2011. május 18., szerda

Szünet a mediációban, a csoportos per és a Vikings stadion

A mediáció két napon át tartott, miután Arthur Boylan a feleket ismét kisebb szünetre küldte kedd délután. A következő találkozóra majd június 7-én és 8-án kerül sor közvetlenül a június 3-ai st. louisi meghallgatás után. Kiderült az is, hogy az NFL által prezentált ajánlat rosszabb volt, mint amit márciusban kapott az NFLPA a decertifikáció előtt. Ennek oka egyszerű, a helyzeti előny megfordulása. Míg Nelson bírónő döntése után a játékosok, most a tulajdonosok tartanak erődemonstrációt. Számomra egyébként az az egyik legfontosabb kérdés ezzel az egész bírósági egyeztetéssel kapcsolatban, hogy az NFL beletörődött-e már abba, hogy a leendő új CBA-nak bírósági felügyelete lesz. Mert ha Boylan közvetítésével egyeznek meg, akkor az nem kollektív szerződés, hanem bírósági kiegyezés, amelyet később CBA-ba foglalhatnak. És ezáltal a felügyelet élne. Egyáltalán visszamehet-e még az NFL oda, ahol ez az általuk nem preferált helyzet nem állna fenn? Igen, mégpedig, ha a decertifikációt érvényteleníti az NLRB (vagy a bíróság). Ennek az esélyei nem túl kecsegtetőek.

Térjünk át a csoportos perre, amely komoly gondolkodásra késztetett sokakat, így engem is. Tegyük fel, hogy a várakozásoknak megfelelően az 8th Circuit felülbírálja Nelson bírónő döntését, kimondja, hogy nem szüntethette volna meg a lockoutot a Norris-LaGuardia Act miatt.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lockout legális lenne. Gondoljunk bele, hogyha a szakszervezet elismerten megszűnt, akkor a trösztellenes jog értelmében a lockout illegális tevékenység. (Ha valami probléma van a megszűnéssel, akkor a munkajog alapján legális a lockout.) Magyarul, a csoportos per, amely támadja a lockoutot, a draftot, az FA korlátozásokat, a lockout miatt még mindig mehetne tovább, és akár ki is mondhatnák, hogy illegális, ezáltal az ezen időszakban elszenvedett károkért háromszoros kártérítés illetné meg a játékosokat. Nyilván ebben az esetben egyelőre nem játszik az, hogy szabályozásokat tudnának támadni, de a lockout miatt mehet tovább a per, nem lesz visszadobva.

Mégis akkor mi ezzel a baj a játékosok számára? Ez a csata a rövidtávú helyzeti előnyről szól elsősorban, és hosszabb távon a jobb feltételek kivívásáról. Ha a lockout nem szűnik meg a szezon előtti időszakban, az a tulajdonosok malmára hajtja a vizet. Ennek oka egyszerűen az, hogy a játékosok jobban ki vannak téve egyénileg az elmaradt fizetéseiknek, mint a tulajdonosok, kevesebb ideig bírják a csatát. A csoportos per pedig egy meglehetősen hosszú folyamatnak ígérkezik.

Minnesotában a stadionról vitáznak a felek továbbra is. A kormányzó, Mark Dayton egy interjúban kijelentette, hogy nehezen tudja elképzelni, hogy az állam ki tudja gazdálkodni az útfelújításokhoz szükséges tételt. Mint arról már beszámoltam, a Vikings adna 407, Ramsey megye 350, míg Minnesota állam 300 millió dollárt a projekthez. Ehhez jön még egy olyan tétel, ami állítólag nincs beépítve a tervbe, az útfelújítások. Korábban írtam, hogy ez 200 millió dollár pluszköltséget jelentene az állam számára, Dayton még ennél is nagyobb, 240 milliós tételről beszélt. A Vikings ezzel szemben 80 és 175 millió dollár közé eső összeget tart megalapozottnak. A kormányzónak emellett az sem tetszik, hogy Ramsey megye túl nagy kontrollt enged a csapatnak a terv keretében, összességében kétségbe vonja, hogy miért is érné meg a megye számára a stadion felemelése Arden Hillsben.

Roger Goodell komisszár tegnap találkozott a kormányzóval, és beszélgetésük során szóba került az NFL stadionhoz való hozzájárulása is. Erről egyelőre részletek nem ismertek, de várhatóan lesz róla információ a közeljövőben.
Mindeközben az adófizetők tiltakoznak az ellen, hogy az általuk befizetett pénzt a Vikings stadionjára költsék, és maga a stadion terve adóemeléshez vezessen. Amennyiben május 23-ig a törvényhozás áldását adná a tervekre, akkor az azt jelentené, hogy a lakosoknak nem lenne beleszólásuk az adók bevezetésébe. Egy honlapot indítottak a tiltakozók, akiknek célja, hogy szavazásra bocsássák a tervezett adókon keresztüli hozzájárulást. A célkitűzés az, hogy a petíciót legalább a választásra jogosultak 10 %-a aláírja. A tiltakozók honlapja megtekinthető a következő linken:
http://www.novikingstax.com/.

Egyéb hírek röviden:
-A Bucs nemet mondott az HBO megkeresésére, így nem szerepelnek az idei Hard Knocksban.

-A Dolphins kinevezte vice presidentnek és CFO-nak Mark Brockelmant, aki felügyeli majd a gazdasági és HR osztályt a továbbiakban mind a csapat, mind a stadion viszonylatában. Brockelman közvetlen felettese Mike Dee, a Dolphins CEO-ja lesz. A 49ers eközben elküldött egy VP-t, méghozzá Lal Heneghant, aki eddig az adminisztrációs osztályért volt felelős. A Browns is leépített, a játékosok fejlődéséért felelős igazgatót, Jerry Butlert engedték el.

-Jeremy Shockey egy skóciai állóképességi versenyen vett részt. Nem említeném meg ezt itt, ha nem kötődött volna ehhez az eseményhez egy nagyobb összegű felajánlás egykori csapattársának alapítványa számára. Shockey a Heath Evans Foundation támogatására utalt át pénzt, az alapítvány a gyerekkori szexuális zaklatás elszenvedőit igyekszik segíteni, és felhívni a figyelmet erre a problémára. Eközben Justin Tuck a JP Morgan Chase-szel fogott össze, és együtt támogatták az alabamai tornádó katasztrófa károsultjait. A JP Morgan Chase 250.000 dollárt, Tuck alapítványa pedig 25.000 dollárt ajánlott fel a célra.

-Steve Wright, aki a 60-as években a Packers OT-je volt, áruba bocsátotta Super Bowl gyűrűjét. A relikvia a piacon 73.409 dollárért kelt el. Soha nem került még értékesítésre olyan gyűrű ezen kívül, ami az I. Super Bowl győztesének állított volna emléket. Aki irigykedik a gyűrű tulajdonosára, most is szerezhet magának egyet, igaz, ez egy kicsit újabb kiadás. Immár lassan egy hónapja elérhető egy, az első Patriots által megnyert Super Bowlkor kapott gyűrű az eBay-en. A kikiáltási ár 63.000 dollár, akinek van felesleges 12 millió forintja, akár azonnal meg is veheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése