2011. június 21., kedd

BCS-DOJ találkozó, a BCS komisszárok fizetései és auburni gyűrűk

A CBS információi szerint Bill Hancock június 30-án találkozik az igazságügyi minisztérium (DOJ) képviselőivel, ahol majd feltehetőleg be kell arról számolnia, miért jó a college foci jelenlegi rendszere minden FBS-be tartozó egyetemnek, és miért annyira rossz a playoff... A találkozó után valószínűleg eldől, hogy a DOJ megkezdi-e a BCS rendszer elleni támadást a bíróságon. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a BCS mindig nagyon jól kivágja magát ilyen szituációkból, korábban sor került tényleges hazugságokra is a kongresszusi vizsgálóbizottság előtt. Aki ennek részleteire kíváncsi, annak mindenképp ajánlom a Dan Wetzel-féle, tavaly megjelent Death to the BCS könyv harmadik fejezetét, amely Obstruction of Justice címre hallgat, és az Alamo Bowl CEO-jának bizottság előtti hazugságait fedi fel.

A USA Today kiszivárogtatta az IRS dokumentumokból a BCS komisszárok fizetését a 2009-es szezonra vonatkozóan. A listát a Big Ten komisszárja, Jim Delany vezeti a maga 1,6 millió dollárjával, mögötte meglepetésre John Swofford, az ACC vezetője áll 1,1 millióval és csak utána következik Mike Slive, az SEC komisszárja 1 millió dollárral. Alig marad el az 1 milliós határtól Dan Beebe is (Big12) a maga 997.000 dolláros fizetésével. A másik két BCS komisszár, Larry Scott (Pac-10) és Mark Marinatto (Big East) csupán fél szezonon át töltötte be posztját 2009-ben, Scott ezalatt 735.000 dollárt, míg Marinatto 366.000 dollárt keresett. Jól látható ebből, hogy egy évre Scott fizetése máris a második helyre lenne elég, míg Marinatto bére elmarad az átlagos egyetemi vezetők fizetésétől egy év alatt (utóbbi 760.774 dollár volt 2008-ban). A non-BCS konferenciák esetében a komisszárok keresete nem éri el az évi 600.000 dollárt.

Az Auburn elkészítette a kiváló szezonjuknak emléket állító gyűrűket. Készült egy gyűrű az SEC Championship megnyerése okán, egy azért, mert az Auburn a ranglisták élén végzett, egy pedig a National Championshipnek állít emléket. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy az NCAA szabályozások szerint egy gyűrű értéke nem haladhatja meg a 415 dollárt, míg az NFL-ben alapból 5.000 dollárt fizet a liga, és a csapatok ezen felül még hozzájárulhatnak a költségekhez. Így sokkal kisebb a gyűrűk értéke, mint az NFL-ben és a gyémántok is hiányoznak általában a college gyűrűkről.

A West Virginia egyetemnek 1,65 millió dollárjába került Bill Stewart korábbi főedző lemondatása. Hiába derültek ki a korábbi HC-ról visszás dolgok, ez nem volt elegendő ok arra, hogy a szerződés szerint neki járó fizetségek kifizetése alól mentesüljön a WVU.

Az Oregon egyetem nyilvánosságra hozta több olyan dokumentumát, amely azt igazolja, milyen kifizetéseket hajtottak végre az elmúlt években tehetségkutatási szolgáltatások kapcsán. Az NCAA továbbra is vizsgálja az ügyet, amely azt sejteti, hogy ezek az állítólagos scout szervezetek, a köznyelv szerint street agentnek nevezett illetők vezetésével közreműködtek abban, hogy egyes játékosok az Oregon egyetemre iratkozzanak be.

A North Carolina egyetem is dokumentumokat szivárogtatott ki, mivel a bíróság kötelezte erre őket. Kiderült ennek köszönhetően, hogy az egyetem focistái 2007 márciusa és 2010 augusztusa között 395 közlekedési szabálysértést követtek el, és a büntetések összértéke 13.185 dollár volt...


Ugyan még nincs hivatalos bejelentés, de a jól értesültek tudni vélik, hogy a Rutgers egyetem értékesítette stadionjának névhasználati jogait. A Rutgers stadionját ezen hírek szerint a továbbiakban HighPoint Solutions Stadiumnak nevezik majd az IT területen tevékenykedő HighPoint Solutionsnek köszönhetően. Valószínűleg a hivatalos összegeket nem hozzák majd nyilvánosságra, de előzetes becslések szerint évi másfél-két millió dollárra számíthat a Rutgers az IT cégtől.

A Nevada története legjobb szezonját zárta tavaly. 13-1-es mérlegük mellett Colin Kaepernickék egy mára klasszikussá váló mérkőzésen elütötték a veretlen szezon esélyétől a Boise State-et. Chris Ault főedző így annak rendje és módja szerint új szerződést kapott, ami 2014-ig él. Azonban elég ránéznünk az összegekre, hogy csóváljuk a fejünket. A szerződés évente mindössze 25.000 dolláros fizetésemelkedést garantál, mi több, Ault 2012-ben 4,8 %-kal kevesebbet keres majd, mint ami papíron neki járna, és ami így kevesebb annál is, amit tavaly keresett. Az összegek a szerződés végére sem érik el az 520.000 dollárt, ami körülbelül egytizede annak, amit Nick Saban, az Alabama egyetem HC-ja keres évről évre...

A North Alabama egyetem a hallgatói tiltakozás ellenére döntött arról, hogy a harmadosztályból (Division II.) a másodosztályba (FCS) lép fel. A döntést 6-3 arányban hozta meg az intézmény vezető testülete. A hallgatók elsősorban azért háborodtak fel, mert a jelenlegi 14 dolláros szemeszterenkénti hallgatói hozzájárulást 2017-18-ra 120 dollárra akarják felemelni évenkénti arányos emelésekkel. Az egyetemnek emellett 1,42 millió dollárt ki kell fizetnie az NCAA-nek is a szintlépésért, valamint a sportrészleg költségvetését is meg kell emelniük 4 millió dollárról 7,5 millióra. Az egyetem arról híres jelenleg, hogy a főedző nem más, mint Terry Bowden, a volt Auburn HC, valamint a legendás FSU edző Bobby Bowden fia, illetve idén nyáron ide iratkozott be a Florida egyetemről kirúgott sztár CB, Janoris Jenkins.

Az LSU vezetése a jelenleg 92.400 ülőhellyel rendelkező stadion kibővítésén gondolkodik. A Tigers mérkőzésein szinte mindig megtelnek a lelátók és a mérkőzésenkénti jegybevétel meghaladja a 4 millió dollárt. Elsősorban a luxushelyeket és a club seatek számát növelnék, előbbiből jelenleg 70, utóbbiból 3.400 van a stadionban. A luxusrészlegeket általában 10 évre értékesítik, méghozzá 20.000 és 100.000 dollár közötti éves díjért, a club seatek ára feltehetőleg 1.000 és 5.000 dollár közé esne alkalmanként és ezen felül még lehetőség van oldalvonal melletti premier helyek kialakítására is, amelyek 700-2.000 dollárba kerülhetnek. Az LSU egyelőre csak tervez, és kérdőíves felmérést végez az egyetemhez kötődő emberek körében, de hamarosan a tervekből valóság lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése