2011. május 26., csütörtök

Edzők a tulajdonosok ellen és Braylon nem mindennapi tette

A tegnapi napon az edzők érdekképviseleti szervezete, az NFL Coaches Association (NFLCA) amicus briefet adott be St. Louisban az 8th Circuitre. A beadvány a játékosokat támogatja és középpontjában az edzőket érő helyrehozhatatlan kár áll. A jogi rész természetesen ezúttal is a Sherman Acttel kapcsolatos. Utalás van a tavalyi American Needle vs. NFL perre, és arra, hogy az NFL-re teljes mértékben vonatkozik a Sherman Act 1. szakasza. Emellett deklarálásra kerül az is, hogy a Norris-LaGuardia Act nem tilthatja meg olyan felek esetében a megszüntető határozat kimondását, akik nincsenek szakszervezetbe tömörülve, mint az edzők, illetve a munkajogi kivétel sem védi az NFL-t a nem uniót alkotó fél trösztellenes támadásától. Ezután kifejtésre kerül, hogy milyen károk érik az edzőket a lockout miatt. Az anyagi károk mellett említésre kerülnek olyan dolgok, mint a rövid karrier, a fokozott teljesítményelvárás, illetve az állás amúgy is bizonytalan voltának felerősödése a lockout következtében. A lockout edzőket buktathat meg azáltal, hogy nem foglalkozhatnak a játékosokkal, nem készülhetnek fel kellően az idényre, és ez az edzők pályafutását teheti tönkre. Az NFL-ben elég egyszer megbukni, és lehet soha többet nem érkezik ilyen lehetőség. Különösen veszélyeztetett az idén kinevezett nyolc főedző, akik nemhogy az újoncokkal, de az új csapatukkal sem tudtak rendesen megismerkedni.

Bátor húzásnak tekinthetjük ezt az edzők részéről, és bár az NFL kimondta, hogy nem lepi meg őket a beadvány, mivel az NFLCA washingtoni irodája az NFLPA szomszédságában található, de egészen biztos, hogy nem repestek az örömtől a tulajdonosok amiatt, hogy a számukra bizalmasnak számító edzők szembementek velük. Amennyire lehetett, kivédték azt, hogy visszaüssön a beadvány, mert egyetlen HC, vagy stáb tagja sem írta alá az iratot, csak a szervezetük nevében került beadásra.

Tegnap délután lezárult a tulajdonosok találkozója Indianapolisban. Sok lényeges információ nem szivárgott ki, talán az egyetlen érdemleges, hogy az úgynevezett true-up nem került még le teljesen az asztalról. Ez azt jelenti, hogy lehetőség van a % alapú bevételmegosztás visszaemelésére a CBA ajánlatba. Ez hiányzott abból a bizonyos március 11-ei ajánlatból, ami a decertifikációt megelőzte. A tervezetben akkor meg volt adva, hogy fixen mennyit kapnak a játékosok évről évre, a bevételnövekedésekből viszont ki lettek volna hagyva. Azonban nem kell arról gondolkodni, hogy közelebb lennének egy centivel is a probléma lezárásához, ha ezt megadják a játékosoknak a tulajdonosok, úgyis valami olyat vesznek el, ami miatt a játékosoknak nem lesz elfogadható az ajánlat... Roger Goodell komisszár záró sajtótájékoztatóján pár érdekes témát említett, amelyek közül kiemelhető hogy az NFL érzékeli a lockout következményét, a szurkolókra irányuló negatív hatást. Nem kell messzebb menni, látják az nfl.com forgalmi adatain, hogy a szurkolók lelkesedését és érdeklődését visszavetette a CBA vita. Utalt arra is, hogy sok dologban történhet változás a korábbi szabályokhoz képest, függően attól, hogy meddig húzódik a lockout, kiemelten foglalkozott a rosterek nagyságával ebben a kérdéskörben. Emellett említette azt is, hogy hamarosan közeledhet az az idő, amikor el kell gondolkodni a preseason mérkőzések megrendezhetőségén. Ez azonban még korainak tekinthető, hiszen még csak május vége van.
Az ügynökök is egyre frusztráltabbak, ezúttal Joe Linta (JL Sports) állt elő egy ötlettel, mégpedig, hogy a nem jelenlevő játékosoknak is mutassa már meg a tisztelt volt szakszervezet a tulajdonosi ajánlatokat. A Yale-en végzett Linta azonban biztosan tudja, hogy erre egyébként sem kerülhet sor, hiszen az NFL nem járulna hozzá ahhoz, hogy egy tárgyalási procedúra alatt köznyilvánosságra kerüljön egy ajánlat teljes szövegezése.

Áttérve a lockout hírekről más területekre, mindenképpen meg kell említenem Braylon Edwards 2007-es nagyszabású tervének lezárultát. Az akkor a Cleveland Brownsban játszó elkapó négy éve jelentette be Advance 100 nevű ifjúságsegítő programját, amelynek keretében száz, a clevelandi régióban élő gyermek taníttatásához járult hozzá, és segítette őket az egyetemre való bejutásban, valamint finanszírozza egyetemi tandíjukat is. Braylon annak idején 1 millió dollárt különített el erre a célra alapítványán keresztül. A tegnapi napon befejezte a középiskolát az utolsó résztvevő is a százból, és hamarosan elkezdheti egyetemi tanulmányait. Braylonnak csupán annyi kérése volt a programban résztvevőkkel szemben, hogy fejezzék be a high schoolt, legalább 2,5-ös GPA-t produkáljanak és évente segítsék a közösséget legalább 15 órán át.

A college focival kapcsolatban jelentős hír, hogy a USC egyetem tíz évre szóló megállapodás kötött Jerry Jones cégével, a Silver Star Merchandisinggal. A szerződés következtében a cég a USC jelképeivel ellátott termékeket forgalmazhat majd, de a csapat mezeit, mérkőzésnapi felszereléseit ez a megállapodás nem érinti, azt továbbra is a Nike biztosítja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése