2011. május 8., vasárnap

Döntés nélkül, stadionok, szponzorok, média és egyéb érdekességek

Az 8th Circuit továbbra sem döntött arról, hogy mi lesz a lockout megszüntetésének felfüggesztése ügyében. Ez azt jelenti, hogy továbbra is érvényben marad az átmeneti felfüggesztés, tehát a lockout érvényben van. Azért érdekes a döntés elhúzása, mert hétfőn már a fellebbezés ügyében kell iratokat benyújtania az NFL-nek, és Nelson bírónő döntése már több mint két hete megszületett. Sokan azt mondják már, hogy a bíróság nem is dönt ebben a kérdésben, és a fellebbezési procedúra lezártáig (kb. június eleje-közepe) érvényben marad a lockout az átmeneti felfüggesztésnek köszönhetően. Azonban nem tudunk semmit biztosan, az tűnik csak annak, hogy az 8th Circuit - gyorsított eljárás ide vagy oda - nem igazán foglalkozik az üggyel, miközben a csapatok, a játékosok a döntés átmeneti jellege miatt bizonytalanságban élnek. Szerintem mindenki örülne, ha végre kimondanák, hogy van-e lockout egészen a procedúra lezárultáig, vagy nincs. Leghamarabb döntés hétfőn születhet, de az elmúlt héten szinte minden nap ez volt a helyzet, és folyamatosan csak várakozik mindenki.

Minnesotában két projekt is érdekli a közvéleményt jelenleg. Az egyik, hogy mikorra készül el a decemberben beomlott Metrodome teteje, kész lesz-e a 2011-es szezon kezdetére. Az építkezésen dolgozók mindent megtesznek azért, hogy két héttel az első, augusztus 27-ére tervezett hazai meccs előtt elkészüljenek, heti hat napot és napi tíz órát dolgoznak. A tető már a jelenlegi ütemterv szerint július végére készen lesz, a "gyepszőnyeg" újratelepítése ezután veheti kezdetét. A projektből csak egy körülbelül 25.000 dolláros tételt kellett az államnak finanszíroznia, mivel a fennmaradó részt fedezte a létesítmény biztosítása. A másik kérdés, az új stadion ügye. A Vikingsnak a 2011-es szezont követően jár le a bérleti szerződése a Metrodome-mal, és akár szabadon el is költözhetnének egy másik városba. Úgy tűnik azonban, hogy a vezetőségnek is fontos a régióban való maradás, mert Zygi Wilf tulajdonos is közvetlenül közreműködik az új stadion építéséről szóló projektben. Az állam elé már benyújtásra került egy általam korábban már ismertetett terv, de az idő szorít, hiszen csak május 23-áig van idő elfogadtatni, ha idei érvénybe lépést akarnak a felek. Pozitívum, hogy Mark Dayton kormányzó nagyon elkötelezett, kijelentette, hogy nem érdekli, hogy mennyire húzódik-halasztódik a költségvetés elfogadása, a stadion prioritás, gyorsan hozzanak össze egy tervet, és ő kérdés nélkül aláírja. Pénteken aztán megérkezett a hír, hogy a Vikings nagyon közel áll a megegyezéshez Ramsey megyével, így a stadion Arden Hillsben, St. Paultól nem messze épülne fel egy volt Army bázis helyén. Ez azt jelentené, hogy a csapat kimozdulna Minneapolisból. Több negatívuma van a helynek, jelentős infrastrukturális fejlesztés szükséges, nagyok a költöztetési költségek, másrészt a helyszín környékén fellelhető szennyezőanyagoktól is meg kell szabadulni. Ez így összességében körülbelül 199 millió dollár pluszköltséget jelentene egyes hírek szerint, az érintettek viszont ezt túlzásnak tartják. A két másik helyszín rossz helyzetben van ennek ellenére. Hennepin megye már múlt héten kiszállt a versenyfutásból támogatás hiányában, Minneapolis pedig a jelentések szerint nem engedheti meg magának azt, hogy állja a rá rótt költségeket a projektben. A város valószínűleg jövő héten megpróbál egy tervezettel előállni, mert nagyon szeretnék a csapatot városhatáron belül tartani, de nehéz dolguk lesz. Minden jel arra mutat, hogy nem sikerül megtartaniuk a csapatot, amely a közeli Ramsey megyében köt ki. Emellett pénteki hír az is, hogy a Vikings megnövelte önrészét a projektben, eddig arról volt szó, hogy egy-egy harmad jön a csapattól, az államtól és helyi forrásból, de a Vikings most már több mint 40 %-ot állna.

A Packers nem költözne, csupán bővítené a Lambeau Fieldet, ami mindenképpen jó hír a sok bérletre váró szurkolónak. A jelenleg 73.128 néző befogadására alkalmas stadion befogadóképessége 80.000 fő fölé nőne, miután a déli endzone környékén 7.500 új helyet állítanának fel. A projekt a hírek szerint jövő februárban venné kezdetét. Egyelőre a finanszírozás terén nincs kidolgozott terv, de a csapat szeretné saját forrásból kivitelezni a bővítést. A bérletesek várólistáján levő szurkolók már arra vonatkozóan is kaptak levelet a csapattól, hogy milyen minőségű és árkategóriájú helyeket preferálnának a bővített régióban.

A Cowboysnak már van egy csodálatos 21. századi stadionja, de senki sem felejtette el a februári Super Bowl botrányt, amivel kapcsolatban elég nagy a csend mostanában. A Dallas azonban lépett a napokban, és június 1-jével elküldte a stadion építése és azóta fellépő munkálatok esetében (így az 1.200 problémás ideiglenes ülőhely telepítéséért is) felelős stadion menedzsert, Jack Hillt. A csapat közleménye szerint nincs köze az esetnek a Super Bowl fiaskóhoz, de a közvélemény erről máshogy gondolkodik.

Toronto város bejelentette, hogy a Bills helyi meccseinek sikerességén felbuzdulva nagyon szívesen látna egy városban működő csapatot a jövőben, hozzátéve, hogy csak várhatóan azután, amikor már Los Angelesnek van csapata. Lehetséges célpontokként a Jaguarst és a Saintst nevezték meg, utóbbiak hamar cáfolták is, hogy egyáltalán szóba jöhetnének. A városnak feltehetőleg új stadiont kellene építenie, ha NFL franchiset akar. A 22 éves Rogers Center ugyanis - ahogy Roger Goodell is kiemelte - nem felel meg hosszútávon az NFL kívánalmainak.

Az egyetemi foci világában kicsit máshogy működik egy-egy stadion építési projekt. Sokkal könnyebb megnyerni az embereket egy iskola, mint egy profi csapat számára. Így sokszor elegendő az úgynevezett boosterek hozzájárulása a stadionok megépüléséhez. Korábban már egy videó segítségével bemutattam, hogy az Oregonnak milyen fantasztikus öltözője van, nem a véletlen műve az, hogy az NFL csapatok ennek nyomába sem érnek, mindez a lelkes támogatóknak köszönhető. A fociban nagyon kicsinek számító FAU éppen a héten kapott 2 millió dollárt az egyik boosterétől ajándékként az új stadionjuk záró munkálataira. A 30.000 fő befogadására képes létesítmény október 15-én ad otthont majd a focicsapat első mérkőzésének. Becslések szerint meccsenként 1,8 millió dollárral járul majd hozzá az új stadion a helyi közösség életéhez és a 2008-ban indult projekt 2.000 munkahelyet teremtett az elmúlt három évben. A 30.000 hely között szerepel 6.000 prémium ülőhely is, 24 luxus részleggel, 26 loge box-szal, 1.000 prémium klub ülőhellyel és 4.000 elsődleges klub ülőhellyel. Természetesen mindegyik kategória más és más szintet képvisel, de a prémium helyek összességére jellemző a csúcskategóriás kényelem.

Térjünk át a szponzorokra, ahol nagy vihart kavart a Champion bejelentése, amely szerint az Osama Bin-Ladennel kapcsolatos tweetjei miatt felmondják szponzori megállapodásukat a Steelers RB-jével, Rashard Mendenhallal. Mendenhall idén kötött új szerződést a céggel, amely négy évre szólt volna. A futójátékos nem az első, aki hasonló helyzetbe kerül az utóbbi években a sportvilágban egy-egy kisebb-nagyobb botrány, vagy külső nyomás miatt, gondoljunk csak Michael Vickre (Nike), Tiger Woodsra (AT&T, Accenture, P&G, Gatorade), Wayne Rooneyra (Coca-Cola), Kobe Bryantre (Coca-Cola, Nutella, McDonald's) vagy Michael Phelpsre (Kellogg's). Eközben a Super Bowl MVP Aaron Rodgers a mérkőzés óta három helyi céggel kötött szponzori megállapodást, amelyek az Associated Bank, a Gruber Law Offices és az ESPN Milwaukee. Maradjunk a divízióban, váltsunk a Lions háza tájára. Furcsa azt látni, hogy Calvin Johnsonnal fut a Honda luxus osztályának, az Acurának a reklámja, legújabban pedig Ndamukong Suh reklámoz Chryslereket, miközben a Detroit Lions tulajdonosa az autópiaci rivális, a Ford család. A Suh reklám megtekinthető a következő youtube videón:A médiában kisebb körforgás vette kezdetét a fociközvetítésekkel kapcsolatban. Michele Tafoya otthagyta az ESPN-t és az NBC-nél a Sunday Night Football közvetítések alatt váltja Andrea Kramert. Az NFL Network bejelentette, hogy Bob Papát is elküldték Joe Theisman mellett, és a továbbiakban a csütörtök esti meccsek kommentátora Brad Nessler, szakértője pedig Mike Mayock lesz. Gus Johnson nem tudott megegyezni a CBS-szel, így úgy tűnik, 16 év után elválik egymástól a népszerű kommentátor és a csatorna. A Fox azonnal lecsapott volna Gusra, de ha elfogadná az ajánlatukat Johnson, még akkor is jogosult hasonló ajánlattal megtartani (matchelni) a riportert a CBS.

Ha már a Foxnál tartunk, akkor egy kisebb helyesbítést is kell tennem, ugyanis a Pac-10 konferencia ESPN-nel és Fox-szal kötött 2012-től érvényes szerződése kapcsán az előző bekezdésben leírtakkal és a kiszivárogtatottakkal szemben létrejött a Pac-12 Network és a Pac-12 Digital Network is. Mi több, a Pac-12 saját média céget hozott létre annak érdekében, hogy az ESPN/Fox csomagban levő mérkőzések további értékesítéséről döntsön, tehát nem szervezték azt ki erre szakosodott vállalkozásnak. Pár érdekesebb részlet még a szerződéssel kapcsolatban: 44 focimeccset kap évente az ESPN és a Fox, ezekből 10-et az ABC-n vagy a Foxon kell közvetíteniük országosan, főműsoridőben. A fennmaradó focimeccseket a Pac-12 Network adja majd. 68 kosárlabda alapszakasz-meccs kerül képernyőre az ESPN-en és az FSN-en, a konferencia focidöntői és a Pac-12 kosárlabda torna a korábban leírtaknak megfelelően, évről évre váltásban kerül majd képernyőre a két csatornán. Az ESPN évi öt női kosármeccset is ad, és tíz olimpiai sportokkal kapcsolatos esemény is képernyőre kerül. A többi sportesemény a Pac-12 Networknek vagy a Digital Networknek jut, illetve azok jogait tovább is értékesítheti a konferencia. Emellett a Pac-10 bejelentette, hogy továbbra is alkalmazza média és pénzügyi tanácsadóként a CAA ügynökséghez kötődő Evolution Media Capitalt (EMC) és jogi partnerként a Proskauer Roset (ennél a cégnél dolgozik a "lockout ügyvéd", Bob Batterman).

Egyéb érdekességek az egyetemi és a profi foci világából:
-A Justice Department (DOJ) levelet írt az NCAA-nek, amelyben az iránt érdeklődtek, hogy a college foci miért nem rendez rájátszást. A DOJ tehát úgy tűnik, elkezdett foglalkozni a BCS rendszer trösztellenes vizsgálatával. Immár két ízben kérték őket erre, mind a utahi főállamügyész, mind egy egyetemi tanárokból és jogászokból álló csoport kezdeményezte ezt. A főállamügyész jelezte korábban, hogy trösztellenes pert fontolgat a BCS ellen, amibe várja a DOJ leendő csatlakozását is.
-A bíróság visszadobta Ed O'Bannon EA Sports, NCAA és Collegiate Licencing Company (CLC) elleni perét. A volt kosárlabdázó azért perelt, mert szerinte jogosulatlanul visszaéltek a jogaival, amikor rá hasonlító játékost jelenítettek meg az EA videójátékában. Az indoklás szerint O'Bannon, mint minden egyetemista, az NCAA szabályozások szerint lemondott a hasonló jogairól és az abból származó anyagi javakról, amikor aláírt az egyetemre. Egészen pontosan minden évben, amikor egy játékos az egyetemen tanul és a csapatban szerepel, aláír egy hasonló dokumentumot. Még mindig nem történt tehát áttörés az egyetemisták jogai terén a bíróságoknak köszönhetően.
-Az SEC konferencia 500.000 dolláros alapot különített el az április 27-ei tornádó következtében fellépett károk finanszírozására az Alabama egyetemen. Az alapból nem csupán a létesítményekre juthat pénz, hanem azon hallgatóknak is, akiket személyes tragédia ért a természeti katasztrófa kapcsán.
-A Buffalo Bills elengedte az egyetemi tehetségkutatásért felelős alelnökét, Tom Modrakot. A lépés egy héttel a draft után kissé meglepő. Hamarosan bekövetkezett a csapatnál egy előléptetés is, Doug Whaley a csapat Assistant GM-je és játékosügyekért felelős igazgatója lett.
-Folyamatosan folyik a lockout alatti workoutok szervezése a csapatoknál. A Saintsnél kiderült az, hogy az összejövetelek költségének nagyobbik részét a csapat irányítója, Drew Brees finanszírozza. A Ramsnél pedig az ország több pontján szerveznek a játékosok workoutokat.
-Kisebb vihart kavart az USA-ban az, hogy az NFLPA 2008-ban elhunyt elnökének, Gene Upshawnak az özvegye számára 15 millió dollárt fizetett ki a szakszervezet Upshaw halasztott járandóságai címén.
-A Lions eddig nagyon pozitívan szerepel a 2011-es jegyeladások terén, jobban állnak, mint 2010 előtt, a lockout ellenére is. Kimagasló számú az új szurkolók köre, és a bérletesek számát tekintve is előrelépés tapasztalható.
-Az NFL.com összegyűjtötte a szabadügynökök listáját, amelyen csupán azok a játékosok szerepelnek, akik a 2010-es szabályokkal folytatódó működés esetén lennének UFA státuszúak. Amennyiben nem a 2010-es szabályok alapján indulna újra a liga működése a közeljövőben, akkor változhat az UFA-k száma is, hiszen több 2010 szerinti RFA UFA státuszú besorolást kapna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése