2011. május 25., szerda

Nincs döntés a Vikings stadion ügyében

Lezárult a 2011-es törvényhozási időszak Minnesotában, és az állam két fontos kérdésben mégsem hozott döntést. Az egyik a költségvetés elfogadása, a másik a Vikings stadion ügye. Természetesen az előbbi a fontosabb, de úgy tűnik a Vikings stadion ügyével is rendkívüli ülés keretében foglalkozik majd a törvényhozás a nyár folyamán. Nagyon fontos lenne az, hogy átmenjen a javaslat, mert a Vikingsnak a 2011-es szezont követően lejár a Metrodome-mal kötött bérleti szerződése, tehát akár jobb ajánlat esetén távozhatnak a megtett lépések ellenére is. Természetesen prioritás a költségvetés, ami több milliárd dolláros mínuszban áll jelenleg, kérdés, hogy ezek mellett mennyire fér bele a többször taglalt minimum 300 millió dolláros hozzájárulás. Ráadásul ez a költség feltehetőleg 431 millióra emelkedik a szükséges útkarbantartási munkálatoknak köszönhetően. Bármennyire is volt pozitív a május 10-ei megegyezése a csapatnak Ramsey megyével, amennyiben az állammal nem tudnak megegyezni, nem megy át a javaslat, akkor az egész megállapodás semmit sem ér.

Mindeközben a háttérben alantas játszmák folynak, nem elég, hogy a politikusok nagymértékű bevonására is szükség volt, még a stadion projektről készült médiabeszámolók is torz képet festettek a Vikings terveiről. A probléma oka, hogy a jelenlegi Metrodome melletti területeket, ahol egy esetleges új stadion kerülhetne felhúzásra (ez volt a másik lehetséges helyszín) nem más birtokolja, mint a Minnesota Star Tribune nevű újság, ami az elmúlt két hétben napi rendszerességgel próbálta a Ramsey megyei tervvel kapcsolatos negatívumokat felnagyítani. A helyzet a Vikingsot támadásra, a lap vezetőségét védekezésre kényszerítette. Lester Bagley, a Vikings stadion ügyekben felelős alelnöke beszélt pár félreértett és félremagyarázott tényről. A legfontosabb a stadion révén realizált bevételek és felmerülő kiadások kérdése. Zygi Wilfék fedeznék az éves felmerülő költségek 90 %-át, ami körülbelül 14-18 millió dollárt tenne majd ki, ennek ellentételezéseként jogosultak a bevételek nagyobbik részére is. Ennek ellenére a stadion köztulajdonban marad, és vezetését a létrehozandó Minnesota Stadium Authority (MSA) látná el. Az MSA vezető testülete öt taggal rendelkezik majd, abból kettőt Minnesota állam, kettőt Ramsey megye, és egyet Arden Hills város delegálhat. A másik fontos kérdés, hogy a Vikings tervei között szerepel-e esetleges PSL (personal seat licence) ülőhelyek telepítése. Erről a formátumról már korábban többször beszámoltam, a lényege az, hogy a PSL egy stadionbeli fix hely bérlését teszi lehetővé egy néző számára egy éven, vagy több éven keresztül. A szurkolónak két költségtétele jelentkezik emiatt, egyrészt fizeti a jegyek árát mérkőzésenként, másrészt kifizeti a PSL éves díját, amely alapján jogosult az adott helyre. A megállapodás szerint a Vikings még nem döntött PSL helyek bevezetéséről, de amennyiben erre sor kerül és az ebből befolyó bevétel átlépi a 125 millió dollárt, akkor az ezt felülmúló rész Ramsey megyét illeti meg.

A legújabb csapat, amely a kezdeti remek PR-t biztosító, nem vonjuk meg a fizetést az alkalmazottaktól kampány után átesett a másik oldalra, a Detroit Lions. William Clay Ford csapata bejelentette, hogy két heti kényszerszabadságra küldte összes alkalmazottját hétfőn. Az intézkedés vonatkozik az edzői stáb minden tagjától kezdve az utolsó adminisztrátorig és karbantartóig. A lockout egyre több csapatot kényszerít hasonló lépésekre, ami elsősorban amiatt probléma, mert a két vitázó fél között egy harmadik, nem is érintett csoport életkörülményeit nehezítik meg a tulajdonosok. Csupán hét csapat van, akik garantáltan nem nyúlnak a fizetésekhez, igaz ezek közül a Raiders, mint már arról írtam, jegyek eladására sarkallja alkalmazottait ellentételezésként. A másik hat csapat: DAL, IND, NYG, PHI, PIT, SEA. A Bills eközben az alkalmazottainak jutó járandóságok alapját is befagyasztotta, nem kerül sor a járulékaik fizetésére a nyugdíjalapokba a lockout hátralevő részében.

Egyre türelmetlenebbnek tűnnek mind a játékosok, mind a tulajdonosok a CBA vitában, láthatóan érzik egy meg nem nevezett határidő közeledtét, amelynek átlépése veszélyezteti a szezon létét. A tulajdonosok részéről Jim Irsay (Colts) fogalmazta meg, hogy szerinte július elejéig van idejük a problémák kezelésére, és nagyon jó lenne, ha addig lezárulna a procedúra. A játékosok is türelmetlenek, megegyezést sürget a napokban megszólalt több képviselőjük. Mindeközben a tulajdonosok Indianapolisban találkoztak ma és tegnap, a fő téma a lockout volt, és a bírósági folyamatok, de szabályváltoztatásokra is sor került. Ezek közül a legérdekesebb gazdasági szempontból, hogy nem csupán a játékosokat büntetnék ezentúl a súlyosabb szabálytalanságok miatt, hanem többszörös szabályszegés esetén az egyes csapatok is büntetésre számíthatnak. Adolpho Birch NFL VP szerint a tavalyi évben három vagy négy együttes számíthatott volna ilyen büntetésekre, amelyek összege jelentős lenne Birch megfogalmazása szerint. Az NFL bejelentette azt is ezen az összejövetelen, hogy elmarad a június 26-ára tervezett Rookie Symposium, amely az újoncjátékosok oktatására létrehozott kezdeményezés. A szokásos rendezvényen tartanak beszámolót a fiataloknak az új életvitelükkel, annak veszélyeivel (hirtelen jött gazdagság, nők, új barátok, stb.) kapcsolatban. Emellett törlésre kerültek a Harvard és Wharton egyetemeken tartott idei pár hetes kurzusok, amelyek a gazdálkodás alapjaival igyekeznek megismertetni a játékosokat.

A bíróságokon viszonylagos csend van, annyi történt csupán, hogy a minnesotai kerületi bíróság engedélyezte a csoportos per beadványának csúsztatását, de nem a kért időpontig, július 6-áig. Egy hónappal korábban, június 6-án esedékes az iromány leadása. Illetve tegnap egy újabb amicus érkezett be az 8th Circuitre, amely a játékosokat támogatja. Ez az első olyan beadvány, amely igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy milyen károk érik a helyi kisvállalkozásokat, a megyéket és államokat (amelyeknek a tulajdonosok tartoznak, és amelyeknek pénzéből stadionokat építtettek) egy szezonba nyúló lockout esetén. Képviselők írták alá a dokumentumot Washingtontól Texason át Floridáig, és több olyan kisvállalkozás is szerepel a beadványban, amelyek működése kapcsolódik az NFL mérkőzésekhez. A beadvány célja, hogy felhívja a figyelmet a kívülállókat érintő helyrehozhatatlan kárra. Emellett az 8th Circuit garantálta az NFL-nek, hogy a játékosok 125 oldalas beadványára maximum 9.000 szavas választ adjanak.

Egyéb hírek röviden:
-A New Orleans Saints a lockout ellenére értékesítette összes bérletét a 2011-es szezonra. A Katrina hurrikán előtt a csapatnak komoly gondjai voltak a jegyek értékesítésével, most viszont túlkereslet jelentkezik, immár hat éve sorozatban mindig sikerült a bérleteket értékesíteni. Talán még meglepőbb adat, hogy a bérletesek 98 %-a a lockout ellenére megújította bérletét.
-Mike Smith, a Falcons főedzője bejelentette, hogy a Falcons Dimitroff GM szavai ellenére nem szeretne idén a Hard Knocksban szerepelni.
-A Dolphins három változtatást eszközölt a tehetségkutatásért felelős állományában. Chris Shea lett az új helyettes felelőse a részlegnek, John Richter a scoutok asszisztense lett, míg Chase Leshint előléptették az egyetemi tehetségkutatás koordinátorává.
-Amerikát a napokban leginkább a joplini tornádó sokkolja, amely katasztrófát okozott Missouri államban. Az NFL csapatok sem nézhették tétlenül a helyzetet, és felajánlásokat tettek. A Chiefs 35.000 dollárral és ásványvízzel, valamint élelmiszerekkel, a Colts meg nem nevezett összeggel és 15.000 üvegnyi ásványvízzel segítette ki a károsultakat.
-David Bruton, a Broncos safetyje nem akármilyen munkába vágott bele a lockout ideje alatt. Ohioi otthonának általános iskolájában vállalt helyettesítő tanári állást. A játékos napi 90 dollárt keres (17.000 forint/nap), de nem érdekli a pénz, csupán arra volt szüksége, hogy hasznos elfoglaltságot találjon magának.
-A tiqIQ felmérése szerint, amennyiben elmaradna az NFL szezon, akkor a másodlagos jegyértékesítő piacon közel 265 millió dolláros bevételkiesés jelentkezne.
-A lockout nem zavarja az NFLShop.comot, a szurkolói (replica) mezek ára 79,99 dollárról 84,99 dollárra emelkedett...
-A college fociban egyre több elmélet kering azt illetően, hogy valamilyen plusz finanszírozást kapjanak a játékosok az ösztöndíjaik mellett, Jim Delany és a BigTen kezdte el az ötletgyártást, és a jelek szerint a többi konferenciánál is keresik a lehetőségeket.
-Az idei évtől az Aflac biztosítótársaság lesz a Heisman Trófea főszponzora. Semmilyen részlet nem szivárgott ki a szerződéssel kapcsolatban, így azt sem tudjuk, meddig él a kontraktus.
-Több csapatot követve a Maryland egyetem is kiszervezte jegyértékesítését. Az egyetem sportmérkőzésekre szóló belépői iránti keresletet az Aspire Group igyekszik majd élénkíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése