2011. május 2., hétfő

UDFA-k, a UFL és az utolsó beadvány az 8th Circuiten felfüggesztés ügyben

Úgy tűnik, nem minden csapatot tartott vissza a lockout visszatérte attól, hogy a draft után az ügynökökkel felvegye a kapcsolatot a nem draftolt szabadügynökökkel (UDFA) kapcsolatban. Mike Freeman, a CBSSports riportere számolt be arról, hogy a draft alatt, amikor még engedélyezett volt, több csapat tartott megbeszélést leendő UDFA-król, és a megszokottaktól eltérően, már a draft alatt alkudoztak potenciális fizetésekről. A draft után már kicsit máshogy nézett ki a történet. A GM-ek hívták a fontos UDFA-k ügynökeit, és beszéltek az ügynökkel mindenről, amiről csak gondolták, család, barátok, Bin Laden, az amerikai patriotizmus, stb., aztán hirtelen elhangzott pár összeg, és máris feljebb sikerült emelni az UDFA árát, majd ismét aktuális témákkal zárták a megbeszélést. Az ügynököknél azonban nem csak ezek a csapat alkalmazottak, de a UFL együttesei is jelentkeztek az UDFA-kért. A UFL nagyon szeretné a legértékesebb UDFA-kat szerződtetni, és ezzel kicsit előrébb lépni elismertség terén. A játékosok így döntés elé vannak állítva, vagy NFL szerződés valamikor, vagy UFL szerződés most. Egy darabig még biztos kivárnak, de egészen biztos, hogy vannak olyan játékosok, akik esetében az ügynök inkább a UFL-t tanácsolja majd kliensének. Ha már említettem a ligát, érdemes megjegyezni, hogy ma éjjel 2-től draftot rendeznek. Ha valakinek nem volt elég a múlt heti draft procedúra, akkor benevezhet erre is. Nem lesz azonban mindennapi a történet, a draftra ugyanis a twitteren kerül sor. Az első kört majd a komisszár twitteli, a többi kört pedig az egyes vezetőedzők. Tíz körös a draft, és összesen 50 választásra kerül sor.

Beérkezett a harmadik, utolsó beadvány is a bíróságra a lockout megszüntetésének hosszútávú felfüggesztése ügyében, amelyben az NFL-nek volt lehetősége válaszolni a játékosok április 29-ei irományára. Így feltehetőleg ma este, vagy holnap születhet a kérdésben leghamarabb döntés. Arról már írtam, hogy a bírói trió egyik tagja, Kermit Bye már az átmeneti felfüggesztést sem adta volna meg. Amit még érdemes tudni a másik két bíróról, hogy Bentonnak nincs, de Collotonnal van kapcsolata korábbi NFL perekkel kapcsolatban. Colloton benne volt akkor is a három fős testületben, amikor az NFL a Vick bónusz ügyében fellebbezett David Doty döntése ellen. Colloton akkor Doty döntésének helyben hagyása mellett szavazott, és 3-0-lal kapott ki a liga másodfokon. Emellett érintve volt a StarCaps perben is (a napokban lezárult tiltott szerekkel kapcsolatos ügy, amiben több Saints és Vikings játékos érintve volt), de ott jelentős döntés nem fűződött a nevéhez. Nézzük azonban, mit is írtak az NFL részéről a legújabb briefbe.

A beadvány tartalma röviden: Továbbra is az illetékesség a fő pont, a Norris-LaGuardia Actre hivatkoznak, szerintük nem lehetne döntést hoznia a törvény miatt a kerületi bíróságnak az ügyben. A liga szerint a munkaügyi vitából való kinövése a helyzetnek egyértelmű a törvény sorai alapján, ezért a bírónő döntése nem kompatibilis a Norris-LaGuardia Acttel. Szintén ellenkezésbe kerül a döntés az elsődleges határkörre és a munkajogi kivételre vonatkozó szabályozásokkal. A kerületi bíróság és a felperesek ezeket megkerülik azzal az egy dologgal, hogy deklarálják az unió megszűntét. Azonban, ha ez csak ilyen egyszerűen megtörténhet, akkor az alkalmazottak mindig ezt csinálnák, és futnának a bíróságra a trösztellenes csoportos pereikkel. Megismétlik azt, hogy az NLRB lenne illetékes a decertifikáció elismerésében és továbbra is fenntartják annak rosszhiszemű és taktikai voltát. A károk megítélésének kérdésében Nelson bírónő rossz időtartamra figyelt, amikor elmaradt szezonra célzott. A fellebbezési procedúra a gyorsítás után könnyedén lebonyolítható az offseasonben, amikor minimális kár éri a játékosokat, ha éri egyáltalán. Ezzel szemben az NFL azonnali károkat szenved el.

A Norris-LaGuardia Acttel való ellenkezés önmagában is megoldja az egész ügyet, nem csupán a felfüggesztés kérdését, de a fellebbezés folyamán a döntés megfordítását is. A törvény mind sztrájkokra, mind lockoutokra való tiltást fogalmaz meg. Az NLRB-re vonatkozó ponttal kapcsolatban kijelentik, hogy a bíróság maga döntött a feloszlás jogosságáról, és erről még egy meghallgatást sem tartott (április 6-án csak az illetékességet feszegették, és emiatt többször is jeleztem, hogy esetleg lehet még egy meghallgatás, illetve a döntés után is írtam róla, hogy ezt feltehetőleg támadni fogja az NFL). Az, hogy a játékosok legutóbb csak az NFL unszolására hozták létre újra a szakszervezetet az NFL szerint ellenkezik a David Doty döntésében szereplő, erre vonatkozó ponttal. A munkajogi kivétel kapcsán elvetik a játékosok Brown vs. Pro Football értelmezésével kapcsolatos vádjait, és bejelentik, hogyha itt a felperesek nyernének, akkor az összes iparágban ezt a taktikát folytatnák innentől az uniók, és a kollektív egyeztetések helyett mindenki a bíróságra járna. Hibásnak tartják a bírónő azon döntését is, amely elveti a kollektív egyeztetésektől időben való távolság kérdését.

A döntés felhasználja azt is, hogy az NFL készült a szezonra. Természetes ez, hiszen a liga szezont akar, de ez teljesen független attól, hogy lockout került bevezetésre, amire a munkajog szerint a munkaadónak joga van. Ha egy lefektetett szabályozás esetén a játékosok a csapatok között vándorolnak, és ez a gazdagabb csapatok felé tereli őket, akkor ez a folyamat sohasem lesz többé visszaállítható. Ez különösen akkor okoz gondot, ha később az ügyben az 8th Circuit megmásítja Nelson bírónő döntését, ez nagyon fontos pont az NFL-t érő helyrehozhatatlan kár kategóriájában. A játékosok által a free agency csúszásával elszenvedett kár nem lesz helyrehozhatatlan. Az FA piac megnyílhat június vagy július folyamán, amint a bíróság dönt. (Megjegyzés: Ez a pont azért furcsa, mert ha kb. ekkor indul az FA, az azt jelenti, hogy alulmaradtak a lockout megszüntetésével kapcsolatos fellebbezési procedúra során...) Ezután, az egész folyamatban először játékosokat vesznek elő az NFL részéről a jelentkező helyrehozhatatlan kár megcáfolására. Céloz a beadvány arra, hogy Mankins és Vincent Jackson kihagyta az offseason programot előző években, és sok NFL játékos tesz így. Illetve kiemelik Ray Lewis és Wes Welker nyilatkozatait, akik azt mondták korábban, hogy nekik a lockout olyan, mint egy vakáció, és ez karrierjük legjobb offseasonje. A nyilatkozatok ténylegesen elhangoztak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése