2011. május 8., vasárnap

Portré: Kelli Masters

Időről időre igyekszem majd bemutatni röviden egy-egy sporthoz kötődő csapatvezető vagy játékosügynök életútját az olvasóknak. Elsőként egy ügynökre kerül sor, mégpedig Kelli Mastersre, arra a nőre, aki egy kemény "férfiszakmában" próbál érvényesülni.

Kelli Masters 1973. július 5-én született Oklahoma Cityben, és egész eddigi élete ehhez a városhoz kapcsolta. Fiatalon újságíró szeretett volna lenni, és az Oklahoma egyetemre való felvételét követően hamar el is végezte a szakot. 1995-ben megkapta első munkáját, egy helyi TV társaságnál lett riporter és hírszerkesztő. Hamarosan azonban úgy érezte, kevés, amit ettől a szakmától kaphat és ismét jelentkezett az egyetemre, ezúttal a jogi karra. Nem volt azonban elég pénze a tanulmányai finanszírozására, így további pénzkereseti lehetőség után kellett néznie. Barátai viccből beszervezték a Miss Oklahoma szépségversenyre, ennek a problémának az áthidalására. Ezt 1997-ben megnyerte, következett a Miss America választás, ahol elég sokáig menetelt, és keresett is ezzel 70.000 dollárt. Azonban elkerülhetetlen volt innentől az, hogy megkapja a besorolást az emberektől, szőke szépségkirálynő, aki ráadásul a Marching Bandben szerepelt az egyetem folyamán. Masters azonban nem hagyta magát beskatulyázni, 2000-ben befejezte az egyetemet második diplomáját szerezve, több díjat kapva.

1999-ben helyezkedett el Oklahomában a Fellers, Snider, Blankenship, Bailey & Tippens irodájában gyakornokként és azóta ott dolgozik, elsődlegesen a polgári jog és a non-profit szervezetekkel kapcsolatos jog képezi szakterületét. 2004-ben kezdett el másodállásban sportügynöki tevékenységgel foglalkozni, és ma sem több ez annál számára, a jogi praxis fontosabb. 2005-ben szerezte meg az NFLPA-től az NFL ügynöki tevékenységre szóló engedélyét és ekkor alapította meg ügynökségét, a Kelli Masters Managementet. Az Oklahoma egyetemmel való kiváló kapcsolatában reménykedett elsősorban, amikor ezt a munkát elkezdte, és a mai napig elsősorban az egyetemről, illetve a környékről érkeznek kliensei. Első nagy fogása a Vikings jelenlegi RB-je, Adrian Peterson lett volna, azonban alulmaradt az érte folyó versenyben Ben Dográval (CAA) szemben. Nagy csalódás volt ez Mastersnek, aki öt évet adott magának ahhoz, hogy egy elit klienst megszerezzen. Ha ez nem következett volna be, akkor ma már nem lenne ebben a szakmában. 2008-ban ő volt az egyetlen, aki felkarolta a siket Oklahoma State CB-t, Martel Van Zantet, akiről annak idején közöltem egy rövid portrét a bowl.hu jogelődjén. Van Zant hasonlóan járt, mint Masters korábbi kliensei, UDFA lett, de ennek ellenére nem adta fel. 2009-ben és 2010-ben is csapatot talált a CB-nek az aréna ligában. Az ügynök egyébként is híres humanitárius tevékenységéről, ez az, ami megkülönbözteti versenytársaitól. Hívő keresztény és több jótékonysági szervezet alapítója, elnökségi tagja. Ezért sem csodálható, hogy elvállalta Van Zant képviseletét.

2010 hozta Kelli számára a nagy áttörést, ugyanis - két Oklahoma játékos - előbb Brody Eldridge, majd pedig Gerald McCoy nevezte ki ügynökévé. Eldridget a Colts vitte el az ötödik körben, McCoy viszont 1/3-as lett a drafton. Nem volt azonban túl kellemes élmény ez Mastersnek kezdetben, hiszen éppen azzal a CAA ügynökeként tevékenykedő Ben Dográval kellett együtt dolgoznia McCoy reprezentálása folyamán, akivel annak idején Adrian Peterson képviselete kapcsán alaposan összekülönböztek. Mára azonban már az ellentét a múlté, és nem kizárt, hogy Masters a jövőben több CAA projektben is szerepel majd.
A lényeg számára az volt, hogy megvolt az első komoly kliense, amit hamarosan még több játékos követhet. A 2011-es draft classból szintén egy Sooners játékos, a negyedik kör elején elkelt free safety, Quinton Carter lett a kliense, és majd ő tárgyalja meg a leendő Broncos játékos szerződését is John Elwayékkel.


Tagadhatatlan, hogy a szakmában való karrierjét nem feltétlen kiváló tárgyalási képességei, nagyszerű módszerei alapozzák meg, és még most is csupán a kibontakozás szakaszában van. Azonban már az szó, hogy képes felvenni a kesztyűt olyan cápákkal, mint a Rosenhausok, Condonok, Dográk vagy Segalok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése