2011. május 11., szerda

Lockout hírek, Gus Johnson és a legbefolyásosabb sportolók

Továbbra is érvényben van az átmeneti felfüggesztés, és így a lockout, továbbra sem döntöttek arról, hogy a fellebbezési procedúra lezártáig érvényben marad-e az intézkedés. Szerintem azonban lassan vehetjük ezt ténynek, hiszen már beérkezett az NFL első beadványa is a fellebbezés ügyében. Ezt majd a későbbiekben ismertetem, akárcsak az ezt nem sokkal követő NHL amicus briefet, amit leginkább támogató beadványnak tudnék "fordítani". Valójában ezek a beadványok csupán kívülállók részéről, az ügyben fontos, esetleg korábban figyelmen kívül hagyott, nem ismert információk ismertetésére szolgálnak, de itt nyíltan az NFL érdekében íródtak. Gondolom sokakat meglep ez az esemény, és viszonylag érthetetlen is, hogy miért akarja itt egy másik sportliga az NFL-t támogatni. Az ok kis gondolkodás után azonban kézenfekvő, amennyiben az NFL itt győzne, egy bírósági precedens keletkezne a lockoutok bírósági határozati úton történő megszüntetése ellen. Ezzel a sportligák még decertifikációk után is alkalmazhatnák a lockout eszközét, lehetne mire hivatkozniuk a későbbi bírósági játszmák során. Hamarosan várják a szakértők azt, hogy a CBA vita kellős közepén álló NBA is jelentkezzen egy hasonló dokumentummal. Nem egyedi esetről van szó, hiszen az NHL és az NBA a sokszor hivatkozott American Needle vs. NFL perben is adott be hasonló támogató beadványt. Ott az volt a tét, hogy keletkezik-e egy olyan precedens, amely a korábbiakkal szemben nem tekinti 32 versengő csapatnak az NFL-t, hanem egy entitásként fogadja el a liga csapatait. Akkor az NFL a két másik liga támogatása ellenére 9-0-ás vereséget szenvedett. Emellett a tegnapi napon érkezett még egy beadvány a bíróságra, egy senki által sem ismert NFL Players' Reserve nevű szervezettől, amely az újoncok érdekében szólal fel, és a mihamarabbi döntést kérvényezi a lockout megszüntetése ügyében. Ez az irat valószínűleg teljesen figyelmen kívül lesz hagyva.

A bíróságon azonban a viszonylagos tétlenség ellenére is lesznek események a közeljövőben, holnap, 12-én David Doty tart majd meghallgatást a TV-s pénzek ügyében, 16-án újraindul a bírósági mediáció Arthur Boylan felügyeletével, 20-án érkezik be a játékosok beadványa a fellebbezés ügyében az 8th Circuitre, 23-án az NFL beadványa soros Nelson bírónőnél a csoportos perben, 26-án következik az NFL válasza a játékosok 20-ai írására az 8th Circuiten. És végül, a jelenleg legfontosabbnak tartott időpont, a június 3-ai meghallgatás az 8th Circuiten a lockout megszüntetésével kapcsolatos fellebbezés ügyében. Nem lesz egyszerű mindezeknek a követése, de majd igyekszem a jogi dokumentumok tartalmazása mellett "emberi nyelven" is elemezni az aktuális helyzetet.

A TV-s pénzek ügyében egy milliárd dollárt meghaladó kártérítést, vagy az összegyűjtött alapok megosztását kérte korábban az NFLPA, de a héten egy beadványban megpróbálták ezt kiterjeszteni az NFL összes reklámszerződésére is, amelyek következtében járó pénzek többsége esedékes lockout esetén is. Mint ismert, David Doty már döntést hozott arról, hogy az NFL megsértette a CBA-t a TV-s szerződések újratárgyalásakor, csupán a tényleges büntetést nem szabta még ki.

Egyéb lockout hírek:
-Több újságíró szerint az utóbbi időben egyre több csapat szegi meg az NFL lockout szabályozását. Az UDFA-k ügynökeit elérik a csapatok és az edzők is többször beszéltek az önálló workoutot szervező játékosaikkal.
-Az AdWeek/Harris Poll felmérése szerint, amennyiben a szezon kezdő időpontja eltolódna, akkor az amerikaiak 19 %-át kevésbé érdekelné a szezon.
-Daniel Kaplan szerint az NFL dolgozik egy olyan szabályozáson, ami eltér a 2010-estől. Ha ezt vezetik majd be, és ez több versenyellenes megkötést tartalmaz majd, akkor ez több támadási felületet eredményez, ha kevesebb megkötés lenne, akkor lenne esély arra, hogy az egyeztetések felé haladjunk. Az NFL Kaplan írására reagálva jelezte, hogy több variáción gondolkodnak, még nincs eldöntve milyen szabályozást vezetnének be, ha a bíróság erre kényszerítené őket.
-A Dolphins a mai naptól kezdve egészen a lockout végéig csökkentette alkalmazottai fizetését. Az 50.000 dollárnál kevesebbet keresőknek 10, az 50.001 és 75.000 dollár között keresőknek 15, míg a 75.000 dollár feletti jövedelemmel rendelkező alkalmazottaknak 20 %-kal csökken a fizetésük.

Úgy tűnik, eldőlt a népszerű riporter, Gus Johnson sorsa, aki a CBS-től a Foxhoz szerződött. Johnson az új csatornánál az elsőszámú play-by-play kommentátorrá válik, mind az NFL, mind a college közvetítések alatt hallhatjuk majd.

A Forbes nyilvánosságra hozta a legbefolyásosabb (ez alatt értendő: legismertebb, legelfogadottabb, akinek a véleményére leginkább adnak) sportolók top 10-es listáját, amelyet az amerikai állampolgárok körében végzett kutatás alapján állítottak össze. Négy NFL játékos került fel a listára, Tom Brady (2.), Troy Polamalu (6.), Peyton Manning (7.) és Tim Tebow (10.). Érdekes, hogy míg Shaquille O'Neal az 4. helyen végzett, LeBron James csak 9. lett. Michael Phelps az 5. helyet szerezte meg. A fennmaradó helyeken Nascar pilóták végeztek: Jimmie Johnson (1.), Dale Earnhardt Jr. (3.), Jeff Gordon (8.).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése