2011. május 14., szombat

Munkabeszüntetések, Doty meghallgatása, Gould és Rapp interjúja

Az NFL lockoutja immár 60 napja tart, március 12-én kezdődött és csupán a draft első és második napjára szakadt meg. Nelson bírónő hiába szakította meg a lockoutot bírósági döntésével, pár napon belül az 8th Circuit átmenetileg felfüggesztette annak végrehajtását. Ez az átmeneti felfüggesztés immár két hete van érvényben, ami szokatlan időtartam, de semmi sem tiltja azt, hogy a döntés továbbra is átmeneti legyen, tehát nem feltétlenül kell a bíróságnak egy hosszabb távra vonatkozó döntést meghoznia. Erre a döntésre várunk több mint két hete, így a jelenlegi helyzetben nagyobb valószínűsége van annak, hogy a fellebbezési procedúra végéig átmeneti jelleggel legyen felfüggesztve a végrehajtás, mintsem hogy megszülessen a döntés egy hosszútávú felfüggesztésről. Azonban nem is ez az, amire rá akarok mutatni, hanem hogy a lockout most már hivatalosan is az NFL történetének leghosszabb munkaszünete, csütörtökön érte el a számláló az 58. napot, amivel a 2011-es CBA vita megelőzte az 1982-es, eddigi legnagyobb anyagi áldozatokkal járó munkabeszüntetést. A teljesség kedvéért egy táblázatban összesítem az eddigi sztrájkokat és lockoutokat az NFL-ben:











Térjünk át a bíróságokra. Minnesotában David Doty csütörtökön tartotta meghallgatását a TV-s szerződések alapján összegyűjtött pénzalapokkal kapcsolatos kártérítés ügyében. A szövetségi bíró már korábban bűnösnek találta a ligát a korábbi CBA megszegése miatt. Doty csalódottságának adott hangot, mivel remélte, hogy a felek megegyeznek május 12-ig, és így nem kell sort kerítenie a meghallgatásra. Azonban a jelenlegi feszült helyzetben nem csoda, hogy erre nem került sor. Doty nem döntött azonnal, hanem pár hetet kért a döntés meghozatalára, elképzelhető, hogy akár a lockout fellebbezés lezárultáig is halasztgatja majd a döntését. Pozitív hozadéka a bírósági procedúrának, hogy végre hivatalos számaink vannak az NFLPA által "lockout biztosításnak" nevezett alappal kapcsolatban. Az összes befolyó pénzmennyiség 4,078 milliárd dollárt tesz ki. A főbb, ebbe tartozó tételek a TV társaságoktól származnak: 976 millió dollár az ESPN-től, 775 millió dollár az NBC-től, 713 millió a Foxtól, 610 millió a CBS-től és 555 millió a DirecTV-től. Ezen felül a teljes összegből összesen 457 millió dollár az, amit az NFL-nek egyáltalán nem kell visszafizetnie (DirecTV 400 millió, ESPN 40 millió, Verizon 17 millió). A korábbi Special Master által hozott döntés 6,9 millió dolláros kártérítést ítélt meg az NFLPA-nek, de nem találta az NFL-t bűnösnek a CBA megsértésében. A meghallgatások érdekessége az volt, hogy az NFLPA kérte azt, hogy ne engedélyezzék az NFL-t a pénzhez férni a CBA vita okán. Erre az NFL ügyvédje, Gregg Levy bejelentette, hogy az NFL a pénz nagy részét még össze sem gyűjtötte a TV társaságoktól, mi több, nem is szándékozik azt kiutalni a csapatoknak. Levy korábban többször jelezte a nagyobb hitelminősítők érdeklődésére is, hogy az NFL a lockout második évére tartogatja ezt a pénzt... Az NFLPA a bíróságtól 707 millió dolláros kártérítést kért, illetve ehhez jön még hozzá egy meg nem határozott tétel a digitális jogok, a RedZone csatorna jogai, illetve az NBC által tavaly kapott plusz mérkőzés kapcsán. Emellett az NFLPA a kártérítés háromszorosának megfelelő büntető kártérítést is kér. Ez annyit jelent megítélés esetén, hogyha a jövőben az NFL megismételné tettét, akkor 2,121 milliárd dollárba kerülne ez számukra. Azt azonban fontos tudni, hogy a büntető kártérítések esetén nem mindig a felperes a kedvezményezett, tehát nem biztos, hogy jövőbeli probléma esetén a teljes összeg az NFLPA-hez vándorolna.

Clark Judge, a CBSSports riportere a tegnapi nap folyamán interjút készített két nagy tekintélyű jogásszal. Egyikük William Gould, a Stanford egyetem jogászprofesszora, aki 1994 és 1998 között az NLRB elnöke volt és több mint 200 munkajogi vitában szerepelt mediátorként. Másikuk Geoffrey Rapp, a Toledo egyetem professzora, aki a Yale-en is tanít és korábban dolgozott másodfokú bíróságon. Mindketten inkább annak tudják be az átmeneti helyett a fellebbezés végéig tartó felfüggesztés elmaradását, hogy túl fontos az ügy, és valószínűleg a két átmeneti felfüggesztés mellett szavazó bíróból legalább az egyik nem jutott még döntésre az ügyben, mert ellenkező esetben már megszületett volna a döntés. Mindketten kifejtik azt is, hogy az átmeneti felfüggesztés ezáltal gyakorlatilag állandóvá válhat. Kijelentik azt is, hogy a játékosok beadványa sokkal erősebb. Gould, a munkajogi szakértő jelzi, hogy szerinte ez nem munkaügyi vita, ahogy azt az NFL állítja, ez trösztellenes jog alá tartozó ügy. Emiatt hibának és erőtlennek tartja a Norris-LaGuardia Act előtérbe helyezését. Mindketten úgy érzik, hogy a decertifikáció végrehajtódott, és nem kérdőjelezik meg annak jogosságát. Egyikük szerint sem tekinthető már az NFLPA kollektív egyeztetési partnernek. Hiába tartják azonban a játékosok oldalát sokkal esélyesebbnek, mindketten féltek jósolni. Igenis megvan az esélye annak, hogy az 8th Circuit megváltoztatja Nelson bírónő döntését. Gould elsősorban arra utalt válaszában, hogy az USA legkonzervatívabb bírósága jelenleg az 8th Circuit, és ez megkönnyítheti az NFL dolgát. Rapp kézzelfoghatóbb indokot mondott. Bár szerinte az NFL azon pontjai, amelyek kétségbe vonják a bírónő végzés kimondására szóló hatáskörét, és a decertifikációt "csalásként" állítják be, mind halálra vannak ítélve, mégis van esélyük, amiatt, mert nem egyértelmű a helyrehozhatatlan kár kérdése. Rapp véleménye szerint bizony lehet a játékosokat pénzben is kárpótolni az elszenvedett károkért, és akkor nem lehet kimondani a végzést, ha nem áll a helyrehozhatatlan kár rájuk nézve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése