2011. május 11., szerda

A Vikings Minnesota államban maradhat, de a tervek szerint kiköltözik Minneapolisból

Hiába próbálta meg hétfőn egy új tervvel meggyőzni a Vikings vezetését Minneapolis város, ajánlatuk erőtlennek bizonyult, így a Vikings új stadionja Ramsey megyében, Arden Hillsben épülhet majd fel, amennyiben az állam is áldását adja a tervekre. A szurkolók örülhetnek, hiszen ez azt jelenti, hogy a csapat valószínűleg nem hagyja el az államot. A változás csupán annyi lesz a jelenlegi helyzethez képest, hogy a stadion megépülését követően nem Minneapolis belvárosába, hanem húsz kilométerrel messzebbre kell majd mérkőzésre járniuk a szurkolóknak. Minneapolis utolsó ajánlatában szerepelt, hogy a Metrodome helyén felhúzandó új stadion esetében a város állná a projekt 25 %-át, a Vikingsra körülbelül 45 % jutna. A projekt összköltsége 875 millió dollár lett volna. Ez az ajánlat azonban nem volt elég jó Zygi Wilféknek, a drágábban kivitelezhető arden hillsi terv sokkal szimpatikusabb volt számukra. Az elfogadott terv azért kedvezőbb a Vikingsnak, mert szurkolóbarátabbnak tekinthető. A stadion behúzható tetővel rendelkezik majd, így a Dome jelleg eltűnhet a mérkőzések egy részén, a parkolók jó helyen, és nagy területen építhetőek ki, visszatérhet a szurkolói tailgating is és az egész napos, mérkőzésközpontú eseménysorozatok ismét megrendezésre kerülhetnek. A stadion összköltsége 884 millió dollár, az infrastruktúra megteremtésére fordított összeg 173 millió dollár lenne, így az egész projekt 1,057 milliárd dollárba kerülne majd. A Vikings összesen 407 millió dollárt adna a stadion építésébe, ez a stadion esetében 44 %-os, az egész tervezetre nézve 39 %-os hozzájárulást jelent.

A labda most a harmadik fél, Minnesota állam térfelén pattog, mivel a Vikings és a megye már megegyezett, így már csak azt kell kialkudni, hogy az állam milyen hozzájárulást biztosítson a stadionhoz. Dayton kormányzó korábban kijelentette, hogy 300 millió dolláros hozzájárulásig bármilyen javaslatot aláír. Amennyiben még idén meg akarnak egyezni a stadion építéséről a felek, akkor nagyon kell sietniük, mert 12 nap múlva a helyi törvényhozás szünetre vonul, így ha ebben a szűk két hétben nem jut egyezségre az állam a másik két féllel, akkor minimum egy évet tolódik a projekt indítása. Biztosra az állam miatt tehát még nem lehet venni a stadion megépítését, de ha már létezik egy terv és egy helyszín, két fél is viszonylag kialakította saját pénzügyi terveit, onnantól már nincsenek messze a tényleges lépések.
A legnagyobb problémát a számok "rendezése" mellett az arden hillsi stadion környékének infrastrukturális fejlesztési költségei jelenthetik az állam szemében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése