2011. június 14., kedd

Auburni szerződések és egyéb college hírek

Az Auburn egyetem nyilvánosságra hozta az edzői stáb szerződésével kapcsolatos részleteket. A publikációból megtudhatjuk, hogy mennyit is ér a college footballban egy National Championship győzelem, illetve közvetetten azt, hogy milyen jótékony hatása lehet egy edzői stáb bérezésére két sztárjátékos (Cam Newton és Nick Fairley) felbukkanásának. Ez nem azt jelenti, hogy nem lennének jó edzők az Auburn stábjának tagjai, de valljuk be, nem nyert volna ez a csapat bajnokságot a két sztárjátékos megszerzése nélkül.

Két évvel ezelőtt, amikor Gene Chizik a csapat edzője lett, összeállította edzői gárdáját, akik közül ma nyolcan továbbra is a stáb tagjai. A második szezon végén megnyerték a National Championshipet, ennek köszönhetően nagymértékű emelést kapott mindenki. Összesen 7.585.000 dollárt keres idén a stáb, amelyből 3.500.000 illeti meg a főedzőt, 4.085.000 a többieket. Ez a HC esetében 82 %-os, a többi stábtag esetében pedig 70 %-os emelést jelent a korábbi keresetükhöz képest (bár itt a legnagyobb tétel egy edzőhöz tartozik). A segédedzők fizetése a college foci szintjén egészen kimagasló, magasan a legjobban fizetettek jelenleg.

Chizik múlt héten bejelentett új szerződése öt évre szól, és évente 3,5 millió dollárt kereshet ezen időszak alatt. 2011-ben 10, 2012-ben 7,5, 2013-ban 5, 2014-ben pedig 3,5 millió dollár illeti meg, ha elbocsátják adott évben. Amennyiben ő dönt a távozásról, neki kell az egyetemnek fizetnie 3,5 millió dollárt. Az edző bónuszai: 100.000 dollár 10-12 győzelem esetén, 50.000 dollár SEC Championship Game részvétel esetén, 100.000 dollár SEC Championship Game győzelemért, 50.000 dollár BCS Bowl részvételért, 100.000 dollár BCS Bowl győzelemért, 200.000 dollár National Championship Game részvételért, 400.000 dollár National Championship győzelemért.

A második legjobban kereső stábtag, a 2000-es évek elején a Springdale High Schoolban és az Arkansas egyetemen a Wildcatet meghonosító offenzív koordinátor, Gus Malzahn. Az ő fizetése 1,3 millió dollár, amely 160 %-os emelkedés eredeti béréhez képest. Malzahn bérének emelkedése mögött áll az is, hogy decemberben nagyon szerette volna elvinni HC-nak a szintén SEC-ben szereplő Vanderbilt egyetem, így az Auburn csak komoly emeléssel tudta megtartani. A defenzív koordinátor, Ted Roof "csak" 500.000 dollárt keres, de az ő fizetése is emelkedett 23 %-kal. Szintén jelentős, 21 %-os fizetésemelést kapott a helyettes HC és WR edző, Trooper Taylor, aki 425.000 dollárt keres majd idén és további 50.000 dollárra jogosult, ha a következő signing dayt követő hétfőn (2012.02.06.) még a csapat alkalmazásában van. Mindhárom említett edző hároméves szerződéssel rendelkezik.

A többi, két szezonra szóló szerződéssel rendelkező segédedző idei bére: Jeff Grimes (OL) 400.000 dollár, Curtis Luper (RB/recruiting) 330.000 dollár, Tommy Thigpen (S) 320.000 dollár, Mike Pelton (DL) 300.000 dollár, Phillip Lolley (CB) 255.000 dollár, Jay Boulware (TE/ST) 255.000 dollár.

További hírek:
-Hivatalosan is kinevezték Luke Fickellt az Ohio State Buckeyes főedzőjének. Ideiglenesen, egy évig látja el feladatát Jim Tressel utódja és ezalatt 775.000 dollárt kereshet, illetve megillethetik további bónuszok is.
-A West Virginia egyetem döntése nem bizonyult életképesnek. Oliver Luck AD (a Stanford QB tehetségének, Andrew Lucknak az apja) úgy döntött a 2010-es szezon végén, hogy Bill Stewart marad a főedző 2011-re, és csak 2012-től veszi át helyét Dana Holgorsen, aki idén offenzív koordinátor lett volna csak. Stewart nem tudott együtt dolgozni Holgorsennel, és a sajtó előtti lejáratásán dolgozott. Az alantas húzás kiderült, így a szappanopera Stewart elküldésével és Holgorsen HC-i kinevezésével végződött. Stewart így 2012-től soros sport szakosztályon belüli állásának is búcsút mondhatott.
-A Utah egyetem július 1-jén hivatalosan elhagyja az MWC konferenciát és a megalakuló Pac-12 tagjává válik (a másik belépő a Colorado egyetem a "régi" Pac-10-be). Az átmenet nem egyszerű, az egyetemnek jelentősen át kell alakítani költségvetését, és növelni bevételeit, hogy felnőhessen új riválisaihoz. A sport szakosztályra jutó költségvetési keret alapján az utolsók lesznek az új konferenciában idén. Az egyetem vezetősége döntött arról, hogy a váltás miatt megemeli a jegyárakat 20-24 %-kal és a hallgatói hozzájárulások összegét 8 %-kal, de emellett nagyon sokat tesznek azért is, hogy a külső hozzájárulások mértékét és a támogatók körét bővítsék. Különösen az első évek lesznek nehezek a Utah számára, mert a 2012-től élő új Pac-12 TV-s szerződésekből csupán 2014-től kapják meg a rájuk eső részt, az első két szezonban nem részesülnek a TV bevételekből.
-Rich Rodriguez, a WVU egykori sikeredzője, a Michigan által idény végén elengedett HC a CBS szakkommentátora lesz.
-A Fiesta Bowl új CEO-ja nem más lett, mint Robert Shelton, az Arizona egyetem elnöke. Shelton négyéves szerződést kötött a Bowllal és évente 455.000 dollárt keres majd.
-A Dechert LLP két jogásza - ügyfeleik képviseletében - levélben kereste meg az IMG Collegehoz kötődő CLC-vel együttműködő egyetemeket, trösztellenes tevékenységük megszüntetésére kérve őket. Az NCAA tagjai közé tartozó egyetemek 65 %-ának esetében az IMG College birtokolja az egyetemek merchandising és felszerelésekkel kapcsolatos jogait, és egyúttal a college foci merchandising értékesítéseinek 80 %-át uralja. Steven Bradbury és Steven Engel szerint a CLC limitálja a piacra beengedett vállalkozások számát, előnyben részesít egyes a céghez kötődő gyártókat, megszünteti a versenyt a piacon, és felhajtja az árat annak érdekében, hogy az egyetemek profitja magasabb legyen. Ezek a magatartások pedig versenyellenesnek minősíthetőek. Fontos tudni, hogy Bradbury és Engel az American Needle vs. NFL perben közreműködött, és az NFL-t védte. Abban a perben az American Needle a saját piacról való kizárását nehezményezte, a korábbi jogainak a Reebok kizárólagos jogait biztosító szerződése miatti annulálását támadta meg, és nyert pert a liga ellen. Tehát Engelék most pont a másik oldalon szeretnének szerepelni egy hasonló perben. Érdekesség az is, hogy Bradbury korábban a Brown vs. Pro Football, szintén NFL-hez kötődő trösztellenes perben is részt vett ügyvédként.
-A Pittsburgh és a Penn State egyetemek megegyeztek arról, hogy 2016-tól kezdve folytatják rivalizálásukat. 2016-ban Pittsburghben, 2017-ben pedig State Collegeban találkoznak a PSU pályáján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése