2011. június 22., szerda

A college stadionok névadó szponzorai

Május elején volt szó arról, hogy mely NFL csapatok stadionjai rendelkeznek névadó szponzorral, ezúttal az egyetemi csapatok kerülnek sorra a Rutgers szerződése apropóján. Azonban mielőtt erre rátérnék, jöjjön két NFL jogokkal kapcsolatos információ. Írtam arról, hogy a New Meadowlands Stadium névhasználati jogait értékesíti a Jets és a Giants. Nos, semmi új nincs ezzel kapcsolatban, de a várakozásoknak megfelelően még a szezon kezdete előtt megszületik az eddig titokban tartott féllel a megállapodás. A Seattle Seahawks esetében a Qwest Communications-szel 2016-ig született meg az egyezség, azonban idén április 1-jétől a Centurylinkbe beolvadt a Qwest, így bár a szerződés továbbra is él, a Qwest Field hivatalosan is Centurylink Field néven él tovább hétfőtől, tehát a stadion felvette a Centurylink nevet.

Áttérve az egyetemekre, a Rutgers esetében kicsit túlbecsülték az előzetes számokat, eredetileg másfél-két millió dollárról írtak. A valóságban a tíz esztendőre szóló szerződés csupán 6,5 millió dollárról szól a HighPoint Solutions-szel, ami átlagosan évi 650.000 dollár. Kristi Dosh megpróbálta ennek apropóján összegyűjteni, hogy mely college stadionok rendelkeznek névadó szponzorral. A listájából kiválogattam a football stadionokat, javítottam és kiegészítettem azt, ennek eredményeként tíz olyan egyetemet sikerült találni, amely névadó szponzorokkal rendelkezik futball terén. Íme a lista, amely kattintással felnagyítható:A listavezető a Minnesota egyetem, amelynek új stadionját sokan megcsodálhatták, ugyanis a Metrodome beomlása után itt játszotta Bears elleni MNF-jét a Vikings. A Texas Tech szerződése érdekes abból a szempontból, hogy itt is jogutódlásról van szó, mivel az eredeti szponzor SBC-t az AT&T felvásárolta. Az Akronnál két szponzor is van, mindketten húsz évre vásárolták meg a jogokat, a Summa Health System 5, az InfoCision 10 millió dollárt fizet. A Louisville esete érdekesebb, hiszen eredetileg csak 5 millió dollárt fizetett a Papa John's a jogokért, de a stadion felújításakor 2040-ig meghosszabbították a szerződést, miután a CEO még 10 millió dollárt besegített a költségek fedezésébe. Dosh szerint összesen 22 millió dollárt fektetett be eddig a Papa John's a louisville-i sportba. Azt is megjegyezte, hogy előáll az a furcsa helyzet, hogy a kosárlabda csarnok a Papa John's rivális Pizza Hut tulajdonosának nevét viseli, és az épületen belül ennek ellenére Papa John's pizzát árulnak. A Cards ezen kívül még arra is képes volt, hogy az idei tavaszi edzőmeccsének nevét is értékesítette, amely a Wendy's Wonderful Kids Spring Gameként marad emlékezetes, a Wendy's étteremlánc gyermeksegítő alapítványa a névadó. Megint csak érdekes a Winona State esete, amely egy harmadosztályú csapat (Division II.). Nekik úgy lett a nagynevű Verizon Wireless a névadójuk, hogy az eredeti szponzort (Midwest Wireless) előbb felvásárolta az Alltel, majd az Alltelt a Verizon. A Syracuse egyedi eset, még a jelenleg szokványos college konstrukciók megszületése előtt jött létre az a megállapodás 1980-ban. A 2,7 millió dollár, amit a Carrier Corporation felajánlott, akkoriban a stadion építési költségeinek közel 10 %-át biztosította. És ma is a Carrier felelős a felújítási, karbantartási költségek fedezéséért a dómban. Ennek köszönhető, hogy örökre szól ez a jog. Érdekesség, hogy míg a Carrier Corporation légkondicionálók gyártásával foglalkozik, a Cuse fedett stadionjában nincs klíma. Végül a Wake Forest zárja a sort, amely szerződésének összegeit sajnos nem sikerült kinyomozni.

Akik kimaradtak:
-A Troy egyetemnek volt egy 20 évre szóló 5 millió dolláros szerződése a Movie Galleryvel, azonban a cég 2010 áprilisában csődöt jelentett, majd augusztusban felszámolták. Így a szerződés ma már nem él, a stadion neve visszaváltozott Veterans Memorial Stadiumra.
-Szintén kimaradtak az olyan névadó szponzorok, amelyek nem vásárolták a jogot és nincs rá szóló szerződésük. Erre egy jó példa a Western Kentucky esete, amely stadionjának névadója a Houchens Industries. A Houchens 2007-ben 5 millió dollárt ajánlott fel azért, hogy besegítsen az egyetem stadionjának renoválásába és kibővítésére. Ezért az egyetem úgy döntött, hogy megtiszteltetésként a cégről nevezi el a stadiont, ennek következtében pedig nincs szerződés a felek között a joggal kapcsolatban. Több hasonló, tiszteletbeli névadományozásra sor kerül college szinten.
-Az utolsó körbe tartoznak azok a stadionok, amelyek esetében az NFL csapat kötötte meg a szerződést és a college együttesek csak ott játszanak. Példák: Miami (Fl.) Hurricanes (Sun Life Stadium - Miami Dolphins), Pittsburgh Panthers (Heinz Field - Pittsburgh Steelers), San Diego State (Qualcomm Stadium - San Diego Chargers), Temple (Lincoln Financial Field - Philadelphia Eagles) és South Florida (Raymond James Stadium - Tampa Bay Buccaneers).

Elképzelhető, hogy a listát még a jövőben bővíteni fogom, ha esetleg tudomást szerzek további egyetemekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése