közelében, és ilyenkor szinte mindig helyben étkeznek. Az éttermek, gyorsétterem-láncok számára ez nagy lehetőség a profitálásra, míg meccsnapokon inkább a stadionok koncessziós jogait birtokló cégek gazdagodnak. A Patriots Placeben fellelhető Five Guys Burger & Fries például július vége és augusztus vége között rendszerint 220.000 dollár bevételt termel, amely jelentősen meghaladja az átlagos havi 100.000 dolláros befolyó pénzmennyiséget. A pályától 75 méterre található Renaissance Boston Patriots Hotel and Spa számára, ahol a gazdagabb turisták szoktak megszállni, inkább a meccsnapi bevételkiesés jelentős. Ilyenkor az átlagár 599 dollár szobánként. A hotel rendszerint megtelik, bármilyen esemény is legyen a stadionban, de a mérkőzésnapi bevételkiesés megérintené őket is. Foxborough város számára kisebb problémát okozna egy teljesen kieső szezon, hiszen az NFL-ből származó bevételek (2 millió dollárért bérlik Robert Krafték a stadionnak otthont adó területet évente és évi 770.000 dollárt még kap ezen felül a város a jegybevételekből) a következő évi költségvetésbe vannak mindig beépítve bevételi oldalon.

Ismét feltűnt Arlen Specter, a volt szenátor legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor a Spygate botrányra került sor 2007-ben. Ezúttal Specter azért kampányol, hogy a Kongresszus avatkozzon be a CBA vitába. Mégpedig olyan formában, hogy vizsgálják felül a liga trösztellenes törvény alól védett TV-s szerződéseit. John
Conyers már márciusban kezdeményezte ezt. Specter nem töröltetni akarja a Kongresszus által adományozott mentességet, hanem csak fenyegetésként akarja felhasználni azt. Ezáltal kényszerítené a két felet abba, hogy időben megegyezzenek, és minimalizálják a lockout negatív következményeit. Amennyiben nem lenne megegyezés, Specter elképzelése szerint fel kellene állítani egy arbitrátori bizottságot, amely a két fél utolsó, legjobb ajánlata közül kiválasztaná a legjobbat. Specter New York Timesban megjelent cikkének sokak által kiragadott negatívuma, hogy azt írja, az idényt a játékosok sztrájkja és a tulajdonosi lockout is fenyegeti. Előbbit valószínűleg csak ő látja. Ha már a Kongresszusnál járunk, érdemes megemlíteni, hogy DeMaurice Smith és Roger Goodell is kapott a héten egy levelet két képviselőtől, amely arra kérte a feleket, hogy vezessék be a HGH teszteket az NFL-ben. Úgy tűnik, a doppingtesztek jobban érdeklik a Kongresszust, minthogy mi lesz a szezonnal.

Minnesota államban továbbra sincs jelentős előrelépés az új Vikings stadionnal kapcsolatban, pedig Ramsey megye és a Vikings vezetősége is remélte, hogy a héten pont kerül az ügyre, vagy legalább arról hallanak, hogy a hó végén biztossá válik a rendkívüli ülés az ügyben. Erre nem került sor, így a stadion továbbra is a levegőben lóg, elsősorban a 131 millió dollárra becsült útfelújítási költségeknek köszönhetően, amelyek finanszírozását egyelőre nem sikerült megoldani. Minnesota állam számára prioritás a költségvetés elfogadása június 30-áig, és ennek hátterében, de ezzel összekötve van esély arra, hogy napirendre kerüljön a stadionkérdés. Ha június 30-ig nincs költségvetés, akkor az önkormányzat működése (és az állami alapszolgáltatásokon kívüli minden tétel finanszírozása) áll le, ha abban nincs benne a Vikings stadion terve, akkor pedig a 2011-es szezon után a Minnesota Vikings szabadon elhagyhatja az államot. A stadion projekttel megbízott Vikings VP, Lester Bagley viszont egyelőre optimista, szerinte, azok után, hogy egy hónapig semmi sem történt, az elmúlt egy hétben előrelépésre került sor, és amint a döntéshozók készek napirendre tűzni a stadion ügyét, egy olyan tervet kapnak majd a kezeik közé, amelyre nehéz lesz nemet mondaniuk. A csapattal kapcsolatos hír az is, hogy július 18-áig kell dönteniük arról, hogy a Minnesota State egyetemen, Mankatóban tartják-e meg training campjüket. Ha addig nem zárulna le a CBA konfliktus, akkor nemet kell mondaniuk, amely nagy veszteség lenne a város számára, hiszen 2009-ben és 2010-ben évi 50.000 turistát fogadott a város csakis a Vikings campnek köszönhetően, és ők hozzávetőleg 5-5 millió dollárt költöttek ott tartózkodásuk alatt.

Végezetül pár rövidhír:
-A Falcons DeJuan Polkot nevezte ki a pro scouting részleg vezetőjének, a Steelersnél Burt Lauten váltotta a márciusban távozó Dave Lockettet a PR koordinátor pozíciójában, míg a Bills Theo Youngot, a Pittsburgh volt TE-jét vette fel tehetségkutatói állományába.
-A figyelem középpontj
ába került egy alabamai szerencsejátékokkal (így sportfogadásokkal is) foglalkozó cég, amely a nyáron feltehetőleg ismét megnyithatja kapuit, azok után, hogy tavaly februárban hatóságilag záratták be. Állítólag 25 NFL játékos fektetett be ebbe az vállalkozásba körülbelül 20 millió dollárt, az érintettek között van többek között Terrell Owens, Santana Moss, Santonio Holmes, Gerald Warren és Adalius Thomas is. A már visszavonult játékosok esetében maximum a befektetéseik elvesztését eredményezheti, ha mégsem kerül sor a hely megnyitására, az aktív játékosok esetében viszont eltiltással és pénzbüntetéssel is járhat a helyzet, hiszen az NFL tiltja az aktív játékosok számára a szerencsejátékokba való befektetést.
-Matt Hasselbeck, a Seahawks szabadügynökké váló QB-je állítólag egy évre szóló, 7 millió dollár összértékű szerződésajánlatot kapott volt csapatától a szezont követően.
-Chad Pennington, a Jets és a Dolphins korábbi irányítója aláírt a Fox Sporthoz, és szakértőként dolgozik majd
az idei évben. Pennington karrierje negyedik vállsérüléséből és műtétjéből próbált volna visszatérni, de ezt sikerült még egy ártatlan szituációban összeszedett ACL szakadással is megfejelnie. Feltehetőleg szeretne még visszatérni majd a jövőben, de valószínűleg nem kerül majd sor erre.
-Külön engedélyt kapo
tt arra a Packers, hogy a Super Bowl gyűrűk átadására sor kerülhessen csütörtökön. A játékosok és edzők által kapott gyűrűt a Jostens Inc. készítette, amely az eddigi 45 SB gyűrűből 29 elkészültéért felelős. Íme egy a gyűrűt és annak készítését bemutató videó:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése