2011. május 31., kedd

Jim Tressel búcsúja és az a bizonyos kérdőjeles amatőr státusz

Az Ohio State Buckeyes főedzője, Jim Tressel a tegnapi napon bejelentette lemondását. A sikeres edző vesztét egy tavalyi szezon óta húzódó botránysorozat okozta, amely ismét kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban sokak számára, hogy érdemes lenne-e fizetni az egyetemen jelenleg amatőr státuszban szereplő játékosokat.

Tressel 2002 óta dolgozott az OSU HC-jaként, ezalatt 106-22-es mérleget ért el csapataival és hétszer nyerte meg a Big Ten konferenciát. 8 BCS Bowlon szerepelt, ezzel pedig holtversenyben Bob Stoops-szal (Oklahoma) első az NCAA történetében. Ő az egyetlen edző az NCAA történetében, aki két csapattal is több mint 100 mérkőzést nyert pályafutása során (Youngstown State, Ohio State). Három alkalommal szerepelt csapatával BCS National Championshipről döntő mérkőzésen, amelyet egy alkalommal nyert meg. 2002 és 2011 között 66 játékosa kelt el az NFL drafton, amellyel első helyen áll az elmúlt 10 évet tekintve a college HC-k között (Pete Carroll, a USC volt, a Seahawks jelenlegi főedzője a második 60 játékossal, és Mark Richt (Georgia) a harmadik 57 draftolttal). Aki nem követte a college sportot, annak is ismerős lehet Tressel, aki rendszerint mellényben feszített az oldalvonal mellett. Viselete egy csapat és egy éra szimbóluma lett.

Tressel lemondása miatt nem kap pénzt a továbbiakban az Ohio State-től, pedig átlagosan 3,5 millió dolláros éves fizetésre lett volna jogosult 2014-ig.

A botrány fő eseményei:
-2010. április 2-án egy levél érkezett Tresselhez, amelyben felhívták a figyelmét arra, hogy Ohio State játékosok tetoválásokért cserébe Buckeyes ereklyéket, mérkőzésen viselt felszereléseket, aláírásokat, stb. adtak, ezzel pedig NCAA szabályszegéseket követtek el. A tetováló szalon tulajdonosa, Edward Rife szövetségi vizsgálat alatt állt, amelynek következtében kiderülhetnek majd a szabályszegések, jelezték a HC-nak. Ezen felül azt is érdemes megjegyezni, hogy a bűnügyi múlttal rendelkező Rife-ot drogkereskedés miatt figyelték a szövetségiek. Tressel bár tudott a szabályszegésről, mint később kiderült, elhallgatta a problémát az AD és az egyetem vezetősége, valamint az NCAA elől.
-Két héttel később újabb levél érkezett Tresselhez, amelyből kiderült, hogy 9 Big Ten bajnoki gyűrű, 15 pár cipő, 4-5 mez, és egy National Championship gyűrű cserélt gazdát tetoválásokért vagy egyéb szolgáltatásokért, illetve pénzért.
-Szeptember 13-án Tressel kitöltötte azt az NCAA nyilatkozatot, amelyben beszámolt arról, hogy semmiféle szabályszegésről nem tud a futballcsapat körül, és amennyiben kiderülne valami, azonnal továbbítja az információt az NCAA felé. Ezt a nyilatkozatot évente aláírja minden edző.
-December 7-én az FBI lecsapott Rifera, és értesítették az egyetemet arról, hogy Buckeyes emléktárgyakat találtak az akció folyamán, és szeretnék tudni, hogy nem jelentettek-e lopást. A listán szereplő tételek értéke 12.000 és 15.000 dollár közé esett. Hamarosan kiderült, hogy nem lopás zajlott le, hanem NCAA szabályszegés történt a játékosok részéről.
-December 9-én Tressel bejelentette, hogy fogalma sem volt a szabályszegésekről, és most hall először Riferól.
-Egy héttel később elkezdődött a hat, bizonyítottan az ügybe keveredő játékos vizsgálata, akiket pár napon belül határozatlan időre eltiltott az egyetem.
-December 22-én a határozatlan idejű eltiltást felfüggesztve az NCAA eltiltotta a következő szezon első öt mérkőzésére az ügybe keveredett kezdő QB-t, Terrell Pryort, az RB Daniel Herront, a WR DeVier Poseyt, az OT Mike Adamst, a DE Solomon Thomast, valamint egy mérkőzésre a LB Jordan Whitingot. A játékosokat az igénybe vett szolgáltatások megtérítésére kötelezték, az összegek: Pryor $2.500, Herron $1.150, Posey $1.250, Adams $1.000, Thomas $1.505, és Whiting $150.

-2011. január 13-án az egyetem felfedezte Tressel levelezését. Három nappal később az edző maga jelezte az NCAA felé, hogy tudomása volt az ügyről.

-Február 8-án Tressel az NCAA előtt elismerte, hogy szabályszegést követett el.
-Március 7-én a Yahoo nyilvánosságra hozza, hogy Tresselnek tudomása volt az ügyről már 2010 áprilisában, de nem jelezte sem az egyetem, sem az NCAA felé. Másnap, a nyilvánosságra kerülés miatt az Ohio State bejelentette főedzője két mérkőzéses eltiltását, és fizetése egy részének megvonását (250.000 dollár). Az edző hamarosan bejelentette, hogy a játékosokkal egyetemben ő is öt mérkőzést "pihen" kibővítve két meccses eltiltását, helyét ez idő alatt Luke Fickell veszi át.

-Május folyamán újabb szabályszegéseket hoztak nyilvánosságra, amelyek között szerepel többek között Ray Small beismerő vallomása, amely szerint pénzért értékesítette Big Ten bajnoki gyűrűjét, illetve az, hogy a játékosok évek óta kedvezményesen juthattak gépjárművekhez két autókereskedésnél, a listán több mint 50 eset szerepelt. Mindkettő NCAA szabályszegésnek minősül.

-Május 30-án Jim Tressel a fokozódó médianyomás hatására bejelentette lemondását.

Hogyha valamit érdemes tudni a college sportokról minden NCAA-ben szereplő sportolónak, úgynevezett student-athletenek, az a meg nem engedett juttatások kérdésköre. Akárkitől fogadnak el ajándékot, pénzt, legyen az ügynök, egy egyetem gazdag szurkolója, támogatója (booster), bűnbe esnek, megszegik az NCAA szabályozását. Ehhez a ponthoz kötődik az egyetemi tevékenységhez kapcsolódó olyan tárgyak értékesítése, amely nem minden egyes hallgató által kivitelezhető (jelen esetben focicsapattal kapcsolatos emléktárgyak). Kérdés lehet az, hogy nem lehetne-e ezt legálissá tenni, kivenni az NCAA szabályok közül, vagy egyszerűen fizetni ezeket a játékosokat, akik így nem "szorulnának rá" hasonló tettekre? Mi lenne akkor, ha az NCAA nem ragaszkodna annyira amatőr státuszához?

Nagyon sok elmélet keletkezett az elmúlt hónapban a hasonló helyzetek elszaporodása miatt, arra vonatkozólag, hogy hogyan lehetne ezeket kivédeni. Beszéltek ösztöndíj melletti plusz térítésről, a sportösztöndíjak által lefedett területek és az emiatt járó pénzmennyiség bővítéséről, de ez sajnos tovább fokozná a mindennapi hallgatók és a sportolók közötti ellentéteket. A hallgatókat már az is bántja általában a sportolókkal szemben, hogy sokuknak saját pénzből kell finanszíroznia oktatását, míg a buta focisták megkapják az ösztöndíjat... Mi több, szinte mindenben kivételeznek velük.

Kizártnak tartom azt is, hogy egy ösztöndíj kibővítés miatt valaki kevésbé legyen hajlandó egy meg nem engedett juttatást igénybe venni. Tegyük fel, megkapjuk az ösztöndíjunkat, és odajön hozzánk egy Buckeyes szurkoló kereskedő, aki azt mondja, hogy 50 %-os áron vásárolhatunk nála használtautót, őszintén, ki az, aki nem élne a lehetőséggel? A való életben mindegy, hogy valaki mennyit keres, ha ilyen lehetősége van, él vele. Miért ne tenné ugyanezt egy egyetemista? Sajnos akármennyire is változtatnák meg a rendszert, amíg azt az oktatáshoz kötik, tökéletes megoldás nem lesz. Csupán az lenne megfelelő lépés jelen helyzetben, ha végre az NCAA belátná, hogy a college foci már régen nem tiszta és amatőr sport, így a hasonló szabályozásoknak se helye, se értelme, és a játékosok fizetése most is zajlik különböző forrásokból, különböző módszerekkel. Olyan pénzmennyiségek forognak kézről kézre, amelyek mellett még belegondolni is rossz abba, hogy az NCAA igyekszik fenntartani ezt az álamatörizmust.


Nézzük meg azt, hogy a jelenlegi rendszer mekkora pénzmennyiséget juttat a játékosoknak évről évre a szabályoknak megfelelően. Nincsenek olyan rossz helyzetben, mint az hinnénk, sőt, már akár ez alapján is profinak nyilváníthatnánk a "lelkes amatőröket"... Elemzésemhez Flint Harris írását használom fel, aki éveken át dolgozott az Arkansas és Baylor egyetemek sport szakosztályán.

-Pell Grant: Az első diplomájukra hajtó egyetemistákat támogató, Claiborne Pell szenátorról elnevezett támogatási alap keretében a rászoruló játékosok évi maximum 5.500 dollárra jogosultak. A focisták többsége meg szokta kapni a teljes támogatást, mert tudja igazolni a szülei nehéz anyagi helyzetét, vagy más okból adódó rászorultságot. A támogatás nem visszatérítendő, arra költik el az összeget, amire akarják.

-Ruházkodási alap: A konferenciák engedélyezik a Pell támogatásra kvalifikált játékosok számára maximum évi 500 dollár elköltését ruházkodási céllal, amelyet számlával kell igazolniuk.

-Student-Athlete Opportunity Fund: Az NCAA minden évben biztosít az egyetemek számára egy alapot, amely a sportolók támogatását szolgálja. Vannak kivételek, amikre nem használható a tétel (pl.: ösztöndíj finanszírozására), de akármilyen hétköznapi problémája van a sportolónak, a szakosztályhoz fordulhat, és térítést kaphat olyan mindennapi tételekre, mint a benzinköltség, repülőút költsége a szülőkhöz utazás esetén, vagy egyéb ruházkodási költségek például. Az elbírálás itt szintén elsősorban rászorultsági jellegű.

-Special Assistance Fund: Papíron olyan játékosok számára létrehozott alap, akiknek különösen súlyos anyagi gondjai vannak, azonban többnyire nem erre használják fel az NCAA által biztosított pénzt. Harrisnek tudomása van arról, hogy ebből az alapból finanszírozták egy meg nem nevezett egyetemen a játékosok "téli szünetre" való hazautaztatását.

-Utazási és szállással kapcsolatos költségkeret: A legtöbb sportoló nem a campuson lakik másodéves korától kezdve, sokan már freshmanként sem. A campuson kívül élők szállás és utazási költségeit fedezi az egyetem. Harris példája alapján az Arkansas egyetemen félévente 4.021 dollár illeti meg a játékosokat ilyen címen, egy év alatt tehát 8.042 dollár. A játékosok többsége nyáron is a campuson marad, summer schoolban vesz részt és edz. Ennek is van költségtérítése az egyetemen, amely a 4.021 dollár 75 %-a, azaz 3.016 dollár.

-Alkalmi étkezési költségek: Előfordulhat valamilyen speciális alkalom, amikor valamely támogató (booster) fedezi a játékosok étkezését, sőt az utazási költségek térítése is megengedett. A sztárok rendszeresen vesznek részt ilyen vacsorákon, amelyekért semmit sem fizetnek.

Összesen tehát egy átlagos másodéves sportoló a következő pénzbeli juttatásokra lehet jogosult egy évben:
-Pell Grant: 5.500 dollár

-ruházkodási költségtérítés: 500 dollár
-tanulmányi időszakban felmerülő utazási és szállásköltségek: 8.042 dollár
-nyári iskola kapcsán felmerülő utazási és szállásköltségek: 3.016 dollár
Összesen: 17.058 dollár

Ez a 17.058 dollár, körülbelül 3,2 millió forint (!) pedig még nem is tartalmazza a két alapból származó pénzeket, illetve az ingyen étkezést. Az egy hóra jutó legális térítés tehát körülbelül 270.000 forint tisztán, mindenféle levonás nélkül. Az Arkansas egyetem közelében egy elfogadhatónak mondható albérlet 65.000 és 80.000 forint közé esik átszámolva, ez még mindig közel 200.000 forintnyi összeget biztosít a játékosoknak havonta egyéb költségekre. És természetesen az ösztöndíjjal rendelkezők nem fizetnek az oktatásért, tankönyvekért és egyéb iskoláztatási szolgáltatásokért sem. Akik Arkansas államban élnek, öt év alatt (a redshirtök gyakorisága miatt számolt ennyivel Harris) ösztöndíj formájában 50.000 dollár értéknek megfelelő szolgáltatást kapnak, az államon kívüli hallgatók esetében pedig 108.000 dollár ez a tétel.

Tehát egy öt éven át esedékes ösztöndíj térítései:
-Arkansas állambeli student-athlete esetén: 50.000+5*17.058=135.290 dollár (~25,4 millió forint)
-Államon kívüli sportoló esetén: 108.000+
5*17.058=193.290 dollár (~36,3 millió forint)

Ezeket az összegeket leírva valószínűleg sokan már most azonnal kijelentenék, hogy a játékosoknak a többsége, vagyis az ösztöndíjjal rendelkezők profik, másokat felháboríthat már a gondolat is, hogy ezen felül még egyesek további tételeket adnának nekik. És ne feledjük, még ott vannak az említett meg nem engedett juttatások is pluszban, amelyek igénybevételével könnyedén élnek, és általában csak a nagyon szerencsétlenek buknak le...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése