2011. június 5., vasárnap

Bírósági teóriák

Kermit Bye meghallgatást záró szavai sokakat gondolkozásra késztettek. Ugyan elsősorban nem szó szerint értelmeztem azokat első körben (és jelenleg is inkább kisebb fenyegetésnek érzem őket), nézzük meg ezúttal azokat az elméleteket, amelyek arra épülnek, hogy sem az NFL, sem a játékosok nem fognak az 8th Circuit döntésének örülni, tehát egyiküket sem juttatja a bíróság döntő előnyhöz. Arra keressük a választ, hogy milyen formában lehetséges ez.

Az első lehetséges forgatókönyvet Daniel Kaplan, az SBJ újságírója vetette fel, aki a meghallgatáson elhangzott egy és féléves időszakokból indult ki. Szerinte elképzelhető, hogy a lockout csak hat hónapos fenntartását engedélyeznék. Ez már feltehetőleg túl is nyúlna ebben az ügyben a bíróság hatáskörén, és furcsa is lenne, mert jelenlegi állás szerint ez egy inkább tulajdonosokkal és nagyvállalatokkal szimpatizáló bíróságnak tűnik, amely nem hiszem, hogyha lenne is lehetősége, ilyen formában megmondaná az NFL-nek, hogy na jó, eddig a pontig lehet lockout, ezután nem.

Mike Florio, a PFT részéről azt vetette fel, hogy talán arra utal Bye, hogy visszadobhatják az ügyet Nelson bírónőnek. Azért kerülhet erre sor, mert szó volt az NFL által beadott briefben egy általuk szükségesnek tartott, de nem kérvényezett és így meg sem tartott meghallgatásról. Ezt kellene megtartani, és ezáltal a procedúra mindkét felet kényelmetlen helyzetbe sodorná, egy olyan helyzetbe, amikor már a szezon elmaradása is fenyegeti őket. Azonban szerintem egy ilyen jellegű halasztás inkább a tulajdonosoknak kedvez.

Nézzünk egy harmadik változatot, amelyet Daniel Kaplan időt középpontba helyező gondolatmenetének és Matt Bodie - a St. Louis egyetem jogászprofesszora - elemzésének elolvasása után alakítottam ki. Tegyük fel azt, hogy a négy vizsgált tényezőből (Norris-LaGuardia Act, decertifikáció, munkajogi kivétel és a károk aránya) a meghallgatásnak megfelelően az első háromnak tulajdonít elsődleges szerepet a három bíró. Kimondják, hogy a lockoutot nem lehet megszüntetni a Norris-LaGuardia Act miatt, de elismerik a decertifikációt, és azt is, hogy a munkajogi kivétel ha azonnal nem is, de idővel lekerül, ami lehet az említett fél vagy egyéves idő is, esetleg a szezon tényleges kezdete (amikor a játékosok által elszenvedett károk megsokszorozódnak). Vizsgáljuk meg a helyzetet a féléves, lényegében szezonkezdethez kötött lekerülés esetén.

Játékosoldal: A lockout egy ilyen döntés értelmében fennmaradhatna, és csak a munkajogi kivétel megszűnésével, hat hónappal a decertifikáció után lenne trösztellenesen támadható. A játékosoknak ez azért nem jó, mert amikorra megtámadhatnák a lockoutot már pontosan az alapszakasz első hetének magasságába és az első elmaradt fizetésekhez érkeznénk (szeptember 11. jelentené a hat hónap lejártát). Innentől a procedúra még gyorsított eljárás esetén is hosszabb ideig húzódhatna, hiszen az ügy a kerületi bíróságon kezdődne el, lehetne utána is fellebbezni.

Tulajdonosi oldal: Az, hogy azonnal nem szűnne meg a lockout, remek hír lenne a tulajdonosoknak, a másik két pont viszont annyira már nem kedvez nekik. Hiszen azok azt jelentenék, hogy hat hónapon belül a lockout munkajog által biztosított eszközből trösztellenes szabályszegéssé változna, onnantól pedig nem lenne menekvés a trösztellenes támadás, a potenciális háromszoros kártérítés fenyegetése alól. Ez pedig ilyen értelemben jelentősen rontaná a tulajdonosok helyzetét akkor, ha a játékosok kitartanak hat hónapon át, illetve azután is.

Ebben az esetben tehát mindkét oldal szembenéz olyan potenciális fenyegetésekkel, amelyek arra kényszerítenék őket, hogy a bíróságot kikerülve, a tárgyalóasztalok mellett egyezzenek meg, amely még mindig a legkevésbé időigényes tevékenység, és a szurkolóknak is jó. Egy ilyen döntés egyúttal precedenst teremtene azzal kapcsolatban, hogy bármely sportliga esetében a decertifikációt követően a lockout csupán időlegesen alkalmazható eszköz lehetne CBA lejárat után, idővel trösztellenes szabályszegéssé változna. Olyan precedens lenne ez, amely támogatja a kollektív egyeztetéseket a bírósági úttal szemben, de egyúttal limithez (a munkajogi kivétel lekerüléséhez) köti a két felet. A limit betartása esetén - amikor is a feleket egy időpontig megegyezésbe kényszerítik - mindkét oldalon jelentkező jelentősebb károk nélkül lezárulhat a CBA vita. És ez a "fenyegetés" ebben az esetben lehetővé teszi, hogy a két vitázó fél árnyékában sem az egyéb alkalmazottak, sem a szurkolók ne legyenek kitéve a több éven át húzódó CBA viták negatívumainak, a lehető legkevésbé sérüljön a közérdek.

Egyéb hírek:
-Mike Freeman (CBSSports) a tegnapi napon beszámolt arról, hogy megbízhatónak nevezett források szerint esélye van annak, hogy még az 8th Circuit döntése előtt megszülessen a megegyezés a felek között.
-Dan Rooney, a Pittsburgh Steelers többségi tulajdonosa bejelentette, hogy nem szándékozik bekapcsolódni a CBA vita megoldásába, úgy gondolja, hogy Art Rooney II. remekül el tudja látni azokat a feladatokat, amiket korábban ő végzett. Rooney emellett közölte, hogy feltehetőleg még egy éven át betölti az Egyesült Államok írországi nagykövetének posztját, így nem sokat tartózkodik majd az USA-ban.
-Bob McNair, a Texans tulajdonosa sem izgatja magát túlságosan jelenleg a tulajdonosok-játékosok csata miatt, éppen azzal van elfoglalva, hogy visszatérjen a versenyló businessbe. Három éve adta el feleségével közösen birtokolt istállóját, de úgy tűnik, már megbánta döntését.
-A DirecTV bejelentette, hogy az NFL Sunday Ticket előfizetéseket addig nem kell a volt előfizetőknek megújítania, és tényleges befizetést teljesíteni, amíg biztossá nem válik a 2011-es szezon kezdő időpontja.
-A Bills több játékosa csatlakozott Brian Moormanhoz, és a New Era Cap Companyvel összefogva legkevesebb 10.000 dollárt ajánlottak fel a joplini tornádó károsultjainak.
-Bryan Glazer (a Bucs tulajdonos Malcolm Glazer fia) beszélt arról, hogy mennyire nehéz manapság a szurkolókat a stadionokba csábítani, és milyen komoly kihívást jelent a sportligák számára a HDTV közvetítések elterjedése. Szerinte csak akkor van esélye a csapatoknak a kilátogató szurkolók megtartására, ha sikerül fokozni a nyújtott szolgáltatások minőségét, és érdekesebbé, jobbá sikerül tenni a helyszíni követési lehetőséget az otthoni kényelemmel szemben.
-A Seattle Seahawks 2012-ben megváltoztatja nemcsak mezének kinézetét, de a mezek gyártóját is. A csapat vezetősége találkozott a Nike vezetőivel a kérdésben, és minden jel arra mutat, hogy ők lesznek a befutók. A Reebok szerződése a 2011-es szezont követően jár le a Seahawks-szal.
-Tim Leiweke, a los angelesi NFL csapat projektjén dolgozó AEG elnöke bejelentette, hogy a cég július 31-ig adott időt a városnak arra, hogy megegyezzenek a jövendőbeli stadion finanszírozásáról. Leiweke szerint nem kell aggódni senkinek amiatt, hogy megkötik a szerződést, és nem lesz jelentkező, aki a városba akarna költözni. Az elnök szerint legalább hat-hét olyan csapat van jelenleg az NFL-ben, amely számára nem igazán működik a jelenlegi gazdasági modell a piac limitáltsága miatt. Szerinte reálisan nézve közülük legalább két-három csapat szóba is kerülhet az LA-i költözés kapcsán.
-A college fociban a Big12 konferencia jelentős változtatásokat vezetett be, amely új bevétel megosztási modell megszületéséhez vezetett. Változást jelent az, hogy a konferencia tagjainak száma július 1-jével 12-ről 10-re csökken, így nő az egyes csapatokra jutó összegek mennyisége, de új döntés az is, hogy a következő szezontól a befolyó TV-s bevételek 76 %-át fogják egymás között egyenlően elosztani a felek a korábbi 57 %-kal szemben. A fennmaradó 24 %-ot különböző egyéb kritériumok alapján osztják majd el.
-Az SEC edzői hiába szavazták meg 12-0-lal a 28 fős évi scholarship limitet, az egyetemek vezetőinek szavazásán ezt felülbírálták, és 25 fős limitet vezettek be. Ez azonban nem vet véget az oversigning jelenségnek, hiszen ez még mindig 100 főt jelent négy év alatt a 85 fővel szemben, illetve van arra lehetőség, hogy az évi 25 fő ellenére mégis több játékos írjon alá az egyetemre, különböző kiskapuk révén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése