2011. június 29., szerda

Egyeztetések egész héten át, PCP, stadionok, Clinch Gear és Nike

Egyre jobban közelít az a bizonyos július 15-ei dátum, amelyet nem hivatalosan egy olyan határvonalnak tekintenek a felek, ameddig meg kell egyezniük, ha nem akarnak egyetlen preseason mérkőzést sem elhalasztani vagy törölni. Márpedig ez lenne a cél, gondoljunk bele, hogy a preseason maga egy milliárd dolláros bevételt hoz a ligának, így azzal játszani egyik fél számára sem kellemes, a józan ész azt kívánja, hogy a következő két hétben lezáruljon a CBA vita. A felek ennek megfelelően komolyabb munkálkodásba kezdtek. Hétfőn a játékosok Minnesota államban találkoztak jogászaikkal, majd keddtől kezdetét vette egy négy napon át tartó egyeztetési sorozat Minneapolisban. Érdekesség, hogy ezeken a tárgyalásokon nincsenek jelen sem a játékosok, sem a tulajdonosok, csak DeMaurice Smith és Roger Goodell szerepel a két oldalon, illetve hozzájuk csatlakoznak a jogászok. Hogy ez minek a jele, azt egészen pontosan nem lehet megítélni, ahogy lehet az is, hogy közel vannak a megegyezéshez, jelezheti a holtpontot is a tárgyalások folyamán. A hírek szerint az ügyvédek tervezeteket is fognak cserélgetni a kiegyezés alappontjaival kapcsolatban. Ez azt jelentheti, hogy már legalább egy-két kérdésben előrébb jutottak, mert addig nem nagyon lenne ennek értelme.
A PFT arról írt, hogy akár már korábban megegyezhettek volna, de a tulajdonosok pár kérdésben a számokkal "játszadoztak", és szerintük akár ennek is lehet a következménye, hogy Goodell és Smith maradt a tárgyalóteremben és a játékosok, valamint a tulajdonosok távoztak. Elméleteink tehát vannak, tényekből viszont meglehetősen kevés áll rendelkezésre mostanában.
Szintén nincsenek jelen az asztaloknál az Eller per képviselői, ami nem nagyon tetszik a visszavonult játékosoknak, ügyvédjük Michael Hausfeld igen kemény szavakkal bírálta a feleket.
Ami a pesszimizmust fűti jelenleg, hogy a bevételmegosztással kapcsolatban ugyan előrébb jutottak pár forrás szerint, de még messze van ennek a pontnak a lezárása, és most az újonc modellről mennek a tárgyalások állítólag. Az ezzel a probléma, hogy körülbelül eddig is ez volt az egyetlen pont, ahol legalább ugyanabba az irányba mentek a felek, mind az NFLPA, mind az NFL a draft első körének magas bérezését akarta visszafogni. Tehát ha valamiben, azt gondolnám, ebben könnyebb egyezségre jutni...


Tegnap és ma került sor a Rookie Symposiumot felváltó NFLPA eseményre Bradentonban. Az általában minden újonc számára kötelező eseményen idén nem volt kötelező megjelenni. Ennek megfelelően a létszám nem érte el a kívánt mértéket. A 254 draftolt játékosból csupán 152-en jelentek meg, mellettük tiszteletét tette két nem draftolt szabadügynök (UDFA) és Terrelle Pryor, aki a supplemental drafton vesz majd részt. DeMaurice Smith tegnap felkérte Roger Goodellt, hogy utazzon el vele az eseményre, és beszéljen az újoncok előtt. Goodell örömmel mondott igent, és ma délelőtt sor is került beszédére. A két vezető együtt szólította meg az újoncokat. Ha a legutóbbi alkalommal rácsodálkoztunk a közös sajtótájékoztatóra és kézfogásra, ez legalább akkora lépés. Jelentős hatása ugyan nincs a CBA helyzet rendezésére, de annyit megerősít, hogy legalább a két vezető között nincs személyeskedés és harc. Pár hónapja még más volt a hangnem, csalással, hazugságokkal vádolták egymást a két oldal képviselői.

Egyéb hírek:
-A New Meadowlands Stadium potenciális névadó szponzori szerződését már említettem korábban. Kiderült az, hogy a MetLife az a vállalkozás, amellyel tárgyalnak. Jelenleg csupán az egyik bejárat viseli a cég nevét (ahogy azt a Jetses Forbes írásból meg lehetett tudni). 17 és 18 millió dollár között lehet az éves térítés állítólag, ami elmaradna a los angelesi még nem létező stadion hasonló szerződésétől, de meghaladja a jelenleg érvényben lévő legjobb szerződés értékét (10 millió/év - Houston Texans).
-Az SBJ információi szerint az NFL máris hirdeti a nyolc mérkőzéses csütörtök esti csomagját a TV társaságoknak. Ez a csomag az első nyolc héten garantálna egy csütörtök esti mérkőzést. Évi 700 millió dollár lehet az ár a szakértők szerint, ennyivel már növekedne az NFL bevétele a jövőben, ha sikerülne befogadó csatornát találni. Az NFL Network a szezon második felében továbbra is közvetítene nyolc mérkőzést, így jönne össze a korábban taglalt éves 16 csütörtöki meccs.
-Greg Aiello, az NFL szóvivője jelezte, hogy a liga a lockout alatti törvénysértéseket is vizsgálja majd és a bajba kerültek ugyanúgy eltiltásra számíthatnak, mint korábban. Aiello jelezte, hogy mivel a Personal Conduct Policy ma már külön dokumentumban szerepel, így az független lesz a CBA-tól, tehát minden következmény nélkül megbüntethetnek akárkit, aki CBA nélküli időszakban összetűzésbe került a törvénnyel.
-Ügynököt váltott két NFL játékos, Brandon Spikes, a Patriots LB-je Drew Rosenhausra váltott Terry Watsonról, míg az újonc Kenrick Ellis a Pro Football Managementet hagyta el a Goal Line Sports kedvéért.
-A los angelesi stadion kapcsán az AEG bejelentette, hogy a korábban kért 350 millió dolláros kötvénykibocsátást lecsökkentenék a 300 milliós határ környékére. Erre az összegre nem a stadion építéséhez van szükség, hanem az LA Convention Center elköltöztetéséhez. A létesítmény ugyanis azon a területen fekszik, ahol a leendő stadiont felépítenék. Mivel az épületet amúgy is modernizálni szerette volna a város, így ezen a téren kicsi az ellenállás, és az összeg csökkenése is pozitívum lehet a város számára.
-A Minneapolis Star-Tribune szerint már ma bejelenthetik, hogy lezárásra került a Ramsey megyében felépítendő új Vikings stadion ügye. A megye és a Vikings már korábban megegyezett egymással, de a harmadik féllel, Minnesota állammal nem jutottak dűlőre, és túlfutott a folyamat a rendes törvényhozási időszakon is. Az újság arról számol be, hogy nem hivatalos források szerint a projekt összköltségét 200 millió dollárral csökkentették, a Vikings pedig többet vállal az előzetesen tervezett 407 millió dolláros hozzájárulásánál. Remélhetőleg hamarosan hivatalos számok is rendelkezésre állnak majd.
-A Clinch Gear szerződést kötött AJ Hawkkal, a Packers LB-jével. A foci piacra most betörni igyekvő, MMA ruházati vonaláról híres cég külön AJ Hawk termékcsaládot indít 2012-től. Hawk korábban az Under Armourral állt megállapodásban, de a jelek szerint nem újították meg szerződését. A Clinch Gear valószínűleg azt várja, hogy valami hasonló eredményt hozzon a Hawk szerződés, mint az hozott a piacra 2006-ban betörő UA-nak. Igaz, tegyük hozzá, hogy akkor is már több újonc és akkori sztár szerepelt az Under Armour "rosterén". Ha már szóba került az UA és Hawk, előkerestem klasszikus reklámjukat, amit annak idején első komolyabb NFL kampányukkor láthattunk a TV-kben. Hihetetlen, hogy azóta már öt év eltelt. A szlogen gondolom sokaknak ismerős: "Click clack, I think you here us comin'". Főszerepben Vernon Davis, AJ Hawk, Jeremy Bloom, Jonathan Vilma, Julius Jones és Eric Ogbugo.-Végezetül megemlítenék egy szerződést, amiről nem volt még szó a blogban. 2012 áprilisától a Nike lesz az NFL kizárólagos gyártója a hivatalos mezek, szurkolói mezek, oldalvonal mellett viselt ruházatok terén.
A Nike így jövő évtől kezdve felváltja a jogokkal tíz éven át rendelkező Reebokot egy ötéves szerződés keretében. Darren Rovell beszélt a napokban Charlie Denson brand presidenttel, aki elmondta, hogy nagyon készül a Nike, és nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy esetleg olyan mértékben nyúljanak bele egy-egy csapat arculatának megtervezésébe, mint egyes college csapatoknál teszik. Ez pedig nagy várakozást szülhet a szurkolók körében. Tavaly októberben, amikor bejelentették a szerződést, az NFL több más felszereléseket, ruházati termékeket gyártó céggel meghosszabbította megállapodásait: G-III (szabadidő-ruházat), VF (pólók és kabátok), Outerstuff (gyermekeknek, fiataloknak szánt termékek), New Era (sapkák az oldalvonalon állóknak és a szurkolóknak), '47 Brand (sapkák a szurkolóknak) és Under Armour (NFL Combine szponzorálás).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése